SLAVIO NA IGRAMA PA SE UMIROVIO

Trenira u Hrvatskoj, sjedi u ukrajinskom parlamentu, a sad je osvojio broncu u Parizu: 'Nije lako vježbati kad ti pojektili lete oko glave'

Wrestling - Men's Greco-Roman 87kg Bronze Medal Match
Foto: KIM KYUNG-HOON/REUTERS
1/8
09.08.2024.
u 12:24

Nakon borbe za brončanu medalju simbolično je postavio svoje cipele u središte strunjače, označivši time kraj svoje hrvačke karijere. Beleniuk je ranije osvojio olimpijsko zlato 2021. i srebro 2016. godine, a također je dvostruki svjetski prvak.

Ukrajinski hrvač Zhan Beleniuk (33) iskoristio je svoje posljednje Olimpijske igre kako bi ukazao na rusku invaziju na svoju zemlju. Na Igrama u Parizu Beleniuk, koji je član ukrajinskog parlamenta, povukao se iz hrvanja nakon što je osvojio brončanu medalju u kategoriji borbe grčko-rimskim stilom. U borbi za medalju pobijedio je Poljaka Arkadiucza Kulynyča rezultatom 3-1 u kategoriji do 87 kilograma. Nakon borbe simbolično je postavio svoje cipele u središte strunjače, označivši time kraj svoje hrvačke karijere.

Beleniuk je ranije osvojio olimpijsko zlato 2021. i srebro 2016. godine, a također je dvostruki svjetski prvak. Iako je bio zadovoljan osvojenom medaljom, poslije borbi bio je suzdržan. Izrazio je žaljenje zbog gubitka više od 500 ukrajinskih sportaša u sukobu s Rusijom i zamolio svijet da podrži Ukrajinu u borbi protiv veće nacije s većim resursima.

Wrestling - Men's Greco-Roman 87kg Bronze Medal Match
1/8

"Vrlo sam sretan što mogu uzeti medalju", rekao je Beleniuk. "No, za mene kao ukrajinskog građanina i sportaša, jako je važno da Ukrajina bude prisutna i u budućnosti. Nažalost, ne znamo što nas čeka." Usprkos ozbiljnom tonu, kasnije se odlučio našaliti. Kada su ga pitali zašto se povlači, istaknuo je da će imati 37 godina na Igrama u Los Angelesu 2028. godine. "Star sam", poručio je, čime je nasmijao prisutne. Beleniuk je rekao da će se u budućnosti posvetiti različitim ulogama – kao građanin, političar i prijatelj. Izrazio je želju da više vremena posveti podršci drugim sportašima.

Inače, o Beleniuku, prvom crncu u ukrajinskom parlamentu, ranije je pisao i britanski Independent. Za njih je Ukrajinac otkrio da se za Olimpijske igre pripremao i u Hrvatskoj. Rekao je, naime, da je njegov tim većinom trenirao u Ukrajini prije Igara, ali da su proveli više vremena izvan zemlje nego što je uobičajeno, uključujući mjesta poput Hrvatske i Poljske. Dodao je da su druge nacije, koje bi inače trenirale u Ukrajini, odustale zbog sigurnosnih razloga. "Teško je jer razmišljate o svojoj sigurnosti, sigurnosti svojih rođaka, svojih prijatelja", rekao je Beleniuk. "I znaš, nije ugodno trenirati kad ti neki projektili lete oko glave. Zato je teško, opasno. Ali to je naša realnost."

VEZANI ČLANCI:

Beleniuk je sin Ukrajinke i Ruandžanina, a otac mu je poginuo u genocidu protiv Tutsija dok je Beleniuk bio vrlo mali. Iako je njegov otac preminuo, Beleniuk je nastavio održavati veze s Afrikom. Trenutno se bavi mladima i sportom, ali također aktivno surađuje s globalnim liderima, uključujući one iz Afrike, kako bi prikupio podršku i borio se protiv ruske propagande. "Naša zemlja mi je pružila sve što imam sada, stoga je moja odgovornost u ovom teškom vremenu dijeliti ove informacije, povezati se s parlamentarcima širom svijeta i rješavati ovaj problem."

FOTO Novi most u Hercegovini izgleda nestvarno: Pogledajte što se dogodi kad njime prođe 12 kamiona s punim teretom

Wrestling - Men's Greco-Roman 87kg Bronze Medal Match
1/16

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije