RIBARSTVO Ribarska zadruga Adria uskoro planira gradnju veletržnice

Tribunjska burza ribe čeka 'papire' i novac EU

10.12.2008.
u 15:40

TRIBUNJ – Još čekamo lokacijsku dozvolu, prikupljamo potrebnu dokumentaciju. Zasad još nema većih pomaka. Radi se. Nismo na početku, ali još uvijek to nije gotovo, još nije blizu kraja... – objašnjava Vlado Grubišin, predsjednik nadzornog odbora Ribarske zadruge Adria iz Tribunja, što se događa s najavljenom gradnjom veletržnice ribom u tom mjestu, gdje, kako se zna, mnogo stanovnika živi od ribarstva.

Očekuje se novac EU
Naime, Ribarska zadruga Adria u Tribunju je osnovana početkom 2007. godine kako bi se uredila ribarska luka i veletržnica ribom, kakvih na hrvatskoj obali unatoč stoljetnoj ribarskoj tradiciji još uvijek nema koliko je potrebno. Projekt veletržnice posebno je istican proteklih mjeseci, kada su ga kao “as u rukavu” koji bi trebao svjedočiti o brizi za domaće ribarstvo izvlačili mnogi, od mjerodavnog ministra i državnih tajnika, do političara na županijskoj i općinskoj razini.

Uz to, već kao gotova stvar isticalo se i kako će se iz fondova Europske unije dobiti milijunski iznosi za gradnju veletržnice.

– Zasad još nismo dobili taj novac, no nismo ga ni mogli dobiti jer još uvijek nismo prikupili svu potrebnu dokumentaciju. Nakon toga ćemo u Zagreb i kandidirat ćemo se za sredstva iz fondova Europske unije. Ipak, smatramo kako smo već dobili zeleno svjetlo za ovaj projekt te kako ćemo taj novac i dobiti – kaže Vlado Grubišin iz tribunjske Adrie.

Svakome po četvrtina
Za gradnju te svojevrsne burze ribe i ostalih jestivih morskih organizama trebat će otprilike dva milijuna eura, procjenjuju ribarski zadrugari.

Kako objašnjavaju, osim iz fondova Europske unije, novac bi se namaknuo i iz državnog proračuna, a onda bi se osnovala tvrtka veletržnica, u kojoj bi po četvrtinu, odnosno po 25 posto vlasništva, imali ribari zadrugari, zatim općina Tribunj, Šibensko-kninska županija i Republika Hrvatska.

Tribunjski ribari podsjećaju da u Hrvatskoj, osim u Rijeci, nema veletržnice ribom, pa planiraju kako bi njihova “velepijaca” postala središnja za ovaj dio Jadrana. Ako ništa drugo, u Tribunju je otprilike sto i dvadeset zaposlenih na ribarskim brodovima pa više od četiri stotine ljudi živi od ribarstva.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije