kalifat se širi

Tisuće kršćana bježe iz Libanona od džihadista

A member of a Lebanese medical organisation carries a girl who had fled from clashes between Islamic militants and Lebanese Army forces during a ceasefire in three neighbourhoods, in the Bab al-Tabbaneh neighbourhood of Tripoli October 26, 2014.  Lebanese
Foto: Reuters (Ilustracija)
28.10.2014.
u 08:07

Oko 300 islamističkih boraca iz Sirije je ušlo u Libanon te su zauzeli dvije crkve i kršćanima poručili da im tamo nije mjesto

Tri se dana na sjeveru Libanona u gradu Tripoliju vode žestoke borbe između libanonske vojske i pripadnika terorističkih skupina ISIL i Fronte Nusra koje su povezane s Al-Qa'idom.

Sukobi su izbili nakon što je oko 300 islamističkih boraca iz Sirije ušlo u Libanon. Zauzeli su dvije crkve i poručili kršćanima da napuste grad Tripoli ili će ih sustići sudbina kršćana u Iraku. Kako kažu, Tripoli je muslimanski grad i treba ga očistiti od nevjernika. Najžešći sukobi vode se u četvrti Bab Al-Tabane, jezgri islamista. Libanonska vojska uspjela je potisnuti islamiste te ih drži u okruženju.

Više tisuća civila evakuirano je iz kvarta Bab Al-Tabane jer je libanonska vojska odlučna obračunati se s islamistima dokraja. Analitičari strahuju da bi ti sukobi između libanonske vojske i militanata mogli prerasti u vjerske sukobe s obzirom na to da sunitski političari smatraju da je libanonska vojska stala na stranu Hezbollaha i sirijskog režima, koji se u Siriji bori protiv sunita.

Poznato je da, prema libanonskom ustavu, zapovjednik libanonske vojske mora biti kršćanin maronit (katolik). Neki su sunitski vjerski čak pozvali na džihad protiv kršćana i libanonske vojske u Libanonu. Pred Libanonom je opasna prekretnica i nitko više ne vjeruje u suživot i toleranciju u zemlji koja je za mnoge bila uzor suživota i vjerske tolerancije. 

>> Džihadisti: Braćo, koljite kao ovce sve nemuslimane

>> 'Ako im samo padne dlaka s glave, odgovorit ćemo i od tog trenutka sve se mijenja'

Komentara 12

KO
kojesta
09:59 28.10.2014.

pa u svim ovim ratovima oko sredozemlja su prvenstveno krscani na meti, to i jest jedan od ciljeva.

Avatar abcd
abcd
10:38 28.10.2014.

SAD, Engleska, Izrael i S. Arabija podrzavaju, treniraju i naoruzavaju ISIL, tako da se ne treba cuditi sto se krscanima desava u Libanonu, a i na cijelom Bliskom Istoku.

ZN
Znjovinar
10:12 28.10.2014.

Notorna laž da ovi (Maroniti) kršćani ne priznaju papu. Libanonski maronitski patrijarh Bechara Rai je ujedno i kardinal u Vatikanu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije