zidine podno Kalnika

U blokadi i dvori kraljice ambalaže Barbare Bešenić

dvorac, besenic (1)
Foto: Marko Jurinec/Pixsell
1/4
04.05.2011.
u 12:00

Kičasti zamak zidan je bez plana i nacrta, ali i bez dozvola, na naslijeđenoj parceli, a građevinari su bili – radnici BBS-a

USKOK će, neslužbeno doznajemo, blokirati "impresivni" dvorac u gradnji Barbare Bešenić, pritvorene bivše HDZ-ove saborske zastupnice i vlasnice tvrtke BBS za preradu plastične ambalaže. Potkalnička poduzetnica, podsjetimo, uhićena je prošli tjedan s još četvoricom zbog izvlačenja 103 milijuna kuna tijekom četiri godine iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na temelju krivotvorene dokumentacije.

Kraljica plastične ambalaže, kako je B. Bešenić prozvana još prije pet godina, u selu Ljubeščici nedaleko od Novog Marofa posljednjih je nekoliko godina bez ikakvih dozvola zidala palaču koja svojim izgledom neodoljivo podsjeća na stare dubrovačke zidine.

Izvučeni novac u zamku?
Koliko je poznato, radovi na ovom zdanju odvijali su se stihijski, bez ikakva plana i nacrta, a glavni majstori na "projektu", neslužbeno doznajemo, bili su zapravo radnici BBS-a. S obzirom na to da je Bešenićeva svoju kamenu rezidenciju gradila potpuno bespravno, postoji i mogućnost da to zdanje na kraju bude srušeno, a materijal od kojeg je građeno – prodan. Kojim ga je novcem poduzetnica zapravo gradila, još je nepoznanica.

Vlasnica BBS-a, podsjetimo, osumnjičena je da je bila dio kriminalne skupine koja je, po uputama Vinka Mladinea, bivšeg šefa Fonda, isisavala novac te ga dijelila među sobom. Prema nekim informacijama, dio tih izdašnih svota pohranjen je na računima u inozemstvu te mu istražitelji tek trebaju ući u trag. Ali kada se promotri i "građevinski pothvat" vlasnice BBS-a u Ljubeščici, teško je ne postaviti pitanje – odakle joj zapravo novac da si priušti takav, blago rečeno, luksuzni kič? Ne bi zato bilo ništa neobično da je dvorac u šumi zapravo građen dijelom novca koji je malverzacijama izvučen iz Fonda.

Istražitelji će ipak biti posljednji koji će morati odgonetnuti odakle B. Bešenić novac da se, blago rečeno, igra "šumske kraljice". Njezin odvjetnik Tihomir Rožmarić jučer nije želio komentirati gradnju dvorca, a nije mu bila poznata ni činjenica da B. Bešenić uskoro neće moći njime raspolagati, s obzirom na to da će USKOK zatražiti od suda da ga se blokira.

Također je još nejasno odakle potkalničkoj poduzetnici hrabrost da ovakvo zdanje podiže u nenaseljenoj zoni i tko joj je zapravo omogućio da neometano radi bez straha da će joj na gradilište banuti građevinska inspekcija.

Kraljica otpada svoju je "tvrđavicu" zidala na parceli koja je već niz godina u vlasništvu obitelji pa ju je naslijedila. Bešenićeva se na svome imanju, s kojeg puca pogled na Novi Marof i Varaždin, nije trebala bojati znatiželjnih pogleda slučajnih prolaznika budući da je okruženo gustom šumom te se do njega dolazi šljunčanim putom. Nedaleko od njezina dvorca nalaze se tek dvije omanje vikendice. Prvi pravi susjedi B. Bešenić nalaze se tek u podnožju brda. Prema njihovim tvrdnjama, nitko od radnika nije na gradilište dolazio već nekoliko mjeseci. Prije su, ispričali su nam mještani, radnici onamo dolazili u različitim intervalima te zidali utvrdu.

Koliko je poznato, kičasti zamak nije jedina nekretnina kojom raspolaže B. Bešenić. Uz obiteljsku kuću, posjeduje još, neslužbeno doznajemo, i vikendicu nedaleko od Varaždinskih Toplica. S obzirom na razmjere štete u Fondu, ne bi bilo neobično da joj tužitelji "zamrznu" i ostatak imovine.

Lov na bivšu ministricu
Inače, odvjetnik B. Bešenić još čeka da dobije pravo uvida u spis u USKOK-u, nakon čega bi sa svojom klijenticom mogao početi konkretno raditi na njezinoj obrani. Da istražitelje u cijeloj priči s B. Bešenić i PET ambalažom zapravo najviše zanima uloga bivše ministrice graditeljstva Marine Matulović-Dropulić više i nije neka tajna.

Za njezina je mandata, naime, započela reciklaža i otkup plastičnog otpada, a prema nekim izvorima, Barbara Bešenić upravo je zahvaljujući njezinoj sugestiji i dobila koncesiju kako bi se mogla baviti vrlo profitabilnom reciklažom PET ambalaže.

Ključne riječi

Komentara 54

VI
virtual
13:00 04.05.2011.

Lijepo imanje..šteta što nije more blizu!Da sam ja na njenom mjestu ovo bih sazidao uz more...a vrlo vjerovatno mnogi od vas;-))!

MP
mpusiu0107
12:09 04.05.2011.

ma impresivni je moj k....c...................za te novce moglo bi to puno limpresivnije izgledati ali to je dokaz kakve neukusne seljačine kod nas dolaze do novca

PK
puši kurac
14:06 04.05.2011.

miro, kak točno su nam to hrvati iz bih dali državu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije