VITEŠKA FEŠTA OVE GODINE I NA TV-U

Trka na prstenac u Barbanu: Manifestacija koja čuva baštinu i tradiciju Istre

Kristijan Kancelar slavodobitnik 27. Trke za viticu
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
1/5
26.07.2024.
u 08:29

Trka na prstenac u Barbanu, koju je lani posjetilo 10.000 ljudi, i ove će godine biti mjesto susreta i druženja

U Barbanu u Istri ove će godine biti održana 49. Trka na prstenac koju će, osim na ulicama Barbana, gledatelji moći pratiti u izravnom prijenosu na HRT-u 2 u nedjelju, 25. kolovoza. Dalibor Paus, načelnik Općine Barban, najavljujući Trku na prstenac na konferenciji za novinare, istaknuo je važnost tradicije koja se dugi niz godina njeguje na Barbanštini, a koja je u zadnjih nekoliko godina doživjela revitalizaciju.

– Trka na prstenac je zapravo čuvar i promotor baštine. Od jedne lokalne manifestacije, postala je motiv dolaska u Barban poznat i na nacionalnoj razini kao i puno šire jer turisti za te dane dolaze iz cijele Hrvatske i inozemstva. Jasno je da je naša dužnost čuvati ove vrijednosti, našu baštinu i tradiciju kako bi je mogli ostaviti za buduće generacije, prepoznatljivu Istru onakvu kakvu je mi poznajemo – naglasio je Paus. Prvo izdanje Trke bilo je davne 1696. godine.

trka na prstenac
Foto: Alphera

– Bitno je da nađemo načine kako da se ova vrijedna tradicija prenosi i dalje na buduće generacije. Tijekom tri dana Barbanštinom prođe više od 10.000 posjetitelja te vjerujemo da je i to činjenica njezine atraktivnosti i vrijednosti – dodao je D. Paus. Na dan Trke definitivno je Barban u centru pozornosti Hrvatske. Gvido Babić, vođa konjanika, najavio je da će se tijekom kolovoza znati imena 16 konjanika koje će ove godine imati čast nastupati na 49. Trci na prstenac.

Antonela Biletić, tajnica Društva "Trka na prstenac", najavila je programe za najmlađe; tu su Potraga za prstencem, koju organiziraju u suradnji sa Žutim kišobranom, te prvi put Trka na biciklima na prstenac, kojoj je cilj upoznavanje djece s Trkom na prstenac te dugoročno radi očuvanja tradicije. Trka na prstenac nalazi se na popisu UNESCO-a u sklopu Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine od 2003. godine, a od ove godine ima i nagradu Simply the best koja se, kontinuirano od 2010. godine, dodjeljuje za inovativnost, kreativnost, kvalitetu i unapređenje turističke ponude. Glavni sponzori manifestacije su Fortenova grupa već četvrtu godinu zaredom te HEP d.d., Rudan d.o.o. i A.B.S. 

VEZANI ČLANCI:

FOTO Pogled iz zraka na zloglasni Goli otok: Bijeg odavde je nemoguć, tijela bi odmah progutalo more

Kristijan Kancelar slavodobitnik 27. Trke za viticu
1/26
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije