Nove tehnologije

Tehnička škola spremna za izradu automobila na električni pogon

automehatronika
Dominik Grgurić/Pixsell
09.07.2012.
u 10:54

Ideja je to inženjera Darka Rendulića, koji je od 2008. godine savjetnik u razvojnom programu za obnovljive izvore energije pri UNDP-u

Vrhunski stručnjaci i oprema, izvrsni učenici, primjena novih znanja i tehnologija, preduvjeti su koje zadovoljava Tehnička škola Karlovac, koja bi mogla ostvariti još jedno sjajno dostignuće.

Imaju ekipu i opremu

Karlovački inženjer Darko Rendulić, nakon što je omogućio da najbolji automehaničar škole Bruno Goršćak za poklon dobije njegovu Alfu 145 1.4. Boxer, sada ima novu ideju. Predložio je da se u karlovačkoj srednjoj školi izradi elektromobil.

 – Imaju ekipu koja zna, hoće i može. O opremi da ne govorim. U Karlovcu sigurno ima osoba s dovoljno znanja i mogućnosti da se to ostvari. Svatko bi mogao dati vlastiti doprinos da se napravi vozilo na električni pogon – predlaže Rendulić, koji od 2008. godine radi kao savjetnik razvojnog programa za obnovljive izvore energije pri UNDP-u. Da to naprave, u karlovačkoj su Tehničkoj školi vrlo zainteresirani.

Posebno što neprestano prate nove tehnologije i kretanja na tržištu rada te učenicima žele ponuditi izazove.

 – Ideja je jako dobra, a realizacija u granicama mogućeg. Mi smo već za europske pretpristupne fondove predložili jedan energetski projekt vrijedan 140.000 eura kojim bismo nabavili osamdeset fotoćelija i time riješili problem grijanja. Ako dobijemo zeleno svijetlo, to bi bio još jedan važan segment u ideji da izradimo i elektromobil – napominje ravnatelj škole Mile Lulić. Dodaje da je nešto slično napravila zadarska Strukovna škola Vice Vlatkovića u kojoj je lani otvorena prva solarna punionica električnih vozila.

 Sve za očuvanje okoliša

 – To bi nam bila prilika da širimo svijest o očuvanju okoliša, ali i u edukativnom bismo smislu imali velike koriste. Ujedno bi pokazali i da se bez prevelikih ulaganja može napraviti nešto novo. Međutim, prije nego krenemo u posao, trebalo bi sve to idejno osmisliti – rekao je prvi čovjek Tehničke škole Karlovac.

U Karlovačkoj županiji sve se više koriste obnovljivi izvori energije i potiču stanovnici da žive na taj način. Tako u Kamanju općinska zgrada i škola već proizvode vlastitu energiju. U OŠ Barilović pokrenuli su prvu vjetroelektranu koja zasad pokreće jedno računalo u informatičkoj učionici. Izradom elektromobila učinio bi se još jedan korak više u očuvanju okoliša.

Ključne riječi

Komentara 8

PO
poluprovokator
12:00 09.07.2012.

...a i našo je super ideju kako da se rješi svoje stare Alfe u vrijeme kad se auti teško prodaju.

OB
-obrisani-
12:07 09.07.2012.

svaka garaža ima mogužnost proizvoditi elektroautomobile ! ....vjerujte mi da znam što pričam

KT
Kemo Terapija
11:22 09.07.2012.

hm, taj Rendulić je pun ideja. Ona prva je bila dobra, sada se bojim da je bila samo razlogom ove druge. Ulaz sa stražnje strane...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije