POŽAR U DALMACIJI

VIDEO Pred vatrogascima je još jedna teška noć, bura rasplamsala požar: 'Vatra se širi na dvije fronte'

Foto: Ivo Cagalj/Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/84
Autori: Vecernji.hr , Hina
28.08.2024.
u 23:52

Požar je buknuo u ponedjeljak navečer nakon udara groma te se u utorak, uz puhanje maestrala ponovo razbuktao. Sinoć su vatrogasci iz Zagreba krenuli prema Dalmaciji kako bi pomogli u gašenju požara koji bukti u Žrnovnici i Donjem Sitnom.

*Izbio veliki požar u Žrnovici
*Obranjene obližnje kuće, dva vatrogasca lakše ozlijeđena
*Zatvorene prometnice u blizini
*Policija poslala važno upozorenje građanima

Tijek događaja:

23:52 - Jak sjeverni vjetar rasplamsava požar na dvije fronte - prema Sitnom Donjem i prema istočnom dijelu Sitnog Gornjeg. Vatra gori cijelom frontom između Sitnog Donjeg i Gornjeg, navodi Dalmacija Danas te dodaje kako i brojni civili brane kuće kako vatra ne bi došla do njih.


22:33 - Sjeverni dio požarišta u Žrnovnici ponovno se aktivirao u otvoreni plamen u srijedu navečer, oko 21 sat, te je ondje upućen dio vatrogasnih snaga, izvijestili su iz Županijskog vatrogasnog središta u Splitu. Taj otvoreni plamen se pojavio na teško pristupačnom terenu što otežava napore vatrogasaca, rekli su u vatrogasnom središtu.

Tijekom cijele noći na požarištu u Žrnovnici dežurat će 250 vatrogasaca i 80 vozila, izvijestili su vatrogasci.


22:18 - Policijska uprava splitsko-dalmatinska javila je zbog požara  u Sitnom Gornjem od 21 sat zatvorena je cesta Žrnovnica- Sitno Gornje-Srinjine. 


21:42 - Kako nam je javio čitatelj iz Sitnog, iza 21 sat zapuhala je bura te se požar rasplamsao.

"Nova vatra se aktivirala, dio ekipe je već bio na terenu, dio smo pregrupirali. Trenutno je oko 80 vatrogasaca na požarištu, to je sve što možemo reći u ovim trenutcima", kazali su iz ŽVOC-a za Dalmaciju Danas


17:00 - Na požarište u Žrnovnici u srijedu je stiglo 26 pripadnika Hrvatske vojske koji s tri vozila sudjeluju u saniranju požarišta oko raketne baze u tom mjestu, izvijestio je Marinko Bogdan, zapovjednik požarišta splitske vatrogasne postrojbe. Na požarištu je trenutačno 305 vatrogasaca s 82 vozila. 

U poslijepodnevnim satima pojavio se otvoreni plamen iznad kamenoloma u Srinjinama u čije se gašenje uključio jedan kanader, rekli su Hini u Županijskom vatrogasnom središtu Split. Dodali su kako je obujam požarišta velik te vatrogasci natapaju ruba područja kako bi spriječili eventualno ponovno rasplamsavanje otvorenog plamena.


11:20 - Tri su vatrogasca ozlijeđena tijekom gašenja požara u Žrnovnici - jedan je imao uganuće koljena, drugi ima lakšu ozljedu oka, a treći je uganuo nogu, izvijestili su u srijedu iz splitskog Županijskog vatrogasnog središta. Hrvatska vatrogasna zajednica je priopćila da je do sad opožareno 700 hektara trave, niskog raslinja i šume. 


9:26 – Jutros imamo puno bolju situaciju, vjetar se smirio i pomažu nam zračne snage. Nadamo se najboljemu – poručio je to za HTV zapovjednik DVD-a Žrnovica Tomislav Mihanović. Opreme imaju dovoljno, poručuju, no tijekom gašenja požara dva su vatrogasca bila lakše ozlijeđena. Raketna baza HV-a više nije ugrožena, a postavljene su crijevne pruge. Trenutačno su na terenu 294 vatrogasca iz cijele Hrvatske s čak 86 vatrogasnih vozila, a pomažu im i dva kanadera.

– Noć je bila dosta teška. Svih 250 vatrogasaca koji su na terenu radilo je na obrani kuća i presijecanju požara. Uspješno je napravljena obrana prema Podstrani. Ljudi su pješke otišli na vrh brda i presjekli požar, a presječena je i fronta prema Lolićima – izjavio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. 


8:50 – Splitsko-dalmatinska policija pozvala je u srijedu ujutro građane da prate upute vatrogasaca i ne idu samoinicijativno na požarište u Žrnovnicu. Pozivamo građane da ne dolaze samoinicijativno na požarište te da prate upute vatrogasaca koji su na terenu, a također apeliramo da se ne odlazi vozilima na ovo područje ako za to ne postoji opravdana potreba, navode u priopćenju.

Dodaju kako je, kao potpora vatrogascima, cijelo vrijeme požara na terenu specijalna i interventna policija na području uz raketnu bazu te zbog potrebe nadzora i usmjeravanja prolaska vozila unutar zone ograničenog prometa. Cesta između Žrnovnice i Srinjina, te prometnica Žrnovnica – Donje Sitno i dalje su zatvorene za promet, izvijestila je policija. Požar je buknuo u ponedjeljak navečer nakon udara groma, a u utorak se, uz puhanje maestrala, ponovno razbuktao.


7:00 – Vatrogasci su noćas u Žrnovnici sprečavali prodor požara u Podstranu i u tome su uspjeli, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i dodao da je u srijedu ujutro na terenu 250 gasitelja, uključena su tri kanadera, a pomoć je stigla i iz drugih dijelova Hrvatske. "Iza vatrogasaca je teška noć pa su jutros obavljene zamjene vatrogasnih snaga na terenu s vatrogascima iz Šibensko-kninske,  Zadarske i Ličko-senjske županije te iz Zagreba. Sada je na terenu 250 vatrogasaca i 80 vozila", rekao je Hini Tucaković.

Ponovio je i kako su sve kuće obranjene te da nema ozlijeđenih vatrogasaca. Požar je buknuo u ponedjeljak navečer nakon udara groma te se u utorak, uz puhanje maestrala, ponovo razbuktao.  Sinoć su vatrogasci iz Zagreba krenuli prema Dalmaciji kako bi pomogli u gašenju požara koji bukti u Žrnovnici i Donjem Sitnom. 

Zbog požara na županijskoj cesti Žrnovnica – Tugare (ŽC6142) promet je u prekidu. Obilazak je moguć Jadranskom magistralom (DC8) Omiš – Split, izvijestio je HAK. Vatrogasci su na svojoj Facebook stranici objavili dramatični video.

Malo prije 8 sati oglasila se i PU splitsko-dalmatinska: U ovom trenutku i dalje je zatvorena cesta između Žrnovnice i Srinjina, kao i prometnica Žrnovnica – Donje Sitno. Prometnice će biti zatvorene sve dok za to bude postojala potreba. Policijski službenici Postaje prometne policije Split i Druge policijske postaje Split cijelo se vrijeme nalaze na  privremeno formiranim blokadnim punktovima kako bi se omogućio redovan prolazak opreme i vozila do požarišta te pozivamo građane da prate upute i smjernice policijskih službenika na terenu. Također, cijelo su vrijeme uz vatrogasce na terenu djelatnici Jedinice specijalne i interventne policije kao potpora i to na području uz raketnu bazu s obzirom na potrebu nadzora i usmjeravanja prolaska vozila mještana unutar zone ograničenog prometa. Tucaković je i sinoć izjavio da je pred vatrogascima u Žrnovnici gdje su obranjene kuće, teška noć u sprečavanju širenja požara na područje naselja Podstrana.

Dodao je kako na požarište tijekom noći stižu vatrogasci iz drugih dijelova Hrvatske pomoći pri obuzdavanju požara u Žrnovnici, koji je izbio u ponedjeljak nakon udara groma i razbuktao se s burom u utorak popodne. 

"Fronta požara jako je velika", rekao je Tucaković.  

FOTO Nevjerojatan prizor kod Žrnovnice: Požar kao da je zaobišao ovu parcelu

1/26

Komentara 8

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
10:29 28.08.2024.

Veliki požar kod Zemunika potpalio je SDSS-ov vijećnik Grujica Višić. Za ovaj se još ne zna, ali ne bih se iznenadio da je situacija slična.

Avatar CUBE
CUBE
12:45 28.08.2024.

Crveni za šta ? Da sam u ZG bez problema bi vas tužio ( bez odvjetnika) i dobio spor. Samo zato što se tužba podnosi u gradu tuženika to ne radim. A sad mi šaljite obrazloženje radi koje objave ste točno dodijelili meni crveni karton ?

Avatar gusjenica
gusjenica
10:46 28.08.2024.

Kako ih nije sramota priznati ?? Ugrožena raketna baza HV-a od požara. To znači da ništa, ali baš ništa nisu radili po tom pitanju. Imali su opasnost prije par godina i "ništa nije naučila pačurlija ta". Evo i mene je stid kao građanina RH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije