Pravni problemi bivšeg diplomata

Tužiteljstvo traži da Vrhovni sud ukine oslobađajuću presudu Ljubomiru Čučiću

06.09.2007., Zagreb - Ljubomir Cucic uhicen zbog otmice svoje dvije kceri Sare (7) i Lare (5). Bivsa Cuciceva zena Boers je pokrenula postupak protiv bivseg supruga u Francuskoj na temelju Haaske konvencije o medjunarodnoj otmici djeteta. Djevojcice su pr
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/4
03.07.2016.
u 21:30

Čučić se teretio za izvlačenje oko 51.000 kn iz udruga Europski dom i Europski pokret za Hrvatsku te utaju 36.754 kune poreza

“Neprihvatljivim ocjenjujemo argumentaciju suda da zloporabu položaja i ovlasti ne može počiniti predsjednik udruge građana jer neprofitne udruge građana ne obavljaju poslove javne ovlasti. Smatramo da sud restriktivno tumači Kazneni zakon jer zakonski tekst odredbe članka 291. ne propisuje svojstvo odgovorne osobe kao odgovorne osobe u institucijama s javnim ovlastima, već govori samo o odgovornoj osobi. Osim toga, smatramo i da je sud neosnovano propustio cijeniti da je okrivljenik, usprkos tome što se radi o neprofitnoj organizaciji, bio odgovoran za zakonitost rada udruge.

U protivnom bi sve odgovorne osobe u sportskim klubovima, kulturno-umjetničkim društvima, sindikatima, zakladama u slučaju kada počine zloporabu položaja s ciljem da se okoriste ostale izvan sfere kaznene odgovornosti i kažnjivosti”, navelo je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u svojoj žalbi na nepravomoćnu presudu kojom je Ljubomir Čučić, bivši hrvatski veleposlanik u Belgiji, na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođen optužbi za zloporabu položaja i ovlasti te utaju poreza.

Čučića se teretilo da je od siječnja 2002. do lipnja 2003. izvlačio novac iz udruga Europski dom i Europski pokret za Hrvatsku. Tereti ga se da je novac, a riječ je bila o oko 51.000 kuna, koristio za plaćanje svojih osobnih potreba. Teretilo ga se i za neplaćanje 36.754 kune poreza.

No sud ga je nepravomoćno oslobodio optužaba, a tužiteljstvo se na odluku suda žalilo, zatraživši da Vrhovni sud ukine presudu i predmet vrati na novo suđenje. Čučić je prije osam godina bio u središtu skandala kada se otkrilo da je fizički zlostavljao prvu suprugu, zbog čega je bio osuđen na godinu dana zatvora. 

>>Ljubomir Čučić oslobođen optužbe da nije plaćao alimentaciju kćeri

Komentara 2

DU
Deleted user
07:20 04.07.2016.

da je 45 g platio bi ti meni

SS
sokac sa drave
18:38 04.07.2016.

Da li je i taj diplomat jedan od 98% svih nasih diplomata kamenjarac.Sve kamenjarac do kamenjaraca,sve Crnoje do raznoratnih Vasa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije