PRAVNI FAKULTET U MOSTARU

Tijekom pandemije nije bilo nastave pa je student tužio Sveučilište, sada će mu vratiti novac

Mostar: Promocija diplomanata Pravnog fakulteta Sveu?ilišta u Mostaru
Foto: Zoran Grizelj VLM/PIXSELL
1/2
25.09.2024.
u 11:06

"Kolika je nesposobnost osoba koje vode Sveučilište ogleda se u žalbi koja je podnesena, takvu žalbu ne bi napisao ni student 2. godine prava, samo iz razloga jer su očekivali da će pritiscima na pravosuđe, prijetnjama, pogodovanja sprati ljagu prvostupanjske presude", poručio je student

Zbog neodržavanja nastave u vrijeme pandemije koronavirusa, Pravni fakultet Sveučilišta u Mostaru izgubio je predmet protiv studenta Ernesta Rechnera iz Đakova. Naime, Rechner je u akademskoj godini 2019/2020. upisao postdiplomski doktorski studij. Uplatio je velik iznos, a nastava se provodila skraćeno, online ili nikako. Odlučio je pokrenuti tužbu, a Općinski sud presudio je u njegovu korist. Sveučilište u Mostaru mora studentu vratiti 5.000 maraka sa zateznim kamatama od dana 3. lipnja 2022. godine. Sveučilište u Mostaru žalilo se na prvostupanjsku presudu, no Županijski sud je žalbu odbio kao neosnovanu.

Odluka Općinskog suda temelji se na činjenici da Sveučilište nije dokazalo da se nastava odvijala u skladu sa Statutom i Pravilnikom. Sveučilište je, naime, pokušalo dokazati da doktorski studij nema reguliran početak i kraj akademske godine, no argument nije prošao, navodi Hercegovina.info.

Rechner je kazao kako je presuda "pobjeda malog čovjeka" te istaknuo: "Kao hrvatski državljanin i državljanin Europske unije doživio sam degradaciju i diskriminaciju tijekom obrazovanja na doktorskom studiju i prijavi na natječaj za asistenta na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Nakon upozoravanja na nepravilnosti i nezakonitosti u radu na doktorskom studiju doživio sam udarce, poniženja, klevetu, uskratili su mi pravo na obrazovanje i pravo na jednak tretman po prijavi na natječaj za asistenta pogodujući određenim osobama."

VEZANI ČLANCI:

"Tijekom prvostupanjskog postupka bilo je raznih prijetnji, ugrožavanja sigurnosti, pokušaja zastrašivanja svjedoka, pokušaja lažiranja isprava, nedostavljanja dokumentacije, bacanje bombe na odvjetnički ured pred pripremno ročište, pozivanje u FUP na razgovor inspektoru koji je student Pravnog fakulteta."

"Kolika je nesposobnost osoba koje vode Sveučilište ogleda se u žalbi koja je podnesena, takvu žalbu ne bi napisao ni student 2. godine prava, samo iz razloga jer su očekivali da će pritiscima na pravosuđe, prijetnjama, pogodovanja sprati ljagu prvostupanjske presude", poručio je student te zaključio: "Ne pristajem na nikakve prijetnje i ucjene već se nastavak borbe za zaštitu mojih temeljnih ljudskih prava nastavlja kroz institucije."

GALERIJA Dvorac jednog od najopasnijih Hrvata propada, ali uskoro bi uništeno zdanje moglo dobiti novi sjaj
Mostar: Promocija diplomanata Pravnog fakulteta Sveu?ilišta u Mostaru
1/32

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije