UŽAS U OREHOVICI

Teško ozlijeđena maloljetnica, pirotehnička raketa ju je pogodila u glavu

Pirotehnika
PU međimurska
01.01.2024.
u 17:52

Na odjelu Županijske bolnice Čakovec utvrđeno je kako je u događaju zadobila teške tjelesne ozljede oka te je prevezena na daljnje liječenje u Zagreb.

U ponedjeljak, 1. siječnja, oko 9 sati u Orehovici teško je ozlijeđena mlađa maloljetnica. Ona je najvjerojatnije u dvorištu obiteljske kuće pronašla neaktivirano pirotehničko sredstvo, raketu neutvrđene marke i kategorije (ambalaža uništena uslijed uporabe), a potom je aktivirala raketu koja se u letu odbila od prozora kuće te pogodila djevojčicu u glavu

Na odjelu Županijske bolnice Čakovec utvrđeno je kako je u događaju zadobila teške tjelesne ozljede oka te je prevezena na daljnje liječenje u Zagreb. Kriminalistička istraživanja se nastavljaju.   - Podsjećamo kako operativna akcija "Mir i dobro" još uvijek traje, a završava 7. siječnja 2024. Njezin osnovni cilj je senzibilizacija javnosti o pravilima uporabe pirotehničkih sredstava te smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme. Napominjemo kako je, sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, od 15. prosinca sve do 1. siječnja građanima dozvoljena nabava pirotehničkih sredstava koja su dozvoljena, dok je uporaba dozvoljena od 27.  prosinca do 1. siječnja, dakle od utorka, 2. siječnja, nije dozvoljena nabava i uporaba pirotehničkih sredstava - kažu u policiji. 

Nažalost, ovo nije jedini nesretni slučaj tijekom novogodišnjih blagdana vezan za korištenje pirotehnike. Kod Osijeka je, kako smo ranije pisali, djetetu eksplodirala petarda u ruci, uslijed čega je teško ozlijedilo šaku.

VEZANI ČLANCI:

Nesreća se dogodila sat vremena prije ponoći, u vikend-naselju kod Ladimirevaca, nadaleko od Osijeka. - Prilikom nestručnog rukovanja s pirotehničkim sredstvima djetetu je eksplodirala petarda u ruci, uslijed čega je došlo do ozljede šake. Dijete je hitno prevezeno u Klinički bolnički centar Osijek, gdje su mu konstatirane teške tjelesne ozljede - izvijestila je PU osječko-baranjska.

Prije nekoliko dana Zvjezdana Klarić, koja ima više od deset godina iskustva rada u Hitnoj pomoći, objavila je na Facebook profilu svoje strepnje uoči dočeka Nove godine. I ona i njen suprug rade u Hitnoj, a ozljede od pirotehnike kojih su se nagledali, kaže, često su ozbiljne, dugotrajne i ostavljaju trajne posljedice na životima pacijenata.

- Za sekundu euforije praska, plaćat će invalidnošću za cijeli život. Zbogom sport, zbogom vožnja, zbogom društvo, djevojke, zbogom posao. Najčešće je otac zaslužan bio da se u djetetovoj ruci našla petarda - napisala je i podijelila šokantne fotografije. Njen status čitajte OVDJE.

VIDEO Izjava iz PU osječko-baranjske nakon ozljeđivanja djeteta petardom

Komentara 9

MC
MCA
18:45 01.01.2024.

samo blesavi upotrebljavaju petarde

Avatar Žuti
Žuti
18:13 01.01.2024.

Bitno da su mediji i ljudi upozoravali danima prije blagdana da se ne puca. Ali ne, ne i ne. Osobama smanjenog kvocijenta inteligencije se neke stvari ne mogu pojasniti.

ŽI
Živac
19:19 01.01.2024.

Najbolja" im je konstatacija da je uporaba ovakvih srestvo dozvoljena ili nedozvoljena! Ista priča se ponavlja sa oružjem, kao vazno je je li covjek ubio sebe i/ili drige uz dozvolu ili bez nje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije