PRIGRABIO SVU VLAST

Erdogan proglasio pobjedu, oporba sumnja u rezultate

referendum
Foto: Reuters
1/10
Autori: Vecernji.hr, Hina
16.04.2017.
u 22:00

Nakon 99,9 posto izbrojanih glasova Erdogan je imao 51,23 posto, dok je protiv ustavnih promjena bilo 48,77 posto glasača

Ponovno kažemo “jedna nacija, jedna zastava, jedna domovina i jedna država", rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon tijesne pobjede na referendumu koji će mu omogućiti promjenu ustava i učvršćivanje vlasti u zemlji.

Erdogan je najavio korjenite promjene u zemlji nakon što je skoro 25 millijuna Turaka dalo svoj glas ustavnim promjenama kojima će se parlamentarna demokracija pretvoriti u predsjednički sustav. 

Erdogan je rekao da je javno mnijenje pokrenulo promjenu sustava te najavio uvođenje predsjedničkog sustava do 2019. godine. 

- Naša nacija izabrala je demokraciju i glasovala je slobodno, pohvalio se Erdogan te istaknuo kako su "mnogi htjeli narušiti rezultat, ali u tome nisu uspjeli".

Referendum je “odredio našu budućnost", rekao je Erdogan spominjući “povijesne i važne" amandmane na ustav. 

Tuski predsjednik prethodno je proglasio je pobjedu na referendumu u telefonskom razgovoru s premijerom i predsjednikom vladajuće stranke AKP Binalijem Yildirimom i Devletom Bahcelijem, vođom Stranke nacionalističkog pokreta. Državna novinska agencija Anadolu javila je da su Erdoganu već čestitali "mnogi svjetski lideri".

Nakon 99,9 posto izbrojanih glasova Erdogan vodi sa 51.23 posto, dok je protiv ustavnih promjena bilo 48,77 posto glasača.

Prvi rezultati, objavljeni nekoliko sati ranije, nakon prebrojavanja oko četvrtine glasačkih listića, pokazivali su veću prednost Erdogana, kojeg je u tom trenutku mogao računati na 63 posto glasova.

Situacija se počela mijenjati kad su prebrojani glasovi u velikim gradovima poput Istanbula, Ankare i Izmira, te u dijelovima zemlje u kojima žive Kurdi. Tamo su glasači pretežno protiv ustavnih promjena.

U međuvremenu je oporbena Republikanska narodna stranka optužila Erdogana i vladajuće strukture da su manipulirali rezultatima referenduma.

-  Manipuliraju rezultatima! Naši promatrači javljaju da protivnici predsjedničkog sustava pobjeđuju. Takve vijesti stižu nam sa svih strana. Zaštitimo naše rezultate - pozvao je Erdal Aksunger, potpredsjednik Republikanske narodne stranke.

Oporbenjaci i Kurdi već su najavili da će se žaliti na rezultate referenduma, ma kakvi oni bili.

Upitni su glasovi na otprilike dvije trećine birališta, što bi konačne rezultate moglo promijeniti za tri do četiri posto, napisao je prokurdski CHP u svom tweetu.

Prebrojani su i glasovi Turaka u inozemstvu. U Iraku su uglavnom glasovali "ne", dok je ostatak dijaspore podržao Erdogana s ukupno 59.83 posto glasova. 

>> Erdogan bi supervećinu da Turska bude svjetska sila

>> Uvjeren u pobjedu: Hoće li Erdogan dobiti šire ovlasti i radikalno izmijeniti državu?

Ključne riječi

Komentara 32

MO
mojski
17:53 16.04.2017.

zao mije, ovime su turci pokazali da ne zele u eu,a vrata su im siroko bila otvorena i bili su tako blizu vizne liberalizacije,sada ce se vise pokrenuti rema aziji

MO
mojski
08:31 17.04.2017.

netko ce reci ovo se oni udaljuju od zapada , pa oni ako pogledamo vise su blizu rusiji nego zapadu, azerbedjan, turkmenistan su ista krv i zive stoljecima sa rusima ,i nije nikada bilo protivljenja tome, zasto to smeta zapadu,zastoo ih lazu da ce dobiti viznu liberalizaciju kad to se zna da je nemoguce

MO
mojski
08:21 17.04.2017.

nitko ih silom ne moze naterati da budu drzava u Eu, podrzavam taj njihov stav

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije