Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRŽANA DODJELA

Tko su dobitnici nagrada gospodarstvenik i gospodarski događaj godine?

Proglašenje gospodarstvenika i gospodarskog događaja 2023. godine u izboru Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika - dobitnici
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/17
04.12.2023.
u 21:56

Održana je dodjela nagrada osmog po redu izbora kojeg tradicionalno organiziraju Večernji list i Poslovni dnevnik, a u kojem najbolje biraju stručni žiri i naši čitatelji

Osma po redu dodjela nagrada Gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine održana je ovog ponedjeljka u hotelu Esplanade, prilikom čega su bili okupljeni brojni važni akteri hrvatskog gospodarstva. Među nominiranima odabrani su i pobjednici, i to prema odabiru čitatelja koji su imali prilike glasati, ali i stručnog žirija. 

Tako je nagrada za Gospodarstvenika godine po izboru čitatelja pripala Vjekoslavu Majetiću, predsjedniku Uprave DOK-ING-a, vodećeg proizvođača robotskih i autonomnih sustava. Po izboru čitatelja birao se i gospodarski događaj godine, a on je u 2023. pripao dovršetku projekta INTEGRA riječke farmaceutske kompanije Jadran – galenski laboratorij. Kada su u pitanju dobitnici po izboru žirija, gospodarstvenica godine je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravka, dok je gospodarski događaj godine bio upravo ulazak u eurozonu.

 

Martina Dalić

Martina Dalić na čelu je Uprave Podravke, tvrtke koja unatoč pritiscima već dvije godine bilježi odlične rezultate. Samo u 2022. ostvareno je više od 660 milijuna eura prihoda od prodaje, kao i gotovo 50 milijuna eura neto dobiti, čime su uvelike premašeni raniji iznosi. Isti trend nastavljen je i u aktualnoj godini u kojoj su rezultati za prvih devet mjeseci još bolji nego u istom periodu lani. Prihodi grupe iznosili su 525,1 milijuna eura, što je 32,4 milijuna eura, odnosno 6,6% više u odnosu na isto razdoblje 2022. Prihodi segmenta prehrane rasli su za 4,8%, a prihodi segmenta farmaceutike za 13,3%. Normalizirana neto dobit grupe u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 39,2 milijuna eura i viša je za 10,1% u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine.

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

– U segmentu prehrane osobito sam zadovoljna rezultatima koje daju promjene na tržištima Poljske, Njemačke, Austrije i SAD-a i koji vidljivo doprinose profitabilnosti cjelokupne prehrane. U segmentu farmaceutike uspjeli smo prevladati izazove koje je donio rat u Ukrajini te je Belupo poslovao iznimno dobro – poručila je Dalić koja je, među ostalim, svojedobno obnašala i funkciju ministrice gospodarstva te potpredsjednice Vlade Andreja Plenkovića. Sukladno tome, a posebno tijekom posljednjih godinu dana, Podravka se može pohvaliti i značajnim rastom vrijednosti dionice. U kolovozu ove godine dosegnula je rekordnu vrijednost, 148,50 eura, a ukupno je u prvih devet mjeseci 2023. vrijednost u odnosu na kraj prošle godine porasla za čak 73,5%.

Ulazak u eurozonu

Hrvatska je ove godine obilježila 10 godina članstva u Europskoj uniji, iste godine kada je i službeno prešla na euro te ušla u Schengen. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, na godišnjoj je razini BDP je u prvom kvartalu 2023. rastao 2,8 posto uz umjeren rast svih ključnih elemenata te blagi realan pad uvoza. Još važnije, u odnosu na prethodni kvartal ekonomija je rasla 1,4 posto što predstavlja solidnu stopu rasta, izvijestili su iz HGK-a još u svibnju koji doprinos rastu pripisuje ulasku u Schengen i eurozonu. Zadovoljstvo ovim ostvarenim strateškim ciljem ne krije niti premijer Andrej Plenković koji je i tijekom dodjele nagrada poručio kako treba pričekati još samo članstvo u OECD-u koje se očekuje u 2026. 

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Vjekoslav Majetić

Osnivač DOK-ING-a i jedan od dokazanih tehnoloških magova Hrvatske Vjekoslav Majetić još je početkom godine predstavio sustav jedinstven u svijetu, nazvan NV-3 Hystrix, napravljen kako bi postigao novi proboj u sposobnostima svjetskih protuterorističkih postrojbi u obavljanju svojih zadaća u kriznim situacijama, a to je samo dio u cijelom spektru inovacija koje je ovaj gospodastvenik doprinio proteklih godina.

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Majetić je na početku Domovinskog rata i sam krstario i čistio minska polja te je brzo shvatio kako taj posao treba učiniti sigurnijim te tako zaštititi i ljude koji obavljaju taj izrazito opasan posao i civile koji se nakon rata vraćaju svojim domovima i zemljištima na kojima su posijane mine i razna eksplozivna sredstva. Od tada je Majetić prepoznat u više od 40-ak zemalja u svijetu s kojima DOK-ING posluje i gdje su njegovi mali i veliki robotizirani strojevi uklonili na tisuće opasnih mina i time spasili teško procjenjiv broj ljudskih života. Njegovi posebni strojevi spašavaju ljudske živote i u aktualnim ratovima poput onog u Ukrajini. 

Dovršetak projekta INTEGRA

Jadran – galenski laboratorij (JGL) ove je godine u rujnu zaokružio svoj trogodišnji investicijski projekt INTEGRA vrijedan 53 milijuna eura. Njime su integrirali istraživanje i razvoj s proizvodnjom i kontrolom kvalitete na jednome mjestu. Izgradnjom dvaju visokotehnoloških objekata na Svilnom i Kukuljanovu te nabavkom vrijedne opreme i uspostavom međunarodne znanstvene suradnje, znatno su podignuli razinu znanstvenog istraživanja i razvoja te povećali proizvodne kapacitete sterilnih sprejeva, kapi i aerosola, kao i logistike i distribucije. 

Foto: JGL

U kompleksu JGL Pharma Valley ​na Svilnom sagrađeni su novi laboratoriji za istraživanje, razvoj i kontrolu kvalitete, pilot-pogon te linija za sterilnu proizvodnju kapi i sprejeva kojom se proizvodni kapaciteti povećavaju za čak 60 posto. U rujnu je prilikom prezentacije projekta INTEGRA predstavljen i novi robotizirani logističko-distribucijski centar JGL-a sa 17.500 paletnih mjesta, koji se nalazi u riječkoj poslovnoj zoni Kukuljanovo. Sažeto u brojkama, INTEGRA, čija je vrijednost 53 milijuna eura, omogućuje rast kapaciteta sterilne proizvodnje za 60% odnosno 40 milijuna proizvoda.

FOTOGALERIJA Tko je sve stigao na prestižnu večer: Među uzvanicima Plenković, ministri, gospodarstvenici...

Proglašenje gospodarstvenika i gospodarskog događaja 2023. godine u izboru Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika - dobitnici
1/76

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Prijenos dodjele nagrada gospodarstvenika godine i gospodarskog događaja godine

Komentara 2

M3
Miške 3
04:37 05.12.2023.

fuj

SS
simpatican.simpa
10:04 05.12.2023.

Zar je moglo biti drugačije ? Hvala našem AP-u.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije