Zajednička akcija

Tajni dogovor SAD-a i Rusije: Bashar al-Assad pada, ali dobiva azil u Moskvi

Syria's President Bashar al-Assad answers questions during an interview with al-Manar's journalist Amro Nassef, in Damascus, Syria, in this handout photograph released by Syria's national news agency SANA on August 25, 2015.  Syrian President Bashar al-As
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
11.09.2015.
u 15:24

Sjedinjene Države ostvarile su rušenje režima, a Rusija je spasila svog saveznika Assada. Sada počinje akcija uništavanja ISIL-a

Jesu li SAD i Rusija konačno našli zajednički stav o Siriji te dogovorili odlazak sirijskog predsjednika Bashara al Assada s vlasti kako bi se okončao krvavi četverogodišnji rat u toj zemlji i kako bi, u slučaju da Assadova vojska pretrpi poraz, spriječili da na vlast u Siriji dođu militanti takozvane Islamske države i radikalni pobunjenici povezani s Al-Qa'idom?

Zajedno protiv ISIL-a

Iako se već duže vrijeme nagađa da su dva najveća Assadova saveznika, Rusija i Iran, promijenila politiku prema Siriji i okrenula mu leđa jer pod svaku cijenu žele zaustaviti rat i širenje ISIL-a koji je postao opasnost za čitav svijet, njemački Bild objavio je priču da je i Zapad napravio veliki zaokret u politici prema Siriji. List navodi kako su se Rusija i SAD već dogovorili o zajedničkoj borbi protiv ISIL-a te o nužnom Assadovu odlasku, koji bi po svemu sudeći do kraja godine trebao napustiti Siriju i otići s obitelji i visokim suradnicima u Rusiju gdje će dobiti politički azil. Koliko su ti navodi istiniti, ubrzo će se saznati. Assad je nedavno najavio skoro obraćanje javnosti u kojem će iznijeti svoj stav o budućnosti Sirije, što mnogi analitičari na Bliskom istoku smatraju najavom njegova odstupanja s mjesta predsjednika Sirije. Sve je izvjesnije da su SAD i Rusija postigli načelni dogovor o poduzimanju svih mjera, uključujući i odlazak Assada, kako bi se do kraja ove godine pronašlo mirno rješenje za rat u Siriji. To je jedini način da se poraze teroristi takozvane Islamske države, smatra libanonski novinar i politički analitičar Hicham Alaywan ističući kako Islamska država svaki dan sve više jača unatoč koalicijskim napadima, zbog čega je SAD bio primoran osloniti se na Rusiju i uključiti je u borbu protiv ISIL-a, a Rusija je to prihvatila jer pobjeda ISIL-a u Siriji predstavlja veliku prijetnju za Kremlj s obzirom na to da je velik broj pripadnika ISIL-a iz Ruske Federacije.

– Prema informacijama kojima raspolažemo, između Rusije i SAD-a već je postignut međunarodni dogovor da je Siriji potrebna prelazna vlada u kojoj bi sudjelovali svi osim ISIL-a – napomenuo je Hicham dodajući kako će se, nakon odlaska Assada s vlasti, organizirati izbori pod međunarodnom kontrolom, s čime se složio i Iran, glavni Assadov saveznik. Oružje i stručnjaci koje je Rusija nedavno poslala sirijskoj vojsci nisu poslani za čuvanje režima, već isključivo za ojačanje sirijske vojske u borbi protiv Islamske države jer njezin poraz bio bi koban za čitavu regiju, uvjeren je Alaywan. S druge strane, iranski novinar Hakam Amhaz vjeruje u opstanak Assada na vlasti te tvrdi kako su sve te teorije koje iznose zapadni mediji samo nagađanja i laž.

– Iran i Rusija nikada neće okrenuti leđa Assadu, štoviše svjedoci smo u zadnje vrijeme slanju naoružanja i ruske vojske u Siriju, a to ima dva cilja. Prvi je borba protiv terorističkog ISIL-a, a drugi čuvanje leđa savezniku Assadu koji je jedini iskren u borbi protiv terorista – kazao je Hakam ističući kako Iran nikada do sada nije izdao svog saveznika i sigurno neće ni sad.

Prijelazna vlada sunitima

Arapski mediji tvrde da je Rusija ipak okrenula leđa sirijskom predsjedniku, što dokazuje i odlazak u Moskvu izaslanstva na čelu s Khaledom Khojom, predsjednikom Sirijskog nacionalnog vijeća, to jest političkim liderom pobunjenika koji se sastao s visokim ruskim dužnosnicima, među kojima i s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom. Na tom sastanku postignut je dogovor o imenovanju novog šefa sirijskih obavještajnih službi, što je jedna od ključnih funkcija o kojima ovisi opstanak Assadove vlade. John Kerry i Sergej Lavrov složili su se da to mjesto zauzme neutralan čovjek, umirovljeni general Mustafa Tlass, bivši ministar obrane i vojni zapovjednik oružanih snaga Sirije, iz redova sunitske većine, koji će poslije zauzeti i funkciju predsjednika prijelazne vlade. Poznato je da se početkom građanskog rata u Siriji Tlass nije slagao s Assadom, ali nije prihvatio nijednu od ideologija islamističkih pobunjenika te je odlučio živjeti u Francuskoj.

>> Stručnjaci: Putin je ozbiljan oko ulaska u Siriju, ali ne da bi gonio ISIL

>> Rusija se uključila u rat u Siriji: 'Više nisu samo savjetnici'

Komentara 124

JM
jezero-matica
16:00 11.09.2015.

Koja masonska propaganda I Goblles bi im zavidio!

BC
bura.curba
17:20 11.09.2015.

hasan haidar i njegove 1001 price, znamo hasane da si placen i od assada basara,pa pokusavas i ruse da branis, sada pominjes da< ce vladu praviti asadovi generali , ne moze to hassane , izmisli koju drugu pricu

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
15:46 11.09.2015.

i IZRAEL je obecao preuzet 20.000 migranata..heheheheh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije