Otkrili toplu vodu

Topla voda izvire već tjedan dana, susjedi je prozvali čudom

Benak
Davor Javorović/Pixsell
18.10.2012.
u 10:00

Voda u bunaru starom 150 godina sama je od sebe počela “kuhati”, a temperatura joj se penje do nevjerojatnih 50 Celzijevih stupnjeva

Benakovi su otkrili toplu vodu! I to u svojem bunaru u Baranjskom Petrovu Selu. U njemu već tjedan dana kao da kuha.

– Nikada prije ovako što nisam vidjela. Bunar je star oko 150 godina, ali vrela ili topla voda iz njega nikada nije izvirala – kaže Anđela Dijana Benak.

Bunari u susjedstvu, kaže, “normalni” su, a voda ledena. Ni u jednom od njih temperatura vode ne penje se do nevjerojatnih 50 stupnjeva! Toliko je, naime, Dijani prije nekoliko dana pokazao termometar kada ga je uronila u kantu. No, otkad se priča proširila selom, mještani svakodnevno svraćaju u njihovo dvorište smočiti prst u kanti tople vode.

Stižu i susjedi

– Svakome onda moram izvući kantu s vodom, oni zasuču rukave i stave u nju ruku. Kada se uvjere da je vrela, počnu se križati. Navukla sam se posljednjih dana toliko vode iz bunara koliko nisam u cijelom svom životu – nastavlja ona.

Otkad se “sama od sebe” počela pušiti, bunarsku vodu Benakovi su prestali koristiti. Čudnu pojavu odmah su prijavili u Općinu, a oni u Hrvatske vode.

– Do sada nitko nije došao napraviti analizu. Planirali smo uskoro kopati novi bunar, ali ne znam što će biti s ovim – kaže Dijana koja oko svega, priznaje, ne želi praviti spektakl.

Brinu zbog Mađarske


– Bog će znati što mijenja temperaturu. Majstor nam je provjerio sve instalacije u kući. Navodno je sve u redu. No, kako je ovo moguće, ne znam – priznaje ova Baranjka koja je razgovarala i sa starijim mještanima Baranjskog Petrova Sela. Neki su takvo čudo povezali sa svetištem Gospe od Brze Pomoći koje se nalazi kraj njihova sela. Prema njihovim kazivanjima, prepričava Dijana, nekada su gluhi tamo progovorili, a oni koji su stigli sa štakama vraćali bi se kući bez njih.

Benakovima ipak, priznaju, nije svejedno što je topla voda iznenada počela izvirati u njihovu bunaru. Brinu se jer se u susjednoj, samo nekoliko kilometara udaljenoj Mađarskoj, nalazi vulkan Haršanj koji je stoljećima neaktivan.

– Izlazak geologa treba platiti, a za to nemamo novca – zaključuje Dijana.

Ključne riječi

Komentara 1

SA
samuel
15:51 19.10.2012.

ja nebi baš mirno spavao da su mi proradile toplice kod kuće...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije