Krađa ili vandalizam

U Čakovcu ukradena dva spomenika vrijedna 150.000 kuna

'10.05.2010. Cakovec - Lopovi su ukrali dva spomenika ispred Graditeljske skole u Cakovcu Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
10.05.2010.
u 16:55

- Upozoravamo godinama na to da bi originale trebalo skloniti u muzej, a na javnim površinama postaviti kopije - kaže ravnatelj Muzeja Međimurja Vladimir Kalšan

Brončane skulpture poznatih hrvatskih kipara Luja Bezeredija i Tomislave Ostoje ukradene su u noćnim satima u Športskoj ulici u Čakovcu. Ispred ulaza u sportsku dvoranu Graditeljske škole ostala su samo postolja na kojima su stajala umjetnička djela "Dječak" i "Putokazi", procijenjena na ukupno 150.000 kuna. 

– Nepoznati počinitelj ih je nasilno skinuo s postolja. Protiv njega slijedi podnošenje kaznene prijave – kazao je jučer glasnogovornik PU međimurske Krunoslav Gosarić. Iako je u svijetu praksa da se na javnim prostorima izlažu kopije, a originali se čuvaju u kontroliranim uvjetima i pod ključem, u Hrvatskoj se to rijetko događa. Ni Čakovec nije iznimka.

– Upozoravamo godinama na to da bi originale trebalo skloniti u muzej i na otvorenom prostoru izložiti kopije, kako je to uobičajeno u svijetu, no problem je nedostatak novca za izradu replika – kaže ravnatelj Muzeja Međimurja mr. Vladimir Kalšan. U Prelogu se, na primjer, već mjesecima izrađuje replika Bezeredijeva (1898.-1979.) spomenika borcima NOB-a, koja će u parku zamijeniti zubom vremena i atmosferskim prilikama načeti original. Jedan je to od rijetkih primjera zaštite vrijednog umjetničkog djela, a u Prelogu se poklopio s planom uređenja parka ispred Doma kulture. "Putokazi" su Bezeredijev rad iz 1964. godine. Je li nestanak skulptura smišljena krađa ili vandalistični čin, trebala bi pokazati istraga. Ravnatelj Graditeljske škole Zoran Pazman ogorčen je zbog nestanka vrijednih skulptura koje su oplemenjivale prostor oko Graditeljske škole i sportske dvorane. Kipovi su osigurani.

Ključne riječi

Komentara 2

CA
ck_anonimus
11:21 12.05.2010.

hehe .. međimurje .. brončane skulpture .. :))

JA
japa
10:33 13.05.2010.

ck_anonimus: Ne misliš valjda na naše \"črne\" susede?!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije