Kriza u Kirgistanu

Svrgnuti predsjednik Bakijev poslao ostavku iz Kazahstana

Bakijev
AFP
16.04.2010.
u 18:43

Time je međunarodna zajednica odahnula, a SAD, Rusija, UN i OSCE, koji pozdravljaju Bakijevljev potez, dali su do znanja da će pomoći u ponovnom uspostavljanju demokracije u Kirgistanu.

Kriza u Kirgistanu, koja je prijetila da preraste i u građanski sukob, okončana je nakon što je svrgnuti predsjednik Kurmanbek Bakijev podnio ostavku. DPA izvještava da je u noći na petak prijelaznoj vladi Kirgistana u Biškeku Bakijev telefaksom poslao svoju rukom pisanu ostavku.

Ostavka je poslana iz Kazahstana gdje je Bakijev u četvrtak pobjegao s juga Kirgistana. Time je međunarodna zajednica odahnula, a SAD, Rusija, UN i OSCE, koji pozdravljaju Bakijevljev potez, dali su do znanja da će pomoći u ponovnom uspostavljanju demokracije u Kirgistanu, koji je društveno i gospodarski upropašten godinama Bakijevljeve autoritarne i korumpirane vladavine.

Predsjednica prijelazne vlade Roza Otunbajeva poručila je da unatoč svemu Bakijevu i dalje prijeti kazneni progon zbog pokolja 83 prosvjednika. Bakijevljeva brata Žanibeka Bakijeva, bivšeg šefa predsjedničke garde, optužuje se da je osobno zapovjedio paljbu po demonstrantima pri čemu je ranjeno možda i 1500 građana.

Razlog za bijeg svrgnutog predsjednika iz svog rodnog mjesta Tejita na jugu Kirgistana i za podnošenje ostavke jest to što je prije nekoliko dana po nalogu prijelazne vlade iz Biškeka poslano 5000 vojnika kako bi ga uhitili. Vojnici su danas konačno stigli do Tejita, a AP javlja da su pritom razoružali Bakijevljevu naoružanu rodbinu. Za Bakijevljevim optuženim bratom još se traga, a sam Bakijev u Kazahstan je navodno pobjegao u društvu samo svoje supruge i dvoje djece.

Ključne riječi

Komentara 2

UK
Ugo Kajvez
19:35 16.04.2010.

So bye-bye, miss american pie. Drove my chevy to the levee, But the levee was dry. And them good old boys were drinking whiskey and rye ..... (vodka)

OB
-obrisani-
16:16 17.04.2010.

Opet ti, Hugo iz Kaveza, sabljo Islama, svojim glupostima... Prije ce Muhamedova kamela proci kroz uho igle nego ces ti nesto pametno reci ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije