Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužba Mislava Merkaša

Tuži državu jer je u pritvoru bio dulje nego Milan Bandić

12.06.2014., Zagreb - Na Zupanijskom sudu odrzano je Optuzno vijece Miroslavu Merkasu za curenje informacija iz istraga i prostitucije. Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/3
20.06.2016.
u 18:11

Bivši šef Odjela za borbu protiv prostitucije PU zagrebačke državu tuži zbog diskriminacije te traži naknadu od 150.000 kuna

Mislav Merkaš, bivši šef Odjela za borbu protiv prostitucije PU zagrebačke, optužen da je za novac svodnicima odavao informacije o racijama, na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu tužio je državu zbog diskriminacije i traži naknadu štete od 150.000 kuna.

Presporo ih ispitivali

Merkaš, naime, tvrdi da mu je od uhićenja u prosincu 2012. po više osnova povrijeđeno Ustavom zajamčeno pravo na slobodu, jednakost pred zakonom i zdravlje te da je pritom pretrpio znatnu materijalnu štetu. Među ostalim, smatra da su se svjedoci u njegovu predmetu, dok je još bio u istražnom zatvoru, presporo ispitivali, a svoj slučaj u tužbi uspoređuje sa slučajevima nekih svojih kolega, poput Nikole Osmakčića i Miroslava Ribića, osuđenih jer su neosnovano izlistavali telefonske pozive, te Josipa Kneza, sesvetskog policajca protiv kojeg se vodila istraga zbog sumnje da je tukao pritvorenika. Merkaš se u tužbi poziva i na uhićenje Milana Bandića, Nadana Vidoševića te Dinka Mikulića, bivšeg pomoćnika ministra branitelja, navodeći kako su se u njihovim predmetima svjedoci znatno brže ispitali pa su i prije mogli izaći iz Remetinca.

– Dinku Mikuliću USKOK je ispitao 80-ak svjedoka u dva mjeseca, Nadanu Vidoševiću više od sto svjedoka za pet mjeseci. Usporedbe radi, mene se tereti za korist od milijun kuna, predloženo je ispitivanje 110 svjedoka, a u istražnom zatvoru bio sam sedam mjeseci. S druge strane Milan Bandić, kojeg se tereti za korist od 12 milijuna kuna, u istražnom zatvoru bio je mjesec dana iako je predloženo ispitivanje 270 svjedoka – navodi Merkaš u tužbi te ističe kako je evidentno nejednako postupanje u slučajevima.

Merkaš smatra da je diskriminiran i zato što je optužnicu protiv njega podnio neovlašteni tužitelj, a taj je prigovor isticao i na sjednici optužnog vijeća Županijskog suda prije nego što mu je sud potvrdio optužnicu, a prigovor odbacio. U tužbi tvrdi i da je uhićen bez naloga pozivajući se na situaciju kada je zbog nevjerojatnog propusta pritvorske nadzornice zabunom pušten na slobodu pa je dva i pol sata kasnije ponovno vraćen iza rešetaka.

Nije stalni vještak

Da su mu povrijeđena prava zajamčena Ustavom, Merkaš potkrepljuje i činjenicom da mu je povrijeđen dom. Tvrdi kako vlasnica galerije, koja je na temelju fotografija iz njegova doma utvrđivala vrijednost umjetničkih slika, nije stalan sudski vještak te da nije imala valjani nalog. Žalio se i zbog sastava vijeća koje je odlučilo o pravomoćnosti optužnice, a tvrdi i da su nadležni tužitelji iznuđivali iskaze nekih okrivljenika koji su ga teretili. Općinsko državno odvjetništvo, koje u predmetu zastupa državu, sve je Merkaševe primjedbe odbacilo. Merkaš je prije podnošenja tužbe državi predložio da mirno riješe spor te da mu se isplati 500.000 kuna, no ODO je prijedlog odbio.

>> Bivši inspektor tužio državu i zaradio samo 27,50 kuna

Komentara 3

MI
MikiPrdekana
19:07 20.06.2016.

Cak i kriminalnca brine sto je najveci kriminalac na slobodi i sto je tako malo proveo u zatvoru.

DU
Deleted user
19:29 20.06.2016.

"Tko o cemu k..va o postenju!"

ZP
zpomper8
09:12 23.06.2016.

Ja sam bio u istražnom zatvoru 25 dana(prije toga 2 dana u policijskom pritvoru), zato jer sam dao čovjeku 3 cigarete i 20 kuna tj. bio je plan kako izvući novac od mene,a policijski službenici nisu odradili svoj dio posla profesionalno po mom mišljenju!Naime u te dane,dobio sam unuku,a ujedno sam podizao i kredit!To je toj inače problematičnoj obitelji došlo do "ušiju" i skovali su plan! Naime bio sam s prijateljom i čekao trečeg,zatim mi je prišao Z.M. i po običaju tražio cigaretu,dao sam mu 3 cigarete i počastio sa 20 kuna kako bi si kupio kutiju!Inače ne pijem alkohol,ali nakon 3/4 pića zove me supruga i rekla mi je kako me traži policija!Čisto iz znatiželje,otišao sam u PP i onda sam vidio o čemu se radi!Naime taj isti Z.M. tj. njegova majka koja mu je skrbnik,prijavili su me kako sam ga tukao šakama,zatim je pao na pod i nastavio sam ga tući nogama,i "šlag" na kraju svega-GURNUO SAM MU BOMBU U USTA! Zašto bih ja to napravio bolesnom čovjeku,zašto je drugi dan došao u PP na raspoznavanje,pa kako je uopče mogao normalno hodati(ja bih barem glumio i šepao),gdje su ozljede i uostalom liječnićka dokumentacija,zašto nisu ispitani svjedoci....u pretrazi stana uz dvoje svjedoka nisu mi pregledali zajedničku prostoriju ni šupu(sami su izabrali svjedoke)...na kraju svega,kako nebi bilo daljnjeg suđenja itd. jer sutkinja je vidjela laži,ali je radila po policijskom zapisniku-osuđen sam uvjetno na 7mj. zatvora i 2 godine probacije! NIKOME NIŠTA NISAM NAPRAVIO,a policijski službenici su mi naneli štetu jer nisu napravili ništa profesionalno! Žalio sam se unutarnjoj kontroli,i uputili su me kako mogu napisati žalbu državnoj pravobraniteljici,što sam i napravio! Zatim su jedan dan došli i pitali me zašto se ne javljam na pozive,a pozive su slali na adresu moje bivše supruge! Uredno sam prijavljen na svoju adresu a ujedno sam i vlasnik te adrese-kako neznaju gdje živim,a kada su me htjeli zatvoriti na lažni iskaz onda su znali pravu adresu!!!! Masa propusta!!! Možda odustanem od svega tj. ovisi od MUP-a,ako mi namjeravaju "zvonikati" idem do USTAVNOG SUDA,ako me ostave na miru,najbolje da se povučem,a njima bih poručio kako bi trebali biti malo profesionalniji,jer lako je zatvoriti nekoga samo sve se može vratiti kao bumerang ako je (ja) čovjek 100% nevin!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije