Facebook prosvjedi

U 12. antivladinoj povorci Pernar opet preuzeo vođenje prosvjeda

prosvjed zagreb
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/21
26.03.2011.
u 18:03

Najavom sljedećeg prosvjeda za srijedu u 18 sati prosvjednici su završili i 12. prosvjednu povorku metropolom.

20.40 Najavom sljedećeg prosvjeda za srijedu u 18 sati prosvjednici su završili 12. prosvjednu povorku metropolom.

20.26 Kroz Martićevu ulicu prosvjednici su stigli ispred Hrvatske narodne banke ali kako je najavljeno skup će se ubrzo uputiti prema Trgu bana Jelačića gdje će vođe uputiti završne riječi. "Hrvatska policija, mito i korupcija" ori se iz grla prosvjednika.

20.15 "Ne želimo niti vas!", "SDP lopovi!" uzvikuju prosvjednici pred sjedištem SDP-a. Jedan od prosvjednika s megafonom kazao je kako SDP jednako kao i HDZ vodi politiku štetnu za cjelokupno hrvatsko društvo te ih isto kao i predstavnike HDZ-a prozvao da lažu.

20.11 Konobar jednog od restorana u staroj Vlaškoj sretno je dočekao prosvjednike te je odao: "Ja sam u potpunosti na njihovoj strani. Već sam se pet puta priključio prosvjedu, a bio sam i na onom prvom kad je izbila frka".

20.08 U Palmotićevoj ulici gdje su prosvjednici dolazili u susret vozilima nastao je prometni kaos. Uz polukružno okretanje velik dio vozila pokušao je izbjeći masu preko stare Vlaške. Policija, čini se, nije predvidjela takvo kretanje prosvjedne povorke. 

20.04 Ivan Pernar je kazao da je sljedeće odredište sjedište SDP-a na Iblerovom trgu. Prosvjedna povorka se povečala i sad je u njoj oko tisuću ljudi.

20.00 Iz Gundulićeve ulice prosvjednici su skrenuli u Masarykovu ulicu gdje se orila pjesma "Zovi samo zovi..." te su nastavili put preko Tesline ulice i Zrinjevca gdje se pojavio jedan novi transparent s natpisom "Baci broš da se igramo".

19.45 Ušli su u Gundulićevu ulicu i sada stoje pred gradskim HDZ-om i uzvikuju "HDZ mafija". Cijela povorka ovaj put, sudeći prema transparentu "Kapitalizam - legalizirana korupcija" uzela si je za cilj ne samo mijenjati političku elitu već i promjenu cjelokupnog društvenog uređenja.

19.42 Prosvjednicima diljem Hrvatske večeras su se po prvi puta priključili i Županjci. Mirni prosvjed počeo je nešto iza 18 sati na Trgu kralja Tomislava gdje je jedan od organizatora prosvjeda okupljenim građanima pročitao pismo s dva osnova zahtjeva - da Vlada odmah raspiše parlamentarne izbore i potom podnese ostavku. Kolona od oko 50 prosvjednika krenula je zatim u šetnju gradom izvikujući „HDZ lopovi“, „Svi na ulice“, „Jaco odlazi“ i „Županjo, probudi se“. Zaustavila se tek nakratko kod zgrade županjskog Poglavarstva pred kojom je vođa prosvjeda, nazvavši je zgradom zla, upozorio kako lokalni čelnici nisu ništa bolji od ostalih HDZ-ovaca umočenih u afere. Burnim je pljeskom za to podržan od prosvjednika kojima se u međuvremenu pridružio još jedan manji broj građana. Netko od prosvjednika dodao je i „Džiniću, lopove“ prozivajući time jednog od županjskih tajkuna. Šetnja je završila na trgu gdje su Županjci pozvani na novi prosvjed koji će na istom mjestu biti organiziran za dva tjedna.

19.37 Minutom šutnje u potpunom miru prosvjednici odaju počast poginulima u katastrofalnim potresima u Japanu, a neki su ispred japanskog veleposlanstva i palili svijeću.

19.25 Unatoč tome što je najavio kako više neće predvoditi prosvjedne akcije te da će biti samo jedan građanin u masi Ivan Pernar priznao je kako je ponovno preuzeo vodstvo nad prosvjednim skupom. Na pitanje zašto je to učinio odgovorio je "netko ih treba voditi".

19.24 U trenutku kad su se prosvjednici nalazili ispred zgrade HDZ-a prosvjednički kordon probila je policija koja je pratila automobil u kojem se nalazilo dijete kojemu je kako saznajemo od policije bila potrebna hitna medicinska pomoć. Na putu prema bolnici unatoč velikom broju prosvjednika zabrinuti roditelji i policijska pratnja brzo su savladali "prepreku".

19.16 Nekoliko stotina prosvjednika stiglo je pred sjedište HDZ-a uzvikujući "Jaco odlazi".

19.01 Prosvjedna povorka prešla je preko Trga bana Josipa Jelačića i kreće se Jurišićevom ulicom prema Trgu žrtava fašizma gdje je središte HDZ-a.

18.41 Prosvjednici su krenuli ponovno nazad spuštajući se Mesničkom ulicom prema Ilici nakon što su nekoliko minuta, stotinjak metara udaljeni od zgrade hrvatske vlade, tražili raspuštanje iste. Pred policijskim kordonom Ivan Pernar ponovno je izveo svoj već poznati "performans" tražeći od organa reda da ga uhite.

18.35 Nekoliko stotina prosvjednika naišlo je na policijsku barikadu u Mesničkoj ulici između kućnih brojeva 34 i 37.

18.20 Uzvikujući "Dinamo, Dinamo" oko 300 prosvjednika krenulo je duž Margaretske ulice, a stigavši do Ilice počeli su se kretati u smjeru zapada. Nakon toga skrenuli su u Mesničku ulicu uz povike "HDZ mafija" i "Jaco odlazi".

18.00 Oko stotinu prosvjednika nalazi se na Cvjetnom Trgu. Iako ih je znatno manje nego na samom početku bune protiv aktualne političke situacije i vlade prosvjednici se slažu da je najvažnije da budu uporni u nastojanjima da se "stvari promejne".

"Vlada mora pasti, nisu smjeli narod lagati i krasti", "Jaca Tours Krading d.o.o. organizira nedjeljom stranačko hodočašće u Salzburg," "HRT HDZ-u, RTL Todoriću, Slobodna Dalmacija Paviću, Večernji list Styeriji, Novi list Adrisu... mediji strankama i kapitalu - laž narodu", samo su neke od poruka na transparentima prosvjednika.

Ivana Pernara začetnik "facebook revolucije" pitali smo da li su motivi prosvjeda još uvijek isti kao na početku, odnosno smatra li da je pokret još uvijek dovoljbno snažan da dovede do željenih reformi.

- Bitno je da se HDZ politički uništi. Oni mogu odgađati izbore koliko žele no sada je jedinstvena prilika da ih se riješimo - kazao je Pernar.

Komentara 522

VE
velikazmija
20:40 26.03.2011.

bravvo kranjac biće nešto od tebe ----uz puno truda---ne ne razumim te i mislim da ni sam neznaš što i zašto pišeš --- ---dovoljno------

OB
-obrisani-
08:27 27.03.2011.

. .--------------------------- . -27.03.2011. u 08:21h feniks je napisao/la: Ne pravi VRAG, nego CRNI VRAG i NADAM SE DA GA JE VRAG I ODNIO I DA SA NJIME TIKVE SADI I DA MU SE OD GLAVU LUPAJU. . ------------------------------------------------------------------------------------------------- .. ..govor SRANJE mmmmmm,kkkkkkk,ggggggg pucanstvo mmmmm gggggg sta mu niste neku antenu ugradili,imao je smetnje na relaciji mozak-usta mmmmkkkkkggggggggggnnnnn . ...bilo bi vrijeme da to netko otvoreno kaže za krivoustog diktatora, ispodprosjecnog titovog jugo djenerala, suradnika udbe i kos-a, partizancinu iz \'stare partizanske familije\' kojemu se rodjeni otac ubio kada je zatekao krivoustog u sjeniku s vlastitom macehom. dementni senilni . zlikovac koji je Hrvate nazivao stokom sitnog zuba, slobodnomislece ljude mutikašama i smutljivcima, koji je najodgovorniji za UBOJSTVA ANTE PARAÐIKA, BLAŽA KRALJEVICA I . JOSIPA REIHL-KIRA. poludjeli diktator koji je opljackao Hrvatsku u ime bolesne ideje o \'200 bogatih obitelji\'. potpuno beznacajan prije rata \'teško se napatio\' živeci u svojoj deneralskoj . nacionaliziranoj vili na Pantovcaku, imajuci cak i osobnog vozaca uvijek na raspolaganju. lažni doktor \'radnicke istorije\' s jedva 4 razreda osnovne škole i ubrzanim \'oficirskim kursom\' . u beogradu. , ,absolutni politicki mediokret , koji se dogovarao s balkanskim krvnikom MILOSEVICEM o \" humanom preseljavanjem \" naroda, te u ime sacice ERCEGOVACKIH NEOUSTASA prodao POSAVINU i izdao rvate srednje Bosne zlocinac koji je bio spreman poslati vojsku i specijalnu policiju na mirne prosvjednike na Trgu Bana Jelicica naredjivao krvavo razbijane sindikalnih prosvijeda najodgovorniji za u cijeljoj hrvatskoj povijesti nevidjenu pljacku drustvene imovine koju je podijelio stranackim poslusnicima i kojekakvim kriminalcima. najodgovorniji za unistenu privredu medjunarodnu izolaciju i opci i drustveni i moralni krah hrvatskoh drustva...!!! . ...HA HA HA HA HA HA . . .

OB
-obrisani-
19:06 26.03.2011.

26.03.2011. u 19:02h C55K9.9X1 je napisao/la: Prije svega prosvjedima \"u prazno\" iz dana u dan on,pernar, ce unistiti samog sebe a HDZ ce samo ------------------------------------------------------------------------------------------------ Ne stari,.......HDZ ce krepati i to u Lepoglavi. Tamo ce im zabijati penale,.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije