Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAGOM SVJEDOČENJA

Tajni dosje hvalisavog policajca Žarka Peše

15.10.2002.
u 00:00

* PU zagrebačka samo je potvrdila da je Žarko Peša radio kod njih, a sve ostale informacije, pa čak i o vremenu kad je bio glavni za droge nemaju pojma

ZAGREB - "Dok sam radio u Odjelu za droge, bio sam jedan od najboljih na tom području. I nije mi jasno kako se netko mogao baviti prodajom droge 10 godina. Meni takav ne bi bio na slobodi dulje od 30 dana", samodopadna je izjava Žarka Peše, bivšeg policajca i obavještajca, izrečena na suđenju "zločinačkoj organizaciji", gdje se pojavio u ulozi svjedoka.

Tom pomalo bahatom izjavom, kao i svim izrečenim na klupi za svjedoke, gdje je svima u sudnici jasno i glasno stavio do znanja da bi on cjelokupan posao - od prikupljanja dokaza do pisanja optužnice - obavio puno bolje, zagolicao je novinarsku znatiželju. Pokušavajući tako provjeriti Pešinu učinkovitost u borbi protiv narkodilera u vrijeme dok je radio u PU zagrebačkoj, naletjeli smo na zid.

Naime, odgovarajući na upit gdje, od kada do kada i na kojoj je dužnosti Peša u policiji radio, u PU zagrebačkoj kažu da takvih preciznih podataka nemaju jer je njegov dosje za njim otišao u SIS. Tek okvirno mogu potvrditi da je uistinu radio u zagrebačkoj policiji u inačici onog što se danas zove Odjel za droge. Isto tako, podaci o zapljenama droge iz Pešine ere ne mogu se uspoređivati sa zapljenama u vrijeme kad su funkciju načelnika Odjela za droge obavaljali neki drugi ljudi jer takva komparacija, prema tvrdnjama u PUZ-u, nikad nije rađena.

Drugim riječima, što zbog nepostojanja relevantnih analitičkih podataka, što zbog javnosti nedostupnih dosjea tajnih službi, novinarima je praktički nemoguće provjeriti učinkovitost kontroverznog policajca i obavještajca, čime njegova samohvala postaje više no upitna. (ija)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije