Treba li zabraniti kumove i vratiti dostojanstvo krizmi, jer nije to primanje u pionire

27.04.2023. u 10:17

Prva pričest i krizma podjelom sakramenta imaju simboličnu dodirnu točku, a sve ostalo, od izbora kumova i darova, odjeće i restorana, zaokuplja pažnju publike i krade važnost cijelome događaju

Komentara 2

SK
SkvikiZg
09:22 07.05.2023.

Kumstvo se je uvelo da u slučaju smrti roditelja kumovi preuzimaju skrbništvo nad djetetom. Danas malo zastarjelo no ljepi običaj.

MM
MMarko657
14:58 27.04.2023.

I u vrijeme komunizma, na selu, bio je značajan postotak onih kojima je Krizma oproštaj od Crkve, ali sada je sve manje stvarnog ulaska u Crkvu, institucionalizacijom vjeronauka i smanjenjem sati dobrovoljnog vjeronauka u crkvi, biti dio Crkve je svedenoo na obvezu, ne samo na običaj. Ipak ovaj znak vremena možda treba gledati i kao kontraargument onima koji bi željeli približiti i prilagoditi Katoličanstvo ljudima ovog vemena... Crkva u (polu)ilegali, je možda ipak u svom najprirodnijem ambijentu, jer i osnovana je za "sol zemlje", a ne zemlja sama. Samo strpljivo, bez straha, s pouzdanjem u nadahnuće Duha Svetoga, bilo je i većih iskušenja za Crkvu, ali imamo obećanje: "ni vrata paklena ju neće nadvladati".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije