Petteri Orpo

Tko je izgledni novi finski premijer? Mirni zaljubljenik u kuhanje studirao je čak 12 godina

Parliamentary elections in Finland
Foto: LEHTIKUVA/REUTERS
1/3
04.04.2023.
u 14:15

Nakon relativne izborne pobjede šef konzervativaca obećao je Ukrajini da će joj Finska nastaviti pomagati

U moje slobodno vrijeme možete me naći na skijalištu ili kako pecam, lovim ili kuham kod kuće. Kuhanje tijekom vikenda za cijelu obitelj moj je glavni način opuštanja, govori o sebi Petteri Orpo, pobjednik finskih parlamentarnih izbora održanih u nedjelju, koji je postao i favorit za preuzimanje premijerske fotelje.

Njegova stranka desnog centra osvojila je 48 mandata, dva više od populističke Stranke Finaca, a dosad vladajući socijaldemokrati (SDP) zauzeli su 43 mjesta i time možda započeli svoj put u oporbu.

Dosadašnjoj premijerki Sanni Marin nije pomogla popularnost u brojnim zapadnim medijskim kućama. No Orpo je još daleko od sigurne oklade za novog premijera jer tek treba okupiti široku koaliciju koja bi mogla uključivati i SDP ili pak Stranku Finaca, koju vodi Riikka Purra. Nakon relativne izborne pobjede šef konzervativaca obećao je Ukrajini da će joj Finska pod njegovim vodstvom nastaviti pomagati, a u ponedjeljak je NATO objavio da Finska u utorak postaje članica saveza. Orpo (53) bivši je ministar unutarnjih poslova i financija, a ističe se svojim mirnim karakterom i blagom naravi. Još na fakultetu uključio se u politiku pa mu je trebalo 12 godina da diplomira ekonomiju. U kampanji je isticao da zemlja mora ograničiti rast državnog duga te najavio smanjenje državne potrošnje, što je Marin opisala kao "udar na siromašne".

– Želim popraviti našu ekonomiju i potaknuti gospodarski rast. Premijerka Marin nije zabrinuta zbog ekonomije i duga – govorio je u kampanji. Zasjedne li u premijersku fotelju, mogao bi se svojim karakterom istaknuti gotovo kao antipod trenutačnoj premijerki Sanni Marin (37), o čijem je privatnom životu razgovarao dobar dio javnosti nakon što su objavljene snimke kako pleše na tulumima. Da bi suzbila kritike oporbe zbog "raskalašenosti", testirala se na droge objavivši javno negativne rezultate, a njezini saveznici kritike su opisali kao seksističke. Orpo se pak u javnosti prikazuje kao obiteljski čovjek, otac dvoje djece koji se u slobodno vrijeme druži sa svojom obitelji. Pričuvni je časnik finske vojske.

>> VIDEO U strahu pred moćnim susjedom: Finska počela gradnju ograde na granici s Rusijom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije