Inozemni poslovi

Tražite posao vani? Poslove nude Slovenija, Švicarska, Njemačka...

glačanje, kućanski poslovi (1)
Goran Stanzl/PIXSELL
02.08.2013.
u 13:40

Radom na naftnim platformama može se zaraditi i nekoliko tisuća dolara mjesečno, ovisno o iskustvu i kvalifikacijama, a početna plaća za "zapadnjake" u nekim arapskim zemljama veća je nego menadžerska plaća u Hrvatskoj.

Ulazak Hrvatske u EU, nezaposlenost, ali i niske mjesečne plaće u odnosu na troškove života u Hrvatskoj navodi sve više građana da rješenje svojih financijskih problema nađu  zapošljavanjem u inozemstvu!

Putem raznih Facebook-grupa i foruma sve je više onih koji se raspituju na koji način mogu dobiti novu priliku ili nekima pak jedinu, izvan granica Hrvatske. No, prije prijave na posao u inozemstvu potrebno je dobro se raspitati, ne samo o samoj poziciji za koju se želite javiti već i o samoj zemlji u kojoj biste trebali raditi i biti sigurni u svoju odluku da ste spremni "utopiti" se u običaje, društvene prilike i zakone druge zemlje.

Ponuda poslova na raznim internetskim portalima

Mnogi posežu za raznim "trikovima" u pronalasku radnog mjesta u inozemstvu. Jedan od njih je  izabrati zemlju u koju žele otići pa onda pretraživanjem oglašenih slobodnih radnih mjesta na tamošnjim internetskim stranicama dolaze do informacija o prijavi na određenu poziciju. Drugi pak, putem preporuka nekoga tko je već "vani" dobivaju mogućnost doći na razgovor za posao ili imaju priliku zaposliti se obavljajući intervju s budućim poslodavcem putem Skypea ili sličnih programa za komunikaciju putem interneta. Oni s najviše sreće moći će sve dogovoriti iz naslonjača svog doma, no nije mali broj onih koji se upute u izabranu zemlju kao turisti te direktno pokušavaju naći novu poslovnu priliku prije povratka u Hrvatsku.

Ponuda poslova je raznovrsna, no problem je izboriti se za određenu poziciju

Osim na Zavodu za zapošljavanje, i na portalu MojPosao postoji ponuda poslova u inozemstvu. Poslodavci traže radnike za raznovrsne poslove, pa se tako može vidjeti, između ostalih, i natječaj za mesara u slovenskom Kopru, električara, odgojiteljicu, tesara u Njemačkoj, zatim administrativnog asistenta u Odjelu upravljanja ljudskim resursima u Helsinkiju, grafičkog dizajnera u BiH ili pak za rad na naftnim platformama u Austriji ili nekim drugim, egzotičnijim zemljama. Tako, primjerice, radom na naftnim platformama može se zaraditi i nekoliko tisuća dolara mjesečno, ovisno o iskustvu i kvalifikacijama, a početna plaća za zapadnjake u nekim arapskim zemljama veća je nego menadžerska plaća u Hrvatskoj. Naftna kompanija OMV objavila je da se okreće crpljenju nafte i plina pa će im biti potrebni i tehničari i iskusni stručnjaci sa sveučilišnom diplomom. Do 2016. godine namjeravaju zaposliti 1.600 radnika, a plaćat će ih 3300 eura.

Pomoć od sunarodnjaka koji su već "vani"

Na raznim Facebook-grupama mnogi traže savjete i informacije o prvim koracima. Tako se na jednoj od brojnih sličnih grupa „Idemo u Katar & UAE i ostale arapske zemlje" 
mnogi korisnici pitaju kako otići u posljednje vrijeme u sve primamljivije Ujedinjene Arapske Emirate. No, oni koji su, primjerice u Dubaiju već duži niz godina, upozoravaju kako situacija nije tako blistava u usporedbi s prethodnim godinama. Teško je dobiti posao, ali ako imate sreće i bezbolno napravite taj prvi korak, život u toj arapskoj zemlji može biti zaista lijep i dobro plaćen!

Hrvatima su zanimljivi i poslovi na dalekom Novom Zelandu, u Australiji, SAD-u, ali i već tradicionalno bliskoj nam Njemačkoj.

 

>>'Sezonci' su nekada bili iz BiH, danas su to – Slavonci

 

Komentara 3

PS
predrag.samardjic
23:23 17.02.2015.

Trazim bilo kakav posao,nije bitno u kojoj zemlji.pozdrav.

FR
fre034
09:42 22.12.2015.

zasto tu pisete sta trazite od posla i da cekate odgovor pa nece vas nitko nazvati i reci dodi radi za mene morate naci firmu i slati zamolbe za posao bez toga nista nadete na internetu stranice sa oglasima za posao i saljite

OK
osman.kozlic.123
18:03 08.01.2015.

kako doci do posla imal kakva prilika pozz

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije