Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SELEKCIJA KANDIDATA

Termin prijamnog ispita za Medicinski fakultet odgovara Zagrepčanima, ali kako da na njega stignu maturanti iz ostalih gradova?

Početak sanacije zgrade Medicinskog fakulteta u Zagrebu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
04.07.2024.
u 13:18

Svi oni koji izlaze na prijamni ispit za Medicinski fakultet morali su platiti 75 eura. Oni koji moraju putovati iz drugih gradova tome trošku moraju pribrojiti i karte za prijevoz koje dođu i do 20 eura, a kada tome pribroje i eventualni trošak za smještaj, već dolaze do iznosa koji je za mnogu djecu jednostavno previsok.

Bez obzira na rezultate državne mature koji se tek iščekuju, mnogi fakulteti, među njima i Medicinski fakultet u Zagrebu, već godinama provode i dodatne prijamne ispite kako bi tako pri upisu znali selektirati kandidate. Takav ispit ovogodišnje maturante očekuje sutra u 8.45 sati u zagrebačkoj XV. gimnaziji (MIOC), pri čemu svi oni koji su prijavili dolazak moraju pred zgradu gimnazije stići najkasnije u 8.15 sati.

"Pristupnici trebaju doći najkasnije u 8.15 sati, kad će započeti prozivka za ulaz u zgradu škole. Pristupnici sa sobom moraju imati važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu. U 8.45 sati počinje prijamni ispit nakon čega nije više moguće pristupiti ispitu. Dopuštena je uporaba kalkulatora s tehničkim karakteristikama definiranim za pristupanje ispitima državne mature. Kalkulator ne smije imati poklopac. Pristupnici smiju imati jednu bocu s vodom, ali bez naljepnice. Ispit traje do 12 sati i nije moguće izići prije kraja", stoji u obavijesti koju je na svojim internetskim stranicama objavio Medicinski fakultet u utorak 2. srpnja. I dok se svima na fakultetu činilo da su obavijest objavili na vrijeme, među pristupnicima koji nisu Zagrepčani, već dolaze iz drugih gradova, zavladala je panika. Naime, ako nemaju rodbinu koja im može dan ranije osigurati smještaj, moraju ili dobro zavući ruku u džep kako bi si platili noćenje u Zagrebu ili krenuti noćnim busevima i vlakovima pa satima na cesti čekati početak prijamnog i na njemu u tri sata, koliko se ispit piše, iskazati punu koncentraciju i znanje kako bi se izborili za upisno mjesto.

VEZANI ČLANCI

– Ja imam rodbinu kod koje mogu prespavati u Zagrebu ali nije sa svima tako. Moja kolegica planirala je busom u šest krenuti u Zagreb, ali taj autobus u Zagreb stiže prekasno, odnosno u 10.30 sati i sada se mora snalaziti – poručuje jedna od maturantica iz Slavonije (podaci poznati redakciji) koja se priprema za prijamni ispit. Na samom prijamnom ispitu maturanti pišu kemiju, fiziku i biologiju, kažu kako znaju da se svake godine piše prijamni ispit, ali istodobno poručuju: "Zašto se baš nitko do sada nije dosjetio da na taj ispit izlaze i oni koji ne žive u Zagrebu i nemaju nikoga u glavnom gradu pa da se njegov početak barem pomakne za dva sata kako bi svi imali vremena doći prateći sve raspoložive prometne linije prema Zagrebu?"

Naime, svi oni koji izlaze na prijamni ispit za Medicinski fakultet morali su platiti 75 eura. Oni koji moraju putovati iz drugih gradova tome trošku moraju pribrojiti i karte za prijevoz koje dođu i do 20 eura, a kada tome pribroje i eventualni trošak za smještaj, već dolaze do iznosa koji je za mnogu djecu jednostavno previsok. A rješenja ima i to nekoliko – jeftinih, jednostavnih, samo i akademskoj zajednici i politici treba biti stalo do toga. Tako fakultet barem za sljedeću generaciju pristupnika može odgoditi prijamni na, recimo, 10 sati ujutro ili se lokalna zajednica, gradovi i općine, sada kad su im ulaganja u obrazovne projekte i ustanove minimalna jer su financirana od EU, ipak može dovoljno zainteresirati pa za svoje maturante osigurati siguran prijevoz do Zagreba s kojim bi stigli na prijamne ispite čak i ako im pritom naplati kartu za tu vožnju. Bio bi to iskorak znatno veći od populizma kojem redovito pribjegnu kada moraju uvjeriti birače da su baš oni zaslužili nove mandate u svojim sredinama, iako će za nekoliko godina itekako trebati baš te maturante koji su morali smišljati kako da stignu do metropole.

Komentara 13

TR
Tripoli
14:57 04.07.2024.

Ima medicinski u Osijeku,Rijeci i Splitu...

Avatar lilium
lilium
14:40 04.07.2024.

Pripadam generaciji u kojoj je polaganja prijemnih ispita bilo na svim fakultetima i nikome nije palo na pamet spominjati dodatne troskove dolaska na prijemni to smo sve prihvaćali kao normalni dio tog procesa. Naravno da smo si sami platiti tj. da su nam nasi roditelji pomagali, kao i kasnije oko života i smještaja a kako drugacije? Ne može svima sve odgovarati

ŠS
Štap sa glavom
14:58 04.07.2024.

Možda bi bilo dobro kada bi komisija išla doma svakom pristupniku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije