Teritorij N. Zelanda

Tokelau proglasio potpuni moratorij na izlov kitova

kitolov
AFP
19.04.2010.
u 13:34

Time je područje u južnom Pacifiku koje se sastoji od 11 nacionalnih utočišta za kitove naraslo na čak 18 milijuna četvornih kilometara.

Tokelau, mali otočni teritorij Novog Zelanda u južnom Pacifiku sa 1500 stanovnika, proglasio je potpuni moratorij na izlov kitova na površini od 290.000 četvornih kilometara svog pomorskog teritorija.

Time je područje u južnom Pacifiku koje se sastoji od 11 nacionalnih utočišta za kitove naraslo na čak 18 milijuna četvornih kilometara. Ipak, pojedini mediji prenijeli su riječi lokalnog parlamentarca Foue Toloe da “kitovi ne poznaju nacionalne granice” te su stoga za njihovu zaštitu odgovorne sve pomorske nacije.

Riječ je o tome da je odlukom Međunarodne komisije za kitolov (IWC) komercijalni izlov zabranjen još 1986., no pojedine zemlje od tada su pobile oko 30.000 tih ugroženih morskih sisavaca. Međunarodne zakone u prvom redu ne poštuju Japan, Norveška i Island. Japan, primjerice, tvrdi da kitove lovi u “znanstvene svrhe”. No, kvote koje određuje za svoje kitolovce iznose više od 1000 kitova godišnje, a meso potom prodaju na tržnicama.

Ključne riječi

Komentara 2

MA
MagicSerb
14:17 19.04.2010.

Tokelau, hahahha...I još je nešto proglasio, hahahaha...Pa kad bi ja na čamčiću tamo išao baš me zanima koja bi me \"vojska\" sprečila da lovim kita? hahaha...Svašta. Kako oni misle tu zabranu da sprovedu? Uz pomoć Fidžija i Vanuatua? Stvarno se na ovoj kugli zemaljskoj nakot\'lo svega....

Avatar m_m
m_m
14:10 19.04.2010.

Al zato ćemo izvan tog teritorija kokat dok nas ruke ne zabole!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije