Napojnice su tema koja često izaziva rasprave – u nekim zemljama su gotovo obavezne, u drugima tek simboličan dodatak, dok negdje izostanak napojnice može izazvati čuđenje ili čak nezadovoljstvo. U Hrvatskoj, gdje turizam cvjeta, a restorani su puni posjetitelja iz cijelog svijeta, pitanje napojnica često ostaje nejasno strancima. Je li to običaj, očekivanje ili potpuno neobavezno? Jedan Talijan, koji je nedavno posjetio Zagreb sa svojom djevojkom, suočio se s tim dilemama na prilično neugodan način. Svoje iskustvo podijelio je na Redditu, požalivši se na konobara i zapitavši se kakva je zapravo kultura ostavljanja napojnica u Hrvatskoj, što je izazvalo lavinu komentara među korisnicima.
Sve je počelo kada su Talijan i njegova djevojka, čim su sletjeli u Zagreb, otišli u restoran u centru grada i uživali u ukusnom ručku. No, idila je prekinuta na kraju obroka. Budući da su bili u žurbi, otišli su platiti račun na blagajnu koja je bila tik uz njihov stol. Konobar im je, sarkastično, dobacio: "Zašto ste ovdje? Nismo u supermarketu," prisilivši ih da se vrate za stol i plate karticom. Kada se na POS uređaju pojavila opcija za napojnicu, odlučili su je preskočiti. Tada je konobar, ponovno s dozom ironije, rekao: "Hvala vam! Žao mi je što nisam bio zadovoljavajući, nadam se da ću sljedeći put biti bolji!" Ovaj incident ostavio ih je zbunjenima i neugodno, pa se Talijan zapitao je li takvo ponašanje uobičajeno u Zagrebu ili su samo naišli na loš dan tog konobara. Dodao je da u Italiji, kao ni u drugim europskim zemljama, nikada nije doživio slično, te da ga je zanimalo što Hrvati misle o napojnicama.
How does tipping culture work in Zagreb?
byu/MrShinzen inaskcroatia
Njegovo pitanje na Redditu potaknulo je živu raspravu među korisnicima. Jedan je komentator istaknuo: "Napojnice ovdje nisu obavezne. Ako ti ih nameću preko POS terminala, samo ih preskoči! Ostavlja se samo za stvarno dobru uslugu, recimo 10%. Svi oni ionako dobivaju plaću, napojnica je ekstra." Drugi je dodao: "Mi zaokružujemo račune odavno, još prije nego što je Amerika postala Amerika. Ne dajemo 25%, ali zaokruživanje je nešto što svaki Hrvat radi, čak i u komunističko vrijeme."
Drugi komentari išli su u sličnom smjeru. Jedan korisnik je rekao: "Nema potrebe za napojnicom. Uobičajeno je, ali većina to radi samo za iznimnu uslugu. Plaćanje za stolom nije nikakav uvjet, osobito ako je restoran prazan. Za kavu ili piće ljudi često zaokruže na cijeli iznos ili 50 centi – recimo, s 2,20 na 2,50 eura – ali to nije obavezno."
Drugi je bio oštriji: "Napojnica je stvar dobre volje, možeš ostaviti i samo 1-2 eura. Nažalost, američki utjecaj se osjeti, pa sad ima više tih agresivnih taktika u restoranima. Ako ti je neugodno dok daješ napojnicu, onda je ne bi trebao ni davati. Taj konobar zvuči kao totalni kreten, trebao bi reći o kojem mjestu je riječ da ga izbjegnemo ako je to tamo uobičajeno." Još jedan korisnik je zaključio: "Nije normalno da su nepristojni, ali nije neuobičajeno da nisu zadovoljni ako ne ostaviš napojnicu. Ostavljanje 5-10% ili zaokruživanje računa uobičajeno je, ali daleko od američkih standarda."