Uoči izbora

Topolanek odlazi iz politike jer je vrijeđao sve koji nisu kao on

Topolanek gol
Alen Brodar
01.04.2010.
u 16:17

Negirao je holokaust, zvao na progon homoseksualaca, zagovarao Bushov “raketni štit”, slikan je gol na Berlusconijevim orgijama...

Mirek Topolanek, predsjednik najveće stranke u Češkoj, najavio je da će 12. travnja dati ostavku na dužnost predsjednika konzervativne Građanske demokratske stranke. AP, APA i Reuters navode da je Topolanek već povukao svoju kandidaturu za mjesto premijera na izborima koji će se održati 28. i 29. svibnja.

Razlog za potpuno povlačenje iz politike njegove su izjave kojima je posljednjih godina nanio strašnu štetu stranci i ugledu Češke. U kolovozu 2003. program čeških socijaldemokrata nazvao je “laži iz Auschwitza”, aludirajući na to da je holokaust laž. U lipnju 2005., dan prije parlamentarnih izbora, najavljivao je da od njega ne treba očekivati ništa osim “noći dugih noževa”, što je trebalo značiti da će provesti čistke u vladi. U ožujku 2007. poslao je SMS jednom novinaru koji je započinjao s “Es kommt der Tag...” (“Doći će dan”), a što je bio poklik Partije sudetskih Nijemaca iz 1930. kojim su najavljivali pripojenje Sudeta Njemačkoj. U listopadu 2008. napao je fotoreportera koji je na ulici fotografirao njegova 15-mjesečnog sina. U svibnju 2009. u javnost su procurile fotografije golog Topolaneka u vili Silvija Berlusconija, (ne)slavnoj po razuzdanim orgijama.

Topolanek je često davao i homofobne izjave, ne libeći se vrijeđanja i pozivanja na fizički progon, a zabilježeno je da je u Donjem domu parlamenta svojedobno prisutnima pokazao srednji prst. Popularnost mu zasigurno nije podiglo ni to što je do posljednjeg trenutka bio čvrsti zagovaratelj Bushova “raketnog štita”, navodno uperena protiv Irana, a u stvari namijenjena za geostrateške igre protiv Rusije. Unatoč svemu, on je premijer Češke bio od 2006. do 2009. te je za njegova mandata Češka predsjedala Unijom.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
13:52 02.04.2010.

Povlaci se covjek jer se boji za zivot od perverata.

AN
anye325
15:51 03.04.2010.

Povlaci se jer se boji za vlastiti zivot.-Neka onda zive prljavi buzuranti i jos oni neki koji imaju vecni holokaust na ovoj planeti Zemlji.GAMAD.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije