Turističkoj Istri teško je naći manu. Taj lijepi poluotok crvene zemlje i kažuna ima praktički sve što moderni nomadi danas traže. Lijepi, mali mediteranski gradovi, povijest koja seže u daleku antiku, srednjovjekovni gradići, more i zelena unutrašnjost, samo su kulisa za sve što su dogradile turističke generacije novijeg doba. Neki od najboljih jadranskih hotela i kuća za odmor su upravo u Istri, o razini gastronomije svjedoči činjenica da je prvi restoran s Michelinovom zvjezdicom u Istri, odnosno Rovinju, davno su osmišljene i vinske ceste, biciklističke rute, a i istarska maslinova ulja nadaleko su se pročula. Uređene šetnice, plaže, vodeni parkovi, sadržaji za djecu... u Istri su na nivou koji je mnogim mjestima duž obale još uvijek daleko izvan dosega. Više od četiri milijuna turista, koji su lani u Istri ostvarili 27,5 milijuna noćenja, to itekako dobro znaju, a, uostalom, i vrednuju bez pogovora plaćajući kvalitetu, koja u toj regiji i košta. Prednjače stranci; Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Talijani..., ali, dakako, Istru vole i domaći gosti. Neki čak više sada i u nekoliko nadolazećih mjeseci nego usred ljetne špice. Za potvrdu, recimo podatak da je šest milijuna noćenja u toj regiji ostvareno tijekom proljetnih mjeseci, u predsezoni. Predlažemo da razmotrite tu ideju, a donosimo i razloge zašto Istru vrijedi posjetiti prije ljetne vreve i najvećih vrućina.
Gužve na cesti znaju biti stresne i frustrirajuće
U ljetnoj špici navikli smo na natrpane plaže, gužve na šetnicama i dulja čekanja u kafićima, restoranima, ali za mnoge su zastoji u prometu kap koja prelijeva čašu. U Istri domaći ljudi otvoreno kažu kako se već sada pribojavaju krkljanca na cestama u srpnju i kolovozu. Ako i vama gužve kvare doživljaj putovanja, ozbiljno razmislite o proljeću u Istri.
Cijene mogu ohladiti želju za vrućim ljetovanjem
Nije nepoznanica da je sada sve na obali bitno jeftinije nego će biti za samo tri-četiri mjeseca. No, na primjeru jednog istarskog hotela podsjetit ćemo koliko ta razlika može biti drastična. Dakle, noćenje u dvokrevetnoj sobi koje sada po osobi sada stoji 30, 40 ili 50 eura, u srpanjsko-kolovoškoj špici plaćat će se 60, 80 i 100, a možda i više eura. Istina je da sad nema kupanja, zbog kojeg većina još uvijek poteže do obale, ali, isto tako, hoteli koji se prvi otvaraju u pravilu imaju zatvorene bazene.
Sveto pravilo – na stolovima sezonske namirnice
Gastronomija u Istri grabi velikim koracima naprijed, a u mnogim restoranima već je neko vrijeme sveto pravilo da se jela pripremaju od lokalnih i sezonskih namirnica. Dakle, onome tko uživa, recimo, u šparogama najbolje je do Istre skoknuti u svibnju kad je sezona šparoga. Kalendar putovanja svakako, stoga, valja prilagoditi vrtnom kalendaru.
Brojne biciklističke rute, ali i planinarske staze
Istra ljubitelje vožnje na dva kotača dočekuje više nego spremno. Ta regija ima više od petsto kilometara uređenih biciklističkih staza, ali za namjernike koji žele aktivan odmor, nudi i niz drugih sadržaja na otvorenom. Netko će se možda iznenaditi tom brojkom, ali Istra, recimo, ima i pedesetak vrhova do kojih vode uređene planinske staze.
Domaćini su još uvijek odmorni i željni gostiju
Tko je ikad bio na moru tijekom predsezone, zasigurno je osjetio kako su domaćini, nakon zimske stanke, odmorni, željni gostiju. Tada još uvijek imaju svježine, vremena i volje više se posvetiti svakom gostu nego u špici ili u posezoni kad već nastupa zamor materijala.
U kazalište po dobru volju: Festival smijeha i komedije
Ako ste u blizini Poreča, a kazalište vam je inače omiljena zabava, u svoj kalendar svakako zapišite i posjet Gradskom kazalištu Poreč jer u njemu ćete naći barem jedan razlog za smijeh. Naime, u njemu do 11. ožujka možete pogledati predstave u sklopu Festivala komedije i smijeha Zlatni zub, u produkciji i organizaciji glazbeno-scenske djelatnosti Pučkog otvorenog učilišta Poreč.
Međunarodni dan voda i bicikliranje uz Pazinčicu
“I intencija nam je da u prirodu i k vodi (potocima i rijekama) privučemo sve one koji se na ovaj ili onaj način vole kretati kroz prirodu”, tim riječima najavljuju 13. biciklističku utrku Pazinčica Clearwater Revival njezini organizatori. Kao i svake godine, i ove se utrka organizira u povodu Međunarodnog dana voda, odnosno očuvanja okoliša. Utrka je u nedjelju, 18. ožujka, a natjecatelji kreću na mostu Vršić iznad Pazinske jame.
Domovina vrhunskih maslinovih ulja
Istra je nadaleko poznata po maslinovim uljima i svakako ih vrijedi kušati. Krećete li put Istre u ožujku, imate priliku i probati vrhunska maslinova ulja te istarske specijalitete, domaća vina i med. U Krasici nedaleko od Buja 10. i 11. ožujka održava se jedan od najstarijih sajmova u Hrvatskoj, „Oleum olivarum“. Tijekom godina prerastao je u međunarodnu smotru maslinovih ulja. Sudjeluju na njoj znanstveno-istraživačke institucije, udruge maslinara i proizvođači maslinova ulja iz Hrvatske, Italije i Slovenije.
Školjke na buzaru, u rižotu, zapečene ili na roštilju?
Istarske školjke na tanjur stižu iz izlova ili uzgoja, čija tradicija seže u antičko doba. Užitak u slasnom zalogaju gurmani imaju prigodu iskusiti na Danima školjaka koje se održavaju do 20. ožujka u organizaciji turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja. Koji god recept izaberete, nećete pogriješiti: u buzari s klasičnim začinima poput češnjaka i peršina, pomidorima, maslinovim uljem i vinom, s domaćom tjesteninom, u rižotima, zapečene u pećnici i na roštilju...
Odmorite dušu i razbudite tijelo u adrenalinskom parku
Predsezona je najljepše vrijeme za upoznavanje istarske unutrašnjosti. Najzeleniji dio te regije najmirisniji je upravo u mjesecima koji su pred nama, a to je za mnoge i najbolje vrijeme da se okrijepe duša i tijelo u mirnom, seoskom okruženju. Iako, unutrašnjost Istre može ponuditi i uzbuđenje u nekoliko svojih vodenih i adrenalinskih parkova. Poznati Glavani park, recimo, otvoren je tijekom cijele godine, svaki dan od devet sati.
Još kad bi se u toj Istri mogel čuti i hrvatski jezik, umjesto srbijanskog ili talijanskog, ja bi odmah tam otišel.