oštra kritika

Turudić: ZKP nije zakon nego Frankenstein ili čudnovati kljunaš

ivan turudić
Foto: Antonio Bronić/PIXSELL
21.09.2013.
u 21:47

Doista je neshvatljivo koliko su predložene izmjene loše. Radi se o jednom potpuno nepotrebnom eksperimentu, komentirao je Turudić za Novi list.

Sudac Ivan Turudić za Novi list je komentirao prijedlog izmjena Zakona o kaznenom postupku, te kazao da ga je pažljivo proučio i pročitao ali da to nije \"radio na plaži jer Zakon o kaznenom postupku nije štivo koje se čita na plaži i javna rasprava se ne provodi u jeku godišnjih odmor\".

Na pitanje kako komentira prijedlog Turudić je rekao:

– Ne znam kako bih ga nazvao – Frankenstein ili čudnovati kljunaš! Doista je neshvatljivo koliko su predložene izmjene loše. Radi se o jednom potpuno nepotrebnom eksperimentu. Odlukom Ustavnog suda osporeno je četrdesetak odredbi aktualnog Zakona o kaznenom postupku. Sadašnji prijedlog zakona se ne može nazvati izmjenama nego se radi o novom Zakonu te se predlaže izmjena dvjestotinjak odredbi, što čini 40 posto Zakona. Prije svega učinjen je propust na doktrinarnoj razini. Naime, u obrazloženju prijedloga napisano je kako on predstavlja povratak na načelo materijalne istine. A to načelo izbačeno je iz Zakona o kaznenom postupku objavljenom 1997. godine, te je umjesto njega uvedeno načelo stranačke istine. Osim toga, iako se u obrazloženju spominje načelo materijalne istine u predloženim izmjenama ga stvarno nema. Nisam siguran da bi zatvorili poglavlje 23. da smo, nakon što je donesen aktualni zakon, upoznali Europsku komisiju s ovakvim prijedlogom.

>>Cijeli intervju čitajte ovdje

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije