Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRANA OD RUSIJE

Ovo mjesto postat će najveća zračna baza NATO-a u Europi

Finnish Air Force fighter jets are being deployed in Romania to participate in the NATO air shielding mission in the country for the first time since the country joined the Alliance
Foto: INQUAM PHOTOS/GEORGE CALIN/REUTE
1/4
23.06.2024.
u 11:10

MK baza tako će uskoro dobiti eskadrilu rumunjskih F-16 koji su nedavno kupljeni od Norveške, kao i bespilotne letjelice MQ-9 Reaper, a u tom selu rotirat će se vojska, zrakoplovstvo i pomorsko osoblje iz 32 zemlje

Mihail Kogălniceanu, zračna baza u Rumunjskoj koja je nazvano po političaru iz 19. stoljeća, mogla bi postati domaćin najveće zračne NATO baze u Europi. Kako navodi BBC, Mihai Kogălniceanu smješteno je u blizini Crnog mora, što omogućava NATO saveznicima brzi pristup istočnom krilu saveza te bolju koordinaciju obrambenih operacija.

- Ovo je ključni trenutak za našu sigurnost i obranu. Naša je zadaća osigurati da smo spremni odgovoriti na sve prijetnje - izjavio je glasnogovornik NATO-a. S obzirom na potrebe, ova baza mogla bi postati veća čak i od Ramsteina u Njemačkoj.

MK baza tako će uskoro dobiti eskadrilu rumunjskih F-16 koji su nedavno kupljeni od Norveške, kao i bespilotne letjelice MQ-9 Reaper, a u tom selu rotirat će se vojska, zrakoplovstvo i pomorsko osoblje iz 32 zemlje. Inače, ova baza je udaljena i tek 300-tinjak kilometra od Odese koju Rusi već duže vrijeme pokušavaju zauzeti, ali i 400-tinjak kilometra od okupiranog Krima. 

Poručnik Charlie Tagg tamo leti već duže vrijeme, a ispričao je kako je invazija Rusije potpuno promijenila područja iznad kojih lete zrakoplovi NATO-a. Još 2021. borbeni piloti NATO-a letjeli su daleko iznad međunarodnih voda u Crnom moru, ali se sada drže zone od 12 nautičkih milja iznad rumunjskih i bugarskih teritorijalnih voda.

POVEZANI ČLANCI:

- Ranije smo bili ovdje kao sredstvo odvraćanja od bilo kakve ruske agresije. Sada je to više kao uvjeravanje za druge zemlje NATO-a, poput Rumunjske, da smo ovdje i da smo voljni braniti - objasnio je, dodajući kako dosad nije bilo poziva za presretanje ruskog zrakoplova, ali ih je bilo ranije iznad Baltika. 

- Oni će samo zalutati - to nije protiv bilo kojeg međunarodnog prava, imaju pravo na to. Ali mi ćemo staviti zrakoplov pored tog protivničkog zrakoplova. To pokazuje Rusima da smo aktivni. Letimo s naoružanim mlažnjacima, tako da šaljemo jasnu poruku - poručio je. 

>> VIDEO Isplivala uznemirujuća snimka: Izraelci zavezali ozlijeđenog Palestinca za džip i odvezli se

Ključne riječi

Komentara 89

AN
Antonio1952
15:05 23.06.2024.

Nema vecih licemjera od komsija.

Avatar Viktor999
Viktor999
14:15 23.06.2024.

Nitko od susjeda neće posla sa Rusijom i sa Srbijom, tko zna zašto ::) Da li je moguće da su svi u krivu a samo rusi i naše komšije u pravu?

Avatar Ivankodil
Ivankodil
18:26 23.06.2024.

Radi se o tome da Ruse nitko ne želi u svojem dvorištu, tj svi su pretrčali na zapad čim je pala željezna zavjesa. Nato se širi tako da zemlja koja podnese zahtjev i ispuni uvjete postane član saveza, a Rusija se širi tako što silom krade susjedima teritorij

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije