prezirao ga

Britanski povjesničar Tolstoj: Tito je bio čudovište!

Tolstoj
Foto: N1
16.05.2015.
u 11:44

Osim tajni Bleiburga, Tolstoj iznosi i zašto se, iako je i sam dijete imigranta, protivi migracijama unutar Europske unije te zašto cijeni Vladimira Putina, a prezire Josipa Broza Tita.

Kontroverzni britanski povjesničar i ruski grof Nikolaj Dmitrijevič Tolstoj u intervjuu za N1 otkrio je tko je odgovoran za zločine jugoslavenske nad vojnicima i civilima nakon drugog svjetskog rata.

Osim tajni Bleiburga, Tolstoj iznosi i zašto se, iako je i sam dijete imigranta, protivi migracijama unutar Europske unije te zašto cijeni Vladimira Putina, a prezire Josipa Broza Tita.

Josip Broz Tito još uvijek dijeli Hrvatsku. Neki ga vide samo kao diktatora, drugi i kao dobročinitelja Hrvatske. Kakav je vaš stav o njemu?

Iskreno, Tito je bio čudovište. Tijekom tridesetih je bio u Moskvi, radio za Kominternu. Gotovo je sigurno da je izdao sve svoje kolege koje je Staljin uklonio i likvidirao. Samo je Tito preživio. Staljin ga je kasnije poslao u Jugoslaviju. Kada su njemački nacisti i Sovjeti postali saveznici Tito i komunistička partija su tvrdili da su Nijemci divan narod i da ih treba podržati. Tek nakon napada na Jugoslaviju 1941. godine su promijenili mišljenje. Istina, tijekom rata se borio protiv Nijemaca, ali sve je to kasnije prenapuhano. Činjenica je da to nije imalo gotovo nikakvog utjecaja na tijek rata. Moglo bi ga se promatrati samo kao diktatora, što je bio ostatak svog života tijekom kojeg su se u Jugoslaviji događale čistke i ljudi su nestajali, i usporediti se s drugim mediteranskim diktatorom Francom u Španjolskoj. Franco je bio nemilosrdan prema svojim protivnicima, ali Španjolska je napredovala kako Jugoslavija nikada nije. Uz to Franco je osigurao da Španjolska može postati demokracija.

Cijeli intervju pogledajte na N1. 

>>Zašto je lakše da Tito nije Josip Broz?

Komentara 66

Avatar Idler 3
Idler 3
12:00 16.05.2015.

Opet sve točno. Zanima me koji bu hrvatski političar u predizbornoj godini ponovil gore napisano ?!

Avatar ČEPlN
ČEPlN
13:01 16.05.2015.

tolstoj je u pravu partizani se nisu borili 4 godine su bježali po gudurama bosne tek bi opljačkali poneki seljački kokošinjac

Avatar ČEPlN
ČEPlN
12:07 16.05.2015.

kao i svi komunisti, ja u životu nisam sreo normalnu osobu a da je bila član partije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije