SENZACIONALAN OBRAT

Tužiteljstvo o "mafijašima": Nemamo dokaze za četiri optužbe

21.11.2001.
u 00:00

* Odustalo se od kaznenog progona Nikice Jelavića, Zorana Pripuza, Radovana Štetića i Miroslava Vukovića, i to po četiri od sedam točaka optužnice

ZAGREB - Nakon gotovo pet mjeseci, suđenje Nikici Jelaviću, Blažu Petroviću i još petorici optuženih za iznude, prijetnje, višemilijunske prijevare i pranje novca, jučer je doživjelo gotovo senzacionalan obrat. Naime, tužiteljstvo je odustalo od kaznenog progona Nikice Jelavića, Zorana Pripuza, Radovana Štetića i Miroslava Vukovića, po četiri od ukupno sedam točaka, koliko ih sadržava optužnica.

Tužitelji su zbog nedostatka dokaza odustali od kaznenog progona Nikice Jelavića po drugoj i trećoj točki optužnice, u kojima je terećen za iznudu i prijetnje Ivanu Majheru. Jurica Ilić, zamjenik općinskoga državnog odvjetnika, u obrazloženju je naveo da je tijekom suđenja jedino rečeno kako je Jelavić sa Zoranom Pripuzom još 1993. Majheru posudio 100.000 maraka. Nakon toga, sudjelovao je u potpisivanju ugovora s Majherom na 500.000 maraka. Osim tih podatka, nikakvih drugih dokaza i činjenica protiv Jelavića nema. Proizlazi to iz iskaza Ivana i Vesne Majher, te Jelavićeve obrane, smatraju tužitelji.

Hartek svjedočio da ga nisu prevarili

Kako nema dokaza da su prevarili Vladimira Harteka, za što ih je teretila šesta točka optužnice, tužitelji su odustali i od kaznenog progona Nikice Jelavića, Zorana Pripuza, Radoslava Štetića i Miroslava Vukovića. Ilić je u obrazloženju naveo da je i Hartek u svom iskazu kazao kako je on htio realizirati kredit Gradske banke Osijek, za što je jamčio hipotekom na kuću, te kako ne smatra da su ga prevarili. Hartek je kazao i da na realizaciju inozemnog kredita nije računao, i kako smatra da ga je prevario Branko Bašić, koji je u međuvremenu umro. Njegove navode u svom je iskazu potvrdila i Dubravka Bašić, kazavši pak kako ona smatra da je nju i njezina supruga Branka prevario Hartek.

Najzanimljivije je odustajanje od kaznenog progona ono po sedmoj točki optužnice, u kojoj su Zorana Pripuza teretili za pribavljanje novca kaznenim djelom, tj. pranje novca. Naime, tužitelji su smatrali da tijekom postupka nije dokazano da je on novce koji je stavio u promet pribavio kaznenim djelom. Ustanovljeno je da je te novce dobio na legalan način, kreditom Gradske banke Osijek.

S obzirom na novonastale momente u suđenju sedmorici, sudac Zdravko Majerović, predsjednik vijeća, najavio je razdvajanje postupka jer su optužnicom osim spomenute četvorke još obuhvaćeni Blažo Petrović, Željko Vinkešević i Ivan Geceg. Petrovića i Vinkeševića po trećoj točki optužnice terete za iznudu nad Majherom, a po istoj točki Petrović i Geceg optuženi su za pranje novca. Nadalje, po četvrtoj točki optužnice, Petrovića i Vinkeševića terete za prijetnju i iznudu nad Majherom.

Iako se odustajanje od kaznenog progona protiv Jelavića i ostalih, kojima se sudi i za pripadnost "zločinačkoj organizaciji" može smatrati iznenađenjem, tužitelji ipak nisu apsolutno odustali od kaznenog progona Jelavića i Pripuza. Naime, Jelavića se u sklopu ovog postupka tereti za prijetnje Mirjani Mikulić, a Pripuza za iznudu nad Majherom i Hartekom. Zajedno ih se, prema optužnici, još tereti za iznudu nad Hartekom.

Nakon promjene stava tužiteljstva, vijeće je odustalo i od saslušanja nekih već pozvanih svjedoka, među kojima je i dr. Boris Ljahnycki, koji svjedoči i na suđenju pripadnicima "zločinačke organizacije". Kako će se i pod kojim uvjetima suđenje nastaviti, znat će se danas.

I. Jakelić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije