Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBA TJEDNA

Tajkun koji je shvatio da mora i drugima dati

Ilustracija Tonči  Zonjić
import
05.09.2008.
u 18:41

Keruma za gradonačelnika Splita! Dosad bi to išlo prilično teško, ali na novim lokalnim izborima građani (napokon) biraju ime, a ne stranku. I eto napokon šanse za Željka, ali i za Splićane. Da dobiju gradonačelnika, a ne fikus.

Kerum bi bio dobar i zato što ako nešto kaže, iza toga i stoji. Dosad je upravo s tim bio problem. Vladalo se i upravljalo u Splitu, ali samo po diktatu iz Zagreba. Pa nije to ni tako čudno, ipak nam je premijer Splićanin. Zainteresiran je čovjek (za)sigurno što mu se zbiva u gradu, pa se tako i krojilo u Banovini, gdje stoluje gradska vlast.

Ajde da vidimo kako bi to išlo s Kerumom.
– Alo, Željko, trebalo bi to, to i to... a ovo ćemo 'vako i 'nako...

Tko bi bio tolika faca da uleti prvom splitskom biznismenu s tim tekstom?
Hoće li biti sukoba interesa ako Kerum postane gradonačelnik? Čovjek gradi na sve strane, nisu hotel “Marjan” i brojni aneksi posljednja stvar u Splitu koju je napravio. Što kad dođe na razmatranje neka nova investicija, neki novi velebni, kapitalni projekt?

Bit će galame, tone tekstova, i na kraju – ništa! Kakav sukob interesa? Što je ono bilo sa Čačićem i Fižulićem dok su bili ministri? Jesu li osiromašili za to vrijeme? Ne bi se reklo.

Koliko god je Kerumov poduzetnički duh uteg, toliko je i prednost. Koliko Kuret može percipirati strateške interese grada nakon prodaje beemvejaca? Koliko se u svemu mogao snaći njegov prethodnik, političar po profesiji, Zvone Puljić? I najvažnije, koliko su oni išta mogli kao izvršioci službene i neslužbene stranačke politike?

Kerum na izborima. Koga će SDP poturiti kao protukandidata? Nekog sa strane? Svojih pravih, novih, svježih kadrova – nemaju. Sad im je malo kasno da ih traže. HDZ s druge strane možda može ponuditi Dina Rađu. Evo, dobro je zabijao, dajte mu da zabije još jednom za četiri godine mandata. Ili Sanaderova priku Jerka Rošina? Pa da napokon sve postane jasno i slijepcima.

Malo to sve skupa šaljivo djeluje spram našega Keruma, čovika iz naroda i za narod. Nakon što je shvatio da nije cilj pokazat’ da imaš, nego da i drugima bude dobro, našao je pravu orijentaciju koja bi ga mogla dovesti u prvu fotelju grada Splita. A onda će biti zabavno. Čovik bez dlake na jeziku, sa stvorenim bogatstvom... Pa ako može Janković biti na čelu Ljubljane, zašto kolega po struci Kerum ne bi bio splitski poteštat? Šta su Slovenci bolji od nas?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije