Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši vlasnik Agrokora ponovo se obratio medijima

Todorić: Iniciran je postupak protiv ruskih banaka koje su s Plenkovićem otele privatnu imovinu

Zagreb: Nakon pada klju?nog vješta?enja Ivica Todori? obratio se  javnosti
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
29.04.2024.
u 11:01

U međuvremenu su i ruske banke ostale bez imovinskih i upravljačkih prava u Agrokoru pa su i one pokrenule sudske postupke

S maila koji potpisuje Ivica Todorić jutros je medijima stigla objava koja se odnosi na rusku ulogu u zbivanjima oko bivšeg Agrokora, iako su Rusi već duže vrijeme izvan igre. Barem dok se u budućim sudskim epilozima za postupke koje su pokrenuli ili ih tek kane pokrenuti kako bi zaštitili imovinska i upravljačka prava uslijed sankcija zbog invazije na Ukrajinu, ne donesu neke nove odluke.

U cijelosti prenosimo Todorićevo pismo, poslano uz objašnjenje da je iniciran postupak protiv ruskih banaka „što su u zajednici s Plenkovićem na protuzakonit i kriminalan način otele privatnu imovinu 16.000 hrvatskih dioničara.“ Todorić navodi sljedeće:

„Međunarodni pravni tim Adria Group B.V. i Adria Group Holding B.V. („Adria kompanije“) koji su bili većinski vlasnici Agrokora d.d. Zagreb Hrvatska je inicirao pravni postupak u Nizozemskoj zbog nezakonitog i štetnog postupanja kojim je kompanijama počinjena velika imovinska šteta. U okviru tog postupka, dana 22. travnja 2024. godine, sud u Nizozemskoj je dozvolio privremenu mjeru na imovini ruskih banaka Sberbank i VTB u iznosu koji premašuje milijardu eura.

POVEZANI ČLANCI:

Odluka suda je donesena na temelju prezentirane pravne argumentacije koja ukazuje na zajedničko i dogovorno štetno djelovanje takozvane „Borg“ skupine pojedinaca, koja je nezakonito organizirana pod patronatom premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ruskih banaka Sberbank i VTB Bank. Mjere na imovini banaka su uspostavljene zaključno s 24. travnjem 2024. godine.

Adria kompanije su privatne kompanije registrirane u Nizozemskoj koje su prije nezakonitog izvlaštenja bile većinski vlasnici kompanije Agrokor d.d. (Hrvatska), koja je u trenutku nezakonitog zajedničkog djelovanja tzv. grupe „Borg“ i banaka pod kontrolom države Rusije imala oko 60.000 zaposlenih i više od 6 milijardi eura prihoda.

Adria kompanije zadržavaju sva svoja prava protiv svih pojedinaca i pravnih osoba koje su sudjelovale ili na bilo koji način pomagale u štetnim radnjama protiv interesa kompanija, kao i bilo kojih osoba koji su prijemnici imovine koja je izvlaštena te će preko međunarodnog pravnog tima dalje poduzimati sve pravne radnje u zaštiti osobnih prava i nadoknadi počinjene štete.“

VIDEO Ivica Račan preminuo prije točno 17 godina: 'Vlast se može izgubiti, ali obraz ne'

Ključne riječi

Komentara 1

JA
Jatiser
11:59 29.04.2024.

Kad je stvarao tvrtku tada su ti bili dobri, a sad kad su te oder ali više nisu. Ko se plaća mača od mača i pogiba. Jedino što ce štetu sanirati tko drugi nego glupi hrvati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije