STRADAO ANTE ĆORUŠIĆ

Tragičan kraj ravnatelja KBC Zagreb. Liječnica: 'Svi krate put tim požarnim stepenicama, a užasne su'

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić pao u bolnici i poginuo
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/21
21.10.2024.
u 20:30

Prema neslužbenim informacijama, profesor Ćorušić požarnim je stepenicama iz svog ureda išao u Konzumovu trgovinu po cigarete i, pretpostavlja se, pao

Prof. Ante Ćorušić, dugogodišnji ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb, poginuo je u ponedjeljak prijepodne nakon što je pao na požarnim stepenicama upravne zgrade Rebra. Pri padu je udario glavom i ostao na mjestu mrtav. Njegovi suradnici nastojali su ga reanimirati, ali uzalud.

Prema neslužbenim informacijama, profesor Ćorušić požarnim je stepenicama iz svog ureda išao u Konzumovu trgovinu po cigarete i, pretpostavlja se, tom prilikom pao, okliznuvši se ili zapevši. Požarne stepenice imaju samo metalna gazišta između kojih je prazan prostor, a u te je otvorene međuprostore vrlo lako zapeti nogom i mlađoj i sitnijoj osobi. Zaposleni ipak često koriste te stepenice jer si njima skraćuju put iz upravne zgrade do trgovine.

Istinu će utvrditi očevid

– Svi krate put tim požarnim stepenicama koje vode do Konzuma u prizemlju, a te su stepenice užasne, s tim rupama u koje noga lako propadne. Ja sam jednom išla tim stepenicama i rekla sam si da neću nikad više. Čudim se kako oni iz upravne zgrade stalno idu tim stepenicama – rekla nam je jedna liječnica s Rebra.

Međutim, nesretni pad sa stepenica samo je mogućnost o kojoj se nagađa. Što se točno dogodilo i kako je došlo do tragedije kraj požarnih stepenica na Rebru, pokazat će policijski očevid. Ćorušićevi suradnici u ponedjeljak su bili potreseni tragičnim događajem i nitko nije bio raspoložen davati izjave. Naknadno su se oglasili priopćenjem u kojem su ustvrdili da je prof. Ćorušić na njih ostavio neizbrisiv trag svojom predanošću, radom, brigom za djelatnike i bolesnike KBC-a Zagreb, kao i doprinosom razvoju KBC-a Zagreb i hrvatskog zdravstva.

POVEZANI ČLANCI:

"Svoju dužnost obavljao je časno, pošteno i odgovorno, a svojim djelima i prisutnošću obogatio je živote mnogih. Prof. dr. sc. Ante Ćorušić bio je liječnik, sveučilišni profesor, priznati i cijenjeni stručnjak, domoljub i hrvatski branitelj posvećen svojem pozivu, bolesnicima i suradnicima, a s jednakom predanošću obavljao je i dužnost ravnatelja KBC-a Zagreb. Njegova predanost i nesebičan rad zauvijek će ostati u srcima svih nas koji smo imali čast raditi s njim. Prof. dr. sc. Ante Ćorušić uvijek će ostati upamćen kao istinski vođa, prijatelj i čovjek čije je djelovanje obogatilo mnoge živote. Ovaj iznenadni i bolni gubitak duboko je pogodio sve djelatnike KBC-a Zagreb, a njegov odlazak ostavit će veliku prazninu u našim životima. Počivao u miru Božjem i neka mu je laka hrvatska zemlja!", stoji u njihovu priopćenju.

Ante Ćorušić, rođen prije 66 godina u Lovreću u Imotskoj krajini, ginekolog je koji je 2016. imenovan ravnateljem najveće hrvatske bolnice, kamo je prešao s funkcije pročelnika Zavoda za onkološku ginekologiju u Petrovoj. U komunikaciji je znao biti dosta otresit, mnogim se ženama zamjerio zbog svojih izrazito tvrdih stavova protiv abortusa, ali nije krio ni svoju drugu stranu pa će tako mnogi reći da je bio emotivac i spreman na suradnju. U vrijeme specijalizacije 1991. priključio se kao liječnik dragovoljac Glavnom stožeru saniteta. Nakon pada Vukovara sudjelovao je u preuzimanju i prebacivanju ranjenika konvojem prema hrvatskim bolnicama, a tada ga je, kako nam je ispričao prof. Darko Chudy iz KB-a Dubrava, okupljena gomila napala i pretukla.

Početkom ljeta ove godine ponovno je imenovan ravnateljem Rebra, iako su mnogi pretpostavljali da će u mirovinu, kako je i sam ranije znao reći. Kako bi mogao biti ponovno izabran, mijenjan je i statut. Na Ćorušićev tragičan kraj reagirali su u ponedjeljak ministar zdravstva i liječničke udruge.

"Duboko smo potreseni preranim odlaskom našeg dragog kolege Ante Ćorušića, koji će ostati zapamćen kao vrhunski liječnik – ginekolog, profesor na Medicinskom fakultetu, ravnatelj KBC-a Zagreb, hrvatski branitelj te uvaženi član hrvatske i međunarodne znanstvene zajednice. U ovom teškom trenutku izražavam iskrenu sućut obitelji i najbližima. Njegov karijerni put od liječnika obiteljske medicine do dugogodišnjeg ravnatelja najvećeg Kliničkog bolničkog centra u Hrvatskoj obilježila je neiscrpna predanost liječničkom pozivu koji je trajao preko 40 godina. Antin plemeniti duh i domoljublje zauvijek će ostati u našim srcima, mislima i molitvama", priopćio je ministar Vili Beroš.

Ostavio trag

"Hrvatska liječnička komora izražava iskrenu sućut obitelji i suradnicima zbog iznenadne i tragične smrti ravnatelja KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Ante Ćorušića. Dugogodišnji ravnatelj najveće hrvatske bolnice, sveučilišni profesor, specijalist ginekologije i opstetricije, predsjednik Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju HLZ-a ostavio je značajan trag u hrvatskom zdravstvu. Njegov iznenadni odlazak gubitak je za medicinsku zajednicu", priopćili su iz HLK-a.

"Profesor Ćorušić bio je član Hrvatskoga liječničkog zbora od 1998. godine, a 2018. godine odlikovan je Poveljom HLZ-a za svoj izuzetan doprinos u razvoju medicinske struke. Tijekom svoje bogate karijere obnašao je niz visokih funkcija u stručnim društvima unutar HLZ-a, uvijek dajući veliki doprinos poboljšanju zdravstvene skrbi i stručnom usavršavanju liječnika. Njegova predanost struci, pacijentima i kolegama te neumorna energija kojom je radio na unaprjeđenju hrvatskog zdravstva, ostat će trajna inspiracija mnogima. Profesor Ćorušić ostavio je neizbrisiv trag u medicinskoj zajednici i njegov gubitak osjeća se širom hrvatskog zdravstvenog sustava. U ime Hrvatskog liječničkog zbora i svih njegovih članova, izražavamo iskrenu sućut obitelji i svim bližnjima profesora Ćorušića", priopćio je prof. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskoga liječničkog zbora. 

>> Večernji list ispred KBC-a Zagreb nakon tragične nesreće

Komentara 24

Avatar админ.je.štraca_Ernest.je.faca
админ.je.štraca_Ernest.je.faca
00:20 22.10.2024.

Covjek je pao na plocnik s drugog kata PREKO ograde. Da se spotaknuo na stepenicama, ne bi preletio preko ograde, pao bi do prvog odmorista i ostao tamo lezati. Postoje dakle samo 4 mogucnosti: 1. pozlilo mu je (srcani/mozdani), 2. bio je pijan kao letva, 3. netko ga je gurnuo, 4. Sam je skocio (BTW, Zašto nitko ne spominje mogućnost samoubojstva..?)

KA
karijes
00:08 22.10.2024.

Veliki čovjek, neka ti je laka zemlja za koju si se borio. Imamo nažalost previše bagre koja je trebala otići prije.

OB
Oblak99
23:25 21.10.2024.

2015 dobio prijavu za pokusaj silovanja pacijentice, a 2016 HDZ ga imenovao za ravnatelja bolnice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije