GORNJI KURŠANEC

U dravskim šumarcima smrčke je tražilo 190 Hrvata i Slovenaca

'17.04.2010., Izletiste na dravi, Kursanec - Natjecanje u branju smrcaka zlatni smrcak 2010 Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
19.04.2010.
u 14:40

U Gornjem Kuršancu održana je 12. međunarodna Smrčkijada. Pobijedila je ekipa iz Našica, koja je pronašla najviše gljiva, dok je treća bila ekipa Štef iz Šenkovca

– Smrčke morate tražiti pokraj vode, uz vrbe, topole i jasen. Tri sata češljali smo šumarke uz jezero i pronašli 99 gljiva – kaže Stjepan Petković iz Šenkovca. Ekipa od osmero gljivara, koju je Petković vodio, osvojila je treće mjesto na 12. međunarodnoj Smrčkijadi organiziranoj u Gornjem Kuršancu. Članovi su čakovečkog društva Gljivarskog društva Smrčak. U lovu na zlatnog smrčka sudjelovalo je čak 190 natjecatelja, a pobijedila je našička ekipa, koja je ubrala 2,76 kilograma (269 gljiva). Drugi su bili Istrani, Bujština.

– Ulov je u redu, s obzirom na to da su berači krenuli u pohod još prije tjedan dana. Nekad je bilo više gljiva, a manje gljivara. Ljudi se nisu toliko razumjeli – kaže 76-godišnji Petković, koji je bio jedan od najstarijih gljivara na Smrčkijadi.

Zlatnog smrčka, to jest najveću gljivu, pronašao je Josip Fegeš iz Gornjeg Hraščana. Njegov smrčak bio je težak 130 grama te visok 17,5 centimetara. Kažemo "bio je" jer su sve gljive završile na meniju kao slasna delicija.

Natjecalo se 38 ekipa, no nisu svi imali sreće (ili znanja) jer vagi i zapisničkom stolu s gljivama vratilo se samo 14 ekipa. U dravskim su šumarcima ubrana ukupno 973 smrčka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije