AMERIČKI PREDSJEDNIK ZARAŽEN VIRUSOM

Trumpa prebacuju u bolnicu: Helikopter sletio pred Bijelu kuću, primio je koktel lijekova

Donald Trump
Reuters/Pixsell
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.10.2020.
u 23:30

Republikancima veliki problem leži i u tome što se kampanja primarno bazira na Trumpu koji sad nećemo moći biti na terenu, te bi upravo njegova bolest mogla podsjetiti glasače na njegov odnos prema pandemiji.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je danas kako mu je potvrđeno da su on i supruga Melania pozitivni na koronavirus. On će morati biti dva tjedna u samoizolaciji. 

Tijek događaja: 

23:30 Donald Trump je upućen u Opću bolnicu Walter Reed. Idućih nekoliko dana će raditi iz predsjedničkog ureda u toj bolnici. Simptomi su i dalje blagi, kažu iz Bijele kuće. Kako javlja CNN, na travnjak ispred Bijele kuće sletio je helikopter kojim bi trebao biti transportiran do bolnice.

Isti medij doznaje od izvora u Bijeloj kući da američki predsjednik ima vrućicu od jutros, ali da su svi simptomi i dalje blagi te se u bolnicu prebacuje iz opreza. Nakon što se doznalo da je pozitivan, primio je koktel antitijela tvrtke Regeneron, koja su trenutno u trećoj fazi testiranja na pacijentima oboljelim od koronavirusa. Njegov liječnik kazao je se predsjednik osjeća umorno. 

17:33 - Američki predsjednik Donald Trump ima blage simptome Covida-19 i očekuje se da će ostati na svojem radnom mjestu, rekao je u petak predstojnik Trumpova ureda Mark Meadows. 

"Američki narod može biti siguran da imamo predsjednika koje ne samo da je na radnom mjestu nego će i ostati na njemu i optimističan sam da se jako brzo oporaviti", rekao je Meadows novinarima u Bijeloj kući.

Dodao je da će kasnije tijekom dana javnost detaljnije izvijestiti o Trumpovu zdravlju. 

17:03 -  Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi kritizirala je u petak nedavno ponašanje predsjednika Donalda Trumpa u javnosti aludirajući da se zbog toga zarazio koronavirusom i izrazivši nadu da će sada zauzeti "razumniji" pristup pandemiji.

"Izlasci u gužve bez maske i sve ostalo bili su svojevrstan drzak poziv da se upravo nešto takvo dogodi", rekla je Pelosi za MSNBC, ocijenivši da je rezultat toga "žalostan". 

Dodala je također da bi njegov slučaj mogao biti pouka za građane.

16:40 - S obzirom na to da Trump ima 74 godine, vrlo brzo se počelo raspravljati o njegovom zdravstvenom stanju. New York Times piše da Trump pokazuje blage simptome koronavirusa, što im je potvrđeno iz dva izvora

Rečeno im je da Trumpovi simptomi nalikuju onima koje imaju oboljeli od prehlade.

Sudionika političkog skupa koji se održao jučer  Trumpovom klubu za golf u gradu Bedminsteru u saveznoj državi New Jerseyju rekao je da je Trump na njemu bio u kontaktu s otprilike 100 ljudi te da je djelovao letargično. Trump je navodno zaspao u avionu Air Force One kada se u srijedu navečer sa skupa u saveznoj državi Minnesoti vraćao u Washington.

VIDEO: Melania i Donald Trump pozitivni su na koronavirus: “Prebrodit ćemo ovo zajedno.”


Dužnosnik Bijele kuće rekao je za New York Times da se do četvrtka navečer raspravljalo o tome kako će se Trump liječiti. Bilo je riječi i o mogućnosti televizijskog obraćanja ili snimljenog obraćanja kako bi se pokazalo da Trump može nesmetano obavljati svoju dužnost te da vlada radi kao i prije.

Vijest o Trumpovoj bolesti zabrinula je njegov tabor. Republikancima veliki problem leži i u tome što se kampanja primarno bazira na Trumpu koji sad nećemo moći biti na terenu, te bi upravo njegova bolest mogla podsjetiti glasače na njegov odnos prema pandemiji. 

15:00 - Američki potpredsjednik Mike Pence negativan je na koronavirus, izjavio je u petak njegov glasnogovornik, nekoliko sati nakon što je predsjednik Donald Trump objavio da je zaražen i u karanteni. 

"Potpredsjednik Pence i njegova supruga su jutros testirani i negativni su na Covid-19. Zdravlje potpredsjednika Pencea je dobro i Trumpovima želi da se što prije oporave", napisao je Devin O'Malley na Twitteru.

14:31 - Kina i Njemačka pridružile su se zemljama koje žele brz oporavak paru Bijele kuće, ruski predsjednik Vladimir Putin poslao im je telegram podrške, a talijanski oporbeni lider Matteo Salvini prozvao je "bešćutnim idiotima" one koji se vesele što su Donald i Melanija Trump zaraženi koronavirusom. 

"Uvjeren sam da će vam vaša vitalnost, dobar duh i optimizam pomoći u borbi s opasnim virusom", napisao je Putin u telegramu. Obećao mu je svoju podršku u "ova teška vremena", objavio je Kremlj. 

Odnosi Rusije i SAD-a napeti su zbog više pitanja, od kontrole naoružanja, sukoba u Siriji do optužbi da se Rusija miješa u američku politiku, što Moskva odbacuje.  Mnogi Rusi su na društvenim mrežama bili sarkastični zbog Trumpove zaraze, neki su zbijali šale, a neki su iskoristili priliku da istaknu rusko cjepivo protiv Covida-19. 

"Dajmo mu rusko cjepivo i terapiju", napisao je Aleks Koroljov na ruskoj društvenoj mreži VK. "Tada će on biti naš Trump." 

"Moramo hitno dovesti Trumpa u Moskvu. Ne vjerujemo američkom zdravstvu, njegov život je ugrožen", rekao je još jedan korisnik VK, Sergej Vlasov, dok je korisnik Twittera napisao da bi Trump trebao biti prevezen u sibirsku bolnicu gdje se liječio kritičar Kremlja Aleksej Navaljni u kolovozu prije nego što je prebačen u Berlin. 

"Nadam se da će se oporaviti od zaraze koronavirusom i ponovno biti potpuno zdravi", poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel, a objavio njezin glasnogovornik na Twitteru.

 

13:05 - Dolar i jen u petak su ojačali na međunarodnim tržištima nakon vijesti da je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu potvrđena zaraza koronavirusom, samo mjesec dana prije predsjedničkih izbora, što je uznemirilo investitore i okrenulo ih sigurnijoj imovini.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najznačajnijih svjetskih valuta, odmah je ojačao po objavi te vijesti, a tijekom prijepodneva iznosio je 93,83 boda, što znači da je u plusu 0,13 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Cijena japanskog jena nakon vijesti o Trumpu poskočila je najviše u nešto više od mjesec dana, nakratko dosegnuvši 104,95 jena za dolar, najviše razine u tjedan dana. No, ubrzo se jen stabilizirao na 105,185 jena za dolar, a oko tih razina bio je i tijekom prijepodneva, u plusu oko 0,3 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Ključne riječi

Komentara 35

Avatar dzambo
dzambo
17:13 02.10.2020.

Najvaznija je Ekonomija za iduce izbore.....a u toj kategoriji Demokrati su ''zilion'' godina daleko.....a ako ce neko birat nekog da mu bude omoguceno ''sve'' ono sto se obecava sa Demokratske strane bez Ekonomije nista od toga biti nece....a pojedina drzava nemoze vjecno tiskati novac i ici u golem dug iz godine u god. bez jake Ekonomije....i svi ''dzaba'' njihovi programi ce propasti i unistiti drzavu...a za Ekonomniju je Trump najaci....i kad zavrsi jos 4 god. njegov mandat e onda treba ic na nekog kao on jakim za Ekonomiju i van ''Establishmenta'' i koji u karijerjnoj politici nikad nije bija....i to je jedini nacin ubuduce ili za iducih barem 50 god. potpuno zaustaviti sve ovo sto je radjeno sa srednjom klasom do 2016.

KO
Komentar
00:42 03.10.2020.

Pazi naslov?prebacuju ga koda gss izvlaci iz jame.Ima ko trijezan u urednistvu?

NE
Neutralac
05:42 03.10.2020.

Nase novine pale na isti stos i slijede CNN... naravno samo da se ocrni Trump... nije mi jasno zasto? Koja je nasa korist da dodje socijalist Biden i Sor_o_s_evo drustvo na vlast u Americi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije