Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠ Franjo Hanaman

U Drenovcima izgrađena prva zvjezdarnica u Vukovarsko - srijemskoj županiji

Pula: Astronomsko društvo Istra organiziralo promatranje djelomi?ne pomr?ine Sunca
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL, ilustracija
23.04.2024.
u 17:14

U školu je ugrađeno i dizalo koje će omogućiti pristup zvjezdarnici i osobama s teškoćama u kretanju

U Drenovcima, mjestu u županjskoj Cvelferiji, izgrađena je zvjezdarnica koja je prva u Vukovarsko – srijemskoj županiji. Zvjezdarnica je izgrađena u Osnovnoj školi Franje Hanamana, a ovih dana u nju je postavljen i teleskop kako bi se moglo promatrati nebo. Prema riječima ravnateljice škole Marijane Raguž osim učenika škole zvjezdarnicu i teleskop moći će koristiti i građani koji su zainteresirani za astronomiju i da saznaju nešto više.

- Projekt izgradnje zvjezdarnice započelo je prije pandemije Covida-19, a razlog je jer smo u školi imali određen broj učenika koje je zanimala astronomija. S tim saznanjima smo ušli u projekt iako smo bili svjesni da neće biti lako. Od tada pa do same izgradnje zvjezdarnice imali smo puno prepreka i izazova ali smo na kraju ipak uspjeli – rekla je Raguž.

Govoreći o projektu kaže kako su za njegove potrebe rekonstruirali i tavanski prostor škole ali izgradili i laboratorije iz robotike, kemije, prirode i biologije. Isto tako ugrađeno je i dizalo koji će omogućiti pristup zvjezdarnici i osobama s poteškoćama u kretanju. Pojasnila je i kako se škola iz Drenovaca, zajedno s školama iz Račinovaca, Vrbanje i Županje, uključila i projekt pod nazivom "Od ideje do STEM vještina u školama". Isto tako veliku pomoć imali su i od Josipa Krpana, profesora fizike iz Gimnazije Vinkovci, kao i od astrofizičara Andreja Dundovića iz Zvjezdarnice Križevci. Pomoć su imali i od organizacije FIRST Scandinavia iz Norveške  koja je specijalizirana za učenje djece i mladih u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. 

- Imamo sreću i što nebo nad našim krajem nije svjetlosno onečišćeno te se zvijezde mogu vidjeti jako lijepo – istaknula je Raguž.

Prema službenim informacijama ukupna vrijednost projekta iznosila je preko 930 tisuća eura od čega je 85 posto nepovratna donatorska dok su preostalih 15 posto nacionalna sredstva. 

VIDEO Jarun postao najveća zona bez automobila u Zagrebu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije