DONOSI MAX!

Tko je ugasio Svjetlost?

Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Dvorana Slavonski Brod
17.01.2015.
u 21:00

– Bili smo prisiljeni donijeti tešku, ali jedinu moguću odluku. Svako drugo rješenje osim odustajanja od natjecanja samo bi produljilo agoniju i stvorilo nove dugove koje vjerojatno nikada ne bismo uspjeli pokriti – rekao je dopredsjednik Marko Blažević za Max!.

Prilično tiho i bez velike pompe, u Hrvatskoj se ovih dana ugasio jedan od najvećih košarkaških centara. KK Slavonski Brod, odnosno Svjetlost kako se godinama zvao, odustao je od natjecanja u A1 ligi, piše tjednik Max!.

Kucali na stotinu vrata

Odluka je donijeta zbog velikih financijskih problema u koje su upali te duge i neuspješne potrage za novim glavnim sponzorom koji bi pokrio barem dio redovitih troškova. Nakon Cibone, Zadra, Splita i Zagreba, Slavonski Brod peti je klub po broju nastupa u A1 ligi, u kojoj se neprekidno natječe posljednjih 19 sezona.

– Bili smo prisiljeni donijeti tešku, ali jedinu moguću odluku. Svako drugo rješenje osim odustajanja od natjecanja samo bi produljilo agoniju i stvorilo nove dugove koje vjerojatno nikada ne bismo uspjeli pokriti – rekao je dopredsjednik Marko Blažević, ujedno i prvi čovjek kluba, budući da predsjednik ne postoji.

Gašenje kluba utoliko je tragičnije uzme li se u obzir činjenica da se malo koji hrvatski grad može pohvaliti takvom košarkaškom tradicijom. Nekadašnji Oriolik tri sezone igrao je u prvoj jugoslavenskoj ligi. Počeci Kupa Radivoja Koraća također su vezani uz Brod. U ovom su gradu nekada igrali Gordić, Korać, Đerđa, Daneu i Logar, zatim Cvetković, Plećaš, Tvrdić, Skansi i Jelovac, a na kraju i Dražen Petrović, Nakić, Čutura... Danas su ih zamijenili Bogdanović, Šarić, Ukić, Tomić i društvo, koji u dvorani Vijuš svake godine s Hrvatskom pred krcatim tribinama odigravaju službene utakmice.

Dugogodišnji sportski direktor Ivo Kardum, najzaslužniji za dobre rezultate tijekom protekla dva desetljeća, kao svaki pravi kapetan potonuo je zajedno s brodom. Sedmi strijelac prvog saziva Prve hrvatske lige iz 1992. godine, tada u dresu Osijeka, od igračke se karijere oprostio u svom Brodu 1995., a onda nastavio raditi u klubu. Prema njegovim riječima, klub je u posljednje dvije i pol godine potresala jedna od najvećih financijskih kriza u povijesti. On i preostali malobrojni članovi uprave poduzeli su sve što su mogli, ali razgovori s bankama, osiguravajućim kućama, tvrtkama, Gradom i Županijom nisu urodili plodom.

– Na kraju smo došli do toga da prijevoz moramo rješavati na dan utakmice. Igračima nismo mogli platiti stan niti osigurati sendvič za put. To nije prihvatljivo i nema nikakvog smisla – ističe Kardum.

Od jeseni u najnižem rangu

Za puku egzistenciju i pokrivanje samo najnužnijih troškova u A1 ligi Brođanima je trebalo oko 700 tisuća kuna, ali oni taj novac nemaju. Prvi put u povijesti ostali su bez sponzora. Za proteklih 20 godina dug prema HKS-u, igračima i dobavljačima popeo se na 1,3 milijuna kuna, ali račun kluba nije blokiran. Uzme li se u obzir da su gotovo svi klubovi u milijunskim dubiozama, to i nije tako puno, ali egzistencija bez sponzora bila je nemoguća. Podrška Grada i Županije nikad nije prelazila 30 posto ukupnog proračuna. Preostalih 70 posto rješavala je uprava. U zadnje dvije i pol godine, međutim, sve se okrenulo.

Ni položaj na ljestvici, na kojoj su držali posljednje mjesto, Brođanima nije išao u prilog. Da bi izbjegli ispadanje, morali su dovesti dva kvalitetnija igrača, za što bi se morali ponovno zadužiti. Čak i kada bi na kraju sačuvali prvoligaški status, ne bi dobili licencu za sljedeću sezonu.

– Odluku o odustajanju donijeli smo teška srca. Meni je ona najteže pala jer ja sam dijete kluba, ali financijsko breme jednostavno je bilo preteško. Ali, čim se popravi ekonomska situacija, ne vidim razloga da se Brod ne vrati u Prvu ligu – govori sada već bivši direktor.

Brod će zadržati mlađe uzrasne kategorije koje će i dalje igrati svoje lige. Na ljeto je, pak, najizvjesnija opcija odlazak u stečaj. Seniorska će momčad pod novim imenom od jeseni vjerojatno krenuti od najnižeg ranga, odnosno od B1 lige. Bolji poznavatelji sportskih zbivanja u gradu na Savi strahuju kako će se na oporavak slavonskobrodske košarke, izlazak iz krize i povratak na staze slave morati čekati godinama.

>> Završnica Kupa Krešimir Ćosića igrat će u Vukovaru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije