Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVNI REPOVI PANDEMIJE COVIDA

Troje ih uhićeno zbog sumnje da su pri nabavki medicinske opreme EU proračun oštetili za osam milijuna eura

Zbogom COVID potvrdama i zaštitnim maskama
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
16.05.2024.
u 08:23

Prema trenutačnoj procjeni, proračun EU oštećen je za osam milijuna eura, a još se istražuje koliki su stvarni razmjeri ovog slučaja

Pandemija COVID-a, srećom, odavno je iza nas, no njezini repovi, očito će se još godinama vući ne samo po zdravstvenom već i po pravosudnom sektoru. Jer način na koji je nabavljano cijepio protiv COVID-a ili medicinska  zaštitna oprema sve je češće tema raznih policijskih izvida diljem EU.

Uostalom, ako zbog nabavke cjepiva EPPO istražuje i šeficu Europske komisije Ursulu von der Leyen, ne treba onda čuditi što istražuje i neke druge, manje poznate osumnjičenike. U ove potonje vjerojatno spada rumunjska kriminalna skupina, čiji se pripadnici sumnjiče  da su pri nabavki zaštitne opreme tijekom pandemije COVID-a 19 počinili prevaru kojom su EU fondovi oštećeni za oko osam milijuna eura. Zbog toga je po nalogu EPPO-a  obavljeno nekoliko pretraga u Bukureštu, te su privedene tri osobe koje su dovedene na ispitivanje u ured EPPO-a u Bukureštu.

Sumnjiče se  da su od 2022. do 2022. organizirali kriminalnu mrežu koja je manipulirala javnom nabavom zaštitnih maski, sredstava za dezinfekciju i drugog medicinskog materijala za bolnice, škole i druge općinske državne ustanove. Namještali su natječaje  kako bi pogodovali unaprijed određenim dobavljačima, koji su kako se sumnja, bili dio te kriminalne sheme.

Nabavka medicinske opreme financirala se iz programa Pomoć za oporavak za koheziju i područja Europe (REACT-EU). Prema trenutačnoj procjeni, proračun EU oštećen je za osam milijuna eura, a još se istražuje koliki su stvarni razmjeri ovog slučaja.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Slovački premijer Fico više nije u životnoj opasnosti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije