Tsiprasov 'zločesti dečko'

Yanis Varoufakis – najopasniji čovjek grčke političke scene

Yanis Varoufakis
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
03.02.2015.
u 23:00


Grčki ministar ekonomije Yanis Varoufakis drži sudbinu eurozone

Danas je on čovjek koji u svojim rukama drži budućnost eurozone, a do prije nekoliko tjedana njegov posao bio je usko vezan uz razvoj videoigara. Yanis Varoufakis, novi grčki ministar financija koji je u prvih nekoliko dana mandata s premijerom Tsiprasom protresao europsku političku scenu, novi je "zločesti dečko" suvremene ekonomije. Varoufakis je neprijeporno vrstan ekonomist s velikim, premda ne i sasvim uobičajenim iskustvom. Proglasio se libertarijanskim komunistom, a kao profesor, najprije na sveučilištu u Sidneyu, gdje je živio od 1998. do 2000., a potom i na sveučilištu u Ateni gajio je vrlo živopisne metode predavanja.

Kožnjak umjesto odijela

– Na njegovim satovima nikada nije bilo dosadno. Dok bi drugi profesori predavali suhoparnu, nezanimljivu građu, kod Varoufakisa je to bilo nešto drugačije. Ulazio je u žive rasprave sa studentima, vodio s nama verbalne ratove u pozitivnom smislu. Bio je karizmatičan predavač pun nadahnuća koji je ekonomiju predstavljao vrlo pitkom, pogotovo za studente kao mlade ljude – kaže jedna od njegovih bivših studentica. Varoufakis je bio i ostao nekonvencionalan u svakome pogledu. Umjesto odijela i kravata radije nosi kožnatu jaknu i traperice, a umjesto u limuzini, i danas se radije vodi na svojoj yamahi. Ovoga se nije odrekao ni od kada je postao ministar financija Grčke pa pred ministarstvo, u kojemu ga očekuje sastanak s predstavnicima Trojke ili poziv Angele Merkel, stiže s kacigom na glavi. Ljubimac je žena pa ga Grci, pomalo muško-šovinistički, kolokvijalno već nazivaju i Varoufucker. A najveći je odmak od svoje akademske karijere napravio radeći nekoliko godina kao savjetnik za američku tvrtku Valve koja se bavi produkcijom videoigara s temom gospodarskih ratova između dviju izmišljenih država.

– Dobio sam mail od predsjednika tvrtke koji je čitao moje radove i pozivao me na suradnju. Priključio sam im se i u nekoliko godina izgradili smo možda najbolju ekonomsku videoigru na svijetu – rekao je Varoufakis.

Motorom preko granica

Do nedavnih grčkih izbora novi je ministar bio gotovo potpuno apolitičan, no kada ga je Syriza pozvala da joj se priključi, u kratko je vrijeme na političkoj sceni doslovno napravio lom. Za samo tri tjedna svog političkog angažmana uspio je u atenskom izbornom okrugu pridobiti više 135 tisuća glasova, najviše što je ijedan kandidat na tom mjestu prikupio u povijesti. Njegovoj popularnosti, uz neuobičajena ekonomska rješenja koja priprema za Grčku, nije odmogao ni status "ljubavnika" koji tamo ima. Sa svojom drugom suprugom Danae Stratou nedavno je radio poseban serijal putopisa o zatvorenim granicama svijeta koje su prelazili na njegovu motoru. Prešli su tako granice Palestine, Kosova, Cipra, Kašmira, američko-meksičku granicu te granicu između Etiopije i Eritreje, a ovaj mu je putopis donio slavu među Grcima i prije ulaska u politiku.

>>Grčki ministar financija želi sporazum za Grčku do kraja svibnja

>>Grčki šef financija poručio Trojki: Više niste dobrodošli!

Komentara 11

KI
Kissinger
07:56 04.02.2015.

koje fore prodavaju ekonomski i politički analitičari glede pobjede Syrize.predhodne stranke(mjenjale se na vlasti desetljećima)zadužile grke do besvijesti,love nigdje.došla nova garnitura,za dva tjedna uzdrmala EU birokraciju,naljutili frau Merkel,dobili podršku glavnog šefa Obame.francuzi ,talijani,španjolci - dočekali Tsiprasa i Yanisa,saslušali ih i podržaše njihova razmišljanja.ipak se kreće-najbolja im je bila fora kad su se zahvalili "trojki"i poslali ih doma.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
14:22 04.02.2015.

To samo pokazuje jad Eurozone kada joj sudbinu odredjuje ministar financija bankrotirane drzave. Da nije tragicno bilo bi smijesno. Po naredbama iz Washingtona (uglavnom iz NATO razloga) EU samo skuplja propale drzave tipa Grcka, Rumunjska, Bugarska, Hrvatska, a sada su zapeli i za najveci propalitet od svih Ukrajinu. S takvom politikom propast je jedina opcija.

Avatar @promatrač
@promatrač
09:49 04.02.2015.

Jest livoguz ali interesantan tip. Dosadili su mi svi oni ozbiljni europsko-američki sijači straha koji svojom pojavom i retorikom uzimaju čovjeku svaku radost, spokoj, slobodu i želju za životom. U nekoj zamišljenoj i umišljenoj sigurnosti, lišen svake spontanosti čovjek postajeje nečovjek, nekakav poslušni daljinski upravljani robo-rob.... vrijeme prolazi, a u njemu i mi, iskoristimo ga barem za neku novu revoluciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije