OPET VISOKE TEMPERATURE

Toplinski val ne posustaje: Ulazimo u rujan uz nesnosne vrućine, za tri regije upozorenje na 'opasno vrijeme'

Toplinski val/ilustracija
Pixsell/DHMZ
30.08.2024.
u 08:33

Nastavlja se niz pretežno sunčanih i vrućih dana, većinom na Jadranu i toplih noći. Samo su rijetko mogući popodnevni pljuskovi, uglavnom u unutrašnjosti.

Pretežno sunčano i vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 31 do 36 Celzijevih stupnjeva, prognoza je za petak Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Poslijepodne su uz umjeren razvoj oblaka mogući lokalni pljuskovi, osobito u Istri. Vjetar u unutrašnjosti većinom slab. Na moru ujutro slaba do umjerena bura, sredinom dana okrenut će na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Detaljniju prognozu za HRT napisala je meteorologinja Petra Mikuš Jurković. U petak na istoku Hrvatske pretežno sunčano i vruće, povremeno uz umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka uglavnom od 17 do 20°C, a najviša dnevna oko 34°C. I u središnjoj Hrvatskoj većinom sunčano, popodne samo uz malu vjerojatnost za poneki pljusak, uglavnom u sjevernim predjelima. Vjetar slab, mjestimice do umjeren sjeveroistočni, a popodnevna temperatura do 33°C", piše Mikuš Jurković.

Malo ispod 30°C bit će samo ponegdje u pretežno sunčanoj Gorskoj Hrvatskoj, gdje će i jutro u petak pružati najviše svježine, uz temperaturu oko 16°C. Na sjevernom Jadranu pak upozorenje na toplinski val zbog kombinacije tople i vrlo tople noći te vrućeg dana. Blago osvježenje pružat će tek povremeno umjeren sjeverozapadnjak koji će zapuhati sredinom dana, nakon bure u noći i ujutro.

I u Dalmaciji noću i ujutro slaba do umjerena bura, a zatim sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak uz malo do umjereno valovito more. Sunčano, u obalnim gradovima noć vrlo topla, a dan posvuda vruć – najviša temperatura zraka do 36°C. Na jugu Hrvatske upozorenje na veliku opasnost od vrućine jer će popodne temperatura dosegnuti i 35°C, a noću se često neće spuštati ispod 25°C. Znatnije osvježenje više ne pruža ni more koje je oko 27°C. Bit će sunčano, ali popodne postoji mala vjerojatnost i za pokoji pljusak."

VEZANI ČLANCI:

"I idućih dana na Jadranu sunčano, noći tople i vrlo tople, a dani vrući uz povremeno umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. A kod boravka na otvorenom ne zaboravite na zaštitu od vrućine i štetnog Sunčeva zračenja. I u unutrašnjosti barem do sredine idućeg tjedna većinom sunčano i vruće, a vjerojatnost za poneki lokalni popodnevni pljusak je mala. U subotu i nedjelju povremeno će puhati do umjeren sjeveroistočnjak", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Zbog visokih temperatura duž hrvatske obale za petak i subotu na snazi je meteoalarm. Za oba dana za riječku, splitsku i dubrovačku regiju upaljeno je narančasto upozorenje, koje označava opasno vrijeme. "Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima koje su dale nadležne službe", upozorava DHMZ.

FOTO Znate li da kroz Hrvatsku protječe najhladnija rijeka na svijetu, evo o kojoj je riječ

Toplinski val/ilustracija
1/14
Ključne riječi

Komentara 4

PR
prajdali100
11:09 30.08.2024.

Ima li kraja ovom nevremenu ? Sve izgori.

AK
Aka
10:24 30.08.2024.

Uskoro ćemo shvatiti da to nije nikakav toplinski val nego da je to tako odsad pa nadalje i prestati će alarmi jer će postati normalno da su temperature ljeti 35-40+C. Samo je upitno kako će to preživjeti siromašni, bolesni i nemoćni a koji večinom nemaju niti klima uređaje?

PV
prcko.vita
12:52 30.08.2024.

Da imamo čovjeka koji nas vodi a ne ovo što imamo, pa da nam je svima uveo samo one osnovne solar ploče od 3,5 kW, e, kakva bi mi nacija bili, imali bi svi besplatnu struju, besplatno grijanje, kakav plin kakvi bakrači. Ali mi imamo Plenkija i Zokija, sve ostalo je povijest. E da, za one koji su se plašili od kuda će i tko će platiti povišice državnicima od 80 posto, sretan vam dan uvođenja poreza na nekretnine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije