Rosinjača 1991.

Tijela ubijenih prijatelja satima su izvlačili na šatorskim krilima

rosinjaca
Marko Mrkonjić/Pixsell
10.12.2010.
u 16:40

Na mjesto tragedije 16 hrvatskih branitelja koji se nisu htjeli predati prvi put nakon 19 godina kročio je i Goran Pelegrin, kojemu je u šumi ubijen otac Mihajlo

Hladna zemlja pucala je pod čizmama Mladena Mikolčevića, Gorana Pelegrina, Davora Jukića i Armana Schussllera. Odlučnim korakom gazili su prema šumi Rosinjača nadomak Osijeku. Na istom mjestu našli su se točno nakon punih 19 godina. Ovoga puta nisu išli po svoje ubijene suborce, nego pred televizijske kamare.

Rekonstrukcija borbe

– Pokušavamo s autentičnim osobama, na istom mjestu i u isto vrijeme rekonstruirati događanja iz ‘91. godine. Nakon višegodišnjeg pregovaranja, krenuli smo u snimanje dokumentarca o jednoj od ključnih borbi za obranu Osijeka i to uoči njezine 20. obljetnice – kaže redatelj Tomislav Mršić. Inicijativa za projekt još prije tri godine potekla je iz UHDDR-a, Temeljnog ogranka Sveti Rok. Za potrebe snimanja osigurali su i potrebnu logistiku.

Premijera iduće godine

– Ovo je prvi dokumentarac o ratnom Osijeku, točnije o stradavanju naših 16 prijatelja koji su poginuli u šumi 5. prosinca 1991. Film će trajati oko 50 minuta, a premijerno bi se trebao prikazati baš 5. prosinca iduće godine – obznanio je Zlatko Bebek, predsjednik Ogranka. Jedva susprežući suze, Goran Pelegrin na ovo je mjesto kročio prvi put nakon ratnih zbivanja. Za takav pothvat nikada ranije nije skupio dovoljno hrabrosti.

– Izgubio sam na Rosinjači oca. On se vodi kao jedini nestali iz te akcije – rekao je Goran koji još uvijek traga za očevim grobom. U izvlačenje poginulih prijatelja s vatrene crte u zimsko jutro te je godine krenuo i Davor Jukić. Na zbornom mjestu u tišini su se okupili oko tri sata ujutro.

– Temperatura se spustila ispod minus 10 stupnjeva. Bilo je jako hladno, ali nam je jedina briga tada bila kako izvući poginule uz pomoć nosila ili šatorskih krila. Odluka je brzo pala: idemo po njih sa šatorskim krilima. Izvlačili smo ih oko četiri do pet sati kroz zamrznuta kukuruzišta i preko kanala. Bilo je strašno. Nosio sam prijatelja s kojim sam odrastao, igrao nogomet... To se ne može opisati – prisjetio se Davor akcije koju je kamerom snimio Mario Romulić. Posljednja klapa dokumentarnog filma o braniteljima koji su se borili do samog kraja na Rosinjači trebala bi “pasti” do kraja tjedna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije