SMRT MLADOG ROČNIKA

Tenk nije zablokirao, no još se ne zna što je uzrok tragediji

marko zalović
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/4
16.08.2013.
u 21:39

Tenkovi su se kretali planiranom rutom, a u posadi su bili i vozač i instruktor

Nastavlja se istraga o tragičnoj smrti mladog ročnika Marka Zalovića na poligonu Gašinci. Kako se neslužbeno doznaje, nakon što su istražitelji rastavili hidrauliku tenka utvrdili su da je mehanizam ispravan. Dakle, nema sumnje da je tenk “zablokirao”. Međutim još postoji sumnja da je možda u pitanju neka druga smetnja, primjerice, da je vozačevo sjedalo “propalo”, što bi vozača dekoncentriralo i preusmjerilo tenk udesno izvan prometnice, u jarak.

Bez suspenzija u MORH-u

Istraga će utvrditi i je li brzina prometovanja tenka bila u skladu s pravilima. No, tenkovi su se držali propisane im rute (ceste) pa nije točna glasina da su poslije završenog gađanja “požurili” s poligona drugim putem. Stradali ročnik nije bio sam blizu ruba ceste kojom su prometovala dva tenka M-84, nego u skupini ročnika, a s njima je bio i instruktor. Istraga se sada bavi ispitivanjem je li ovdje sve urađeno po pravilima i u skladu s planom vježbe. Istražuje se jesu li ročnici bili na planiranoj udaljenosti od prometnice po kojoj su se kretali tenkovi ili nisu.

>> Marko je išao u vojsku jer drugog posla nema

Što se tiče dvojbe jesu li posade u tenkovima bile “legalne”, dakle one koje jedine smiju upravljati teškim oružjem, sumnji nema. Riječ je o vozaču s položenim ispitom, u tenku je bio i instruktor, dakle posada je bila profesionalna. Činjenica da su posadu tenka činili pripadnici Pješačke pukovnije Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” HKoV-a iz Osijeka ne treba zbunjivati, s obzirom na to da pukovnija ima u svom sastavu i obučnu bojnu, a upravo takve upravljaju tenkovima na vježbalištu i obučavaju tenkiste.

Tenkovi su provodili svoju vježbu na automatskom strelištu, na kojem su gađali vježbovnim streljivom. Ročnici su imali svoju vježbu i ona je bila odvojena od tenkovske. Inače su na poligonu česte zajedničke vježbe pješaka i tenkova, a vojnici se kreću samo metar-dva od tenka, no to nije bio slučaj tog dana. Još nema nikakvih suspenzija vojnika, dočasnika ili časnika, što znači da istraga još nije utvrdila krivca ako to bude “ljudski faktor.”

Gužva na poligonu?

Je li možda tada na poligonu bila prevelika gužva? Na našim vojnim poligonima, onom Eugena Kvaternika u Slunju i onom na Gašincima održava se sve više vježbi. U skladu je to s novom doktrinom još jače profesionalizacije naših postrojbi. Intenzivirao se tako i broj vježbi, pogotovu onih u kojima se koristi i “pravo” streljivo. Na poligonima je sve više i stranih vojnika iz vojski zemlja članica NATO-a.

Vježbe se održavaju u svim vremenskim uvjetima, no sigurno se zbog štednje gleda da se o istom trošku organizira i “pokrije” više vježbi istodobno, i to po mogućnosti u proljeće i ljeto, a ne po zahtjevnoj i skupljoj zimi. Poligon u Gašincima, 14 km od Đakova, površinom je manji od onoga u Slunju pa naše Oružane snage smatraju da je ovo najbolji poligon za obuku pojedinaca i manjih skupina vojnika (ranga voda, satnije do bojne).

>> Rodbina, prijatelji i kolege oprostili se od mladog ročnika Marka

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije