Izrazio potporu Mireli Čavajdi

Tomašević: Sveti Duh će u najskorijem roku osigurati uvjete za sve vrste pobačaja

Zagreb: Gradonačelnik Tomašević izvijestio o kadrovskim promjenama i novim potezima gradske vlasti
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
05.05.2022.
u 20:47

Uskrata medicinske skrbi koju je doživjela pacijentica Mirela Čavajda od strane četiri klinike u Zagrebu predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava, ženskih reproduktivnih prava i prava pacijenata - navodi se u objavi

Grad Zagreb i gradonačelnik Tomislav Tomašević izražavaju žaljenje i duboko suosjećanje sa situacijom u kojoj se našla gospođa Mirela Čavajda i njena obitelj - stoji na službenoj Facebook stranici Grada. Istaknuto je kako je zakon jasan te kako u njemu stoji da svaka žena ima pravo na prekid trudnoće nakon 10. tjedna u slučaju medicinske indikacije, što je slučaj u ovoj situaciji. 

Također, navedeno je kako će Klinička bolnica Sveti Duh, čiji je osnivač Grad Zagreb, u najskorijem mogućem roku osigurati sve ljudske i druge potrebne uvjete za obavljanje svih vrsta prekida trudnoće propisanih zakonom. 

Objavu prenosimo u cijelosti: 

- Slučaj gđe. Čavajde, kojoj je onemogućen pristup prekidu trudnoće u Hrvatskoj, predstavlja primjer diskriminacije žena u pogledu ostvarivanja njihovih Ustavom zajamčenih prava na slobodu odlučivanja o vlastitom tijelu, no također i na zdravstvenu skrb.

Zakon je jasan i nedvosmislen, te kaže da svaka žena ima pravo na prekid trudnoće do 10. tjedna, te također i nakon 10. tjedna u slučaju medicinske indikacije. U ovom je slučaju komisija Kliničke bolnice Sveti Duh potvrdila da se radi o teškoj malformaciji ploda, odnosno da postoji medicinska indikacija za prekid trudnoće.

VIDEO Žena čiji je slučaj potresao Hrvatsku: Doktor me pitao 'Biste li ubili dijete s tumorom koje ima 2 godine?'

Zakon se nažalost svakodnevno krši što se opravdava pravom na priziv savjesti. U Hrvatskoj čak 60% ginekologa i ginekologinja ima priziv savjesti, za razliku od samo 3% njihovih slovenskih kolegica i kolega, radi čega je ogroman broj hrvatskih građanki primoran zakonom zagarantiranu zdravstvenu zaštitu tražiti preko granice o vlastitom, nemalom trošku.

Uskrata medicinske skrbi koju je doživjela pacijentica Mirela Čavajda od strane četiri klinike u Zagrebu predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava, ženskih reproduktivnih prava i prava pacijenata te takvim pacijenticama ozbiljno ugrožava i fizičko i psihičko zdravlje.

Obzirom da je jedna od navedenih klinika dio Kliničke bolnice Sveti Duh kojoj je osnivač Grad Zagreb, ističemo da gradska uprava Grada Zagreba drži neprihvatljivom situaciju u kojoj nije moguće ostvariti zakonsko pravo na prekid trudnoće, kao i činjenicu da u navedenoj bolnici svi zaposleni ginekolozi imaju priziv savjesti.

Uslijed ozbiljnosti situacije, i odmah po saznanju, ravnateljica Bolnice započela je razgovore sa svim uključenim u postupak i formirala povjerenstvo, kako bi se utvrdile sve okolnosti slučaja i prevenirale eventualne slične situacije u budućnosti.

Nova uprava bolnice Sveti Duh će u najskorijem mogućem roku osigurati sve ljudske i druge potrebne uvjete za obavljanje svih vrsta prekida trudnoće propisanih zakonom - stoji u objavi. 

Podsjetimo, slučaj trudnice Mirele Čavajde (39) potresao je Hrvatsku nakon što je objavila da joj je u 24. tjednu trudnoće magnetskom rezonancijom na Svetom Duhu potvrđeno da beba u njezinoj maternici ima golemi maligni tumor na mozgu zbog kojega su joj šanse da će preživjeti male, a liječnici kojima se obratila su je uvjeravali da joj ne mogu pomoći jer je u Hrvatskoj pobačaj nakon 10. tjedna trudnoće protuzakonit.

Ranije danas, za Večernji list kazala kako joj liječnik nije dao nikakve detaljne informacije na novom jednom pregledu ultrazvuka, a upitao ju je i bili ona ''ubila dijete s tumorom koje ima dvije godine''. 

Komentara 27

PE
Pericabad
21:05 05.05.2022.

Nisam ni sumnjao da ce se tu javljati, a tamo gdje stvarno nam treba gradonacelnik, izbjegavaju se odgovori i ne pokazuje se nikakav oblik pokusaja da se nesto ispravi. Na stranu sada tragedija u ovoj prici

CR
credo
20:55 05.05.2022.

Što ste tražili, to ste i dobili.

Avatar possibilis
possibilis
21:48 05.05.2022.

Sva sreca pa se zagrebacke bolnice ne zovu po partizanima. Da nije sestara Milosrdnica i Svetog Duha tko zna kako bi danas izgledalo zdravstvo. I sad u bolnici Sveti Duh sorosevstina nasilno i ucjenjivacki nagurava ubojstva bespomocnih. Ponavljam: koji postotak pobacaja je zbog zdravstvenih razloga? Gdje su ti podaci?! Sto taj senf apsolutisticki, nedemokratski, zaostalo, necivilizirano i neznanstveno ucjenjuje? Iskoristavati tudju ostavstinu za sorosevsku agendu??!!! Shizofrenija! Teska!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije