Recenzija olakšica

Tvrtke koje nisu provele projekte moraju vratiti novac Poreznoj

Željko Jovanović
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
14.03.2014.
u 19:00

U tvrtkama tvrde da nitko s njima nije kontaktirao i provjerio što su napravile te da ne znaju prema kojim se kriterijima radila recenzija

Dvadesetak hrvatskih tvrtki, koje su prije nekoliko godina zbog ulaganja u znanost i znanstvene projekte bile oslobođene plaćanja dijela poreza na dobit, taj novac ove godine morat će vratiti Poreznoj upravi, odnosno u državni proračun. To moraju napraviti jer znanstvene projekte koje su prijavile i za koje su oslobođene dijela poreza na dobit nisu potpuno realizirale.

Punjenje proračuna

To je obrazloženje koje smo dobili iz mjerodavnog Ministarstva obrazovanja kojem su takvi projekti prije nekoliko godina (uglavnom 2008. godine) prijavljeni i koje je za njih davalo potvrde na osnovi kojih je Porezna uprava praštala dio poreza. No takvim obrazloženjem nisu zadovoljni u tvrtkama koje se sada osjećaju oštećenima. – Ovih smo dana svjedoci da Vlada ne preza ni pred čim u punjenju državnog proračuna da bi državni aparat još jednu godinu mirno spavao i imao novca za uživanje u brojnim beneficijama – kaže nam sugovornik iz jedne od tvrtki koje se javno ne žele eksponirati jer, kažu, dovoljno im je što će morati vratiti nakon nekoliko godina “pozamašnu svotu”.

Zašto se čekalo

– Većina nas je sablažnjena rezultatima recenzije na koje smo čekali godinu dana. Priznali su nam uglavnom desetak posto troškova od onog što smo za projekt prijavili, a tijekom recenzije nitko s nama nije kontaktirao, tražio objašnjenje ili uvid u rezultate i ono što smo napravili. Ne znamo ni prema kojim kriterijima je recenzija rađena – kažu u tvrtkama. Iz Agencije Bicro, koja je angažirala stručnjake različitih profila da obave recenziju, odgovaraju da je sve rađeno po pravilima, da propusta nema i da je problem tvrtki što projekte nisu realizirale ili su to učinile samo djelomično. Pitanje koje u ovom sporu ostaje otvoreno jest – zašto je država čekala toliko dugo i zašto Porezna uprava prije nije zatražila povrat novca. Jer ovako se tvrtke s pravom pitaju tko će ulagati u državu u kojoj se preko noći, mimo zakona, ukidaju stečena prava i to nekoliko godina unatrag.

>> Istražili smo državni vozni park: 8081 automobil plaćaju svi građani

Komentara 3

PI
pinkec
22:29 14.03.2014.

Točno! Ali tako isto ministrima, koji su napravili štetu RH i bili neučinkoviti!

Avatar cinculator
cinculator
07:19 15.03.2014.

Tako i treba, iz vlastitog iskustva znam da su neki odmah pokupovali bjesne "karoce", gradilo se na veliko ,ali ne po projektu već kod kuće ( normalno uz povrat PDV-a). Sad treba i vratiti, jer ako novčeki nisu ušli uu proračun onda su otišli iz naših džepova....

Avatar deziderij
deziderij
07:58 15.03.2014.

Opet jovanče bunari i zakuhava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije