uspješna akcija

U Hrvatskoj ljetovalo 77 ukrajinske djece

Posjet djece Policijskoj akademiji, Muzej policije, jedan od dječaka iz grupe s policajcem
Foto: Arhiv
1/8
12.11.2022.
u 18:27

Projekt koji je bio važan i na samom svom početku još je veću važnost dobio kad su se nad Ukrajinom nadvile ratne strahote, koje traju i danas i koje su itekako utjecale i na život u cijeloj Europi.

Nekoliko mjeseci prije eskalacije rata u Ukrajini i dana kada se u toj zemlji promijenilo baš sve, pa i djetinjstvo brojne ukrajinske djece, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, s Udrugom za podršku i poticanje zajedništva "Hrvatska pomaže" te ukrajinskom udrugom Ukrainian Deminers Association, počelo je projekt pod nazivom "Sigurno kretanje – protuminska edukacija djece i mladih, Hrvatska i Ukrajina".

Hvalevrijednim projektom, koji je među ostalim imao za cilj zaštitu lokalnog civilnog stanovništva od minsko-eksplozivnih sredstava, s posebnim naglaskom na edukaciju djece, ali i edukatora za nastavak provođenja programa sve dok minska opasnost traje, kao i organizaciju ljetovanja u Hrvatskoj s popratnim edukativnim programom za grupu djece žrtava mina, do danas je na našoj obali osigurano ljetovanje za ukupno 77 ukrajinske djece.

Pravi doživljaj

Bio je to, svjedočila su brojna ukrajinska djeca, pravi doživljaj za njih i prilika da na trenutak za sobom ostave sve proživljene strahote i nedaće s kojima su se susreli. Jer, projekt koji je bio važan i na samom svom početku još je veću važnost dobio kad su se nad Ukrajinom nadvile ratne strahote, koje traju i danas i koje su itekako utjecale i na život u cijeloj Europi.

– U jesen 2021. hrvatski projektni tim posjetio je Ukrajinu, gradove Kijev i Harkiv, u kojima su za članove partnerske udruge održane edukacije, primjer rada hrvatskih stručnjaka u protuminskom djelovanju. Susret u Ukrajini iskorišten je i za razgovore u Ministarstvu vanjskih poslova Ukrajine i Ministarstvu za reintegraciju privremeno okupiranih područja te za dogovor o daljnjoj suradnji, ne sluteći tada koliko će ona biti bitna i potrebna. Unatoč izbijanju rata, projekt nije prekinut i njegovi ciljevi nisu promijenjeni, štoviše provedbeni su kapaciteti povećani – poručuju iz udruge "Hrvatska pomaže". Naime, zbog rata ljetovanje uz edukaciju na kojem su trebala sudjelovati ukrajinska djeca žrtve mina nije bilo moguće organizirati, a umjesto već predviđene grupe na hrvatskoj obali ljetovala su djeca koja su sklonište od rata pronašla u Hrvatskoj i smještena su u Osijeku i okolici.

Radionica za djecu u Novom Vinodolskom
Foto: Arhiv

– Ta su djeca u lipnju provela tjedan dana u Novom Vinodolskom. Sredinom ljeta ured prve dame Ukrajine surađuje i pomaže u organizaciji ljetovanja za još jednu grupu djece, koja dolazi izravno iz Ukrajine, djecu branitelja, policajaca i vatrogasaca. Grad Bjelovar otvorio je vrata svog odmarališta te je uspješno organiziran desetodnevni boravak druge grupe potkraj kolovoza u Novom Vinodolskom. Tu je grupu pri povratku u Ukrajinu ugostila Vlada Republike Hrvatske te Policijska akademija u Zagrebu – opisuju tijek aktivnosti u udruzi.

UN-ov projekt

Velik je obol cijelom radu dala udruga "Hrvatska pomaže" koja je s partnerima iz Ukrajine uspješno komunicirala tijekom cijelog projekta, unatoč ratnim zbivanjima u Ukrajini. Štoviše, nastavila je surađivati na razvoju i prijavi novih projekata, a rezultat je projekt koji financira Ured Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) te je trenutačno u provedbi. Nositelj je tog projekta udruga Ukrainian Deminers Association, dok je "Hrvatska pomaže" u ulozi partnera.

– Nastavkom uspješne kooperacije ispunjen je glavni cilj ovakvih poziva na međunarodnu razvojnu suradnju organizacija civilnog društva – umrežavanje i prijenos iskustava između NGO-ova. Udruga "Hrvatska pomaže" do sada je radila s Ukrajinom, Armenijom, Irakom, Sirijom, BiH, iz čega je proizašlo dugogodišnje međunarodno iskustvo, korišteno u provedbi ovog projekta, a koje će se koristiti i u budućnosti. Iskustvo koje imamo kao država i iskustvo udruge prikupljeno u osam godina rada na minskom problemu potrebno je civilnom sektoru na području Ukrajine – poručuju iz udruge "Hrvatska pomaže".

Velika podrška cijelom projektu bila je veleposlanica Republike Hrvatske Anica Djamić, koja je prisustvovala i aktivnostima provedenim u Ukrajini te je posjetila djecu koja su ljetovala u Novom Vinodolskom. Potporu projektu pružili su, uz Vladu Republike Hrvatske, Policijska akademija Zagreb, ukrajinski veleposlanik u RH Vasilj Kirilič, Grad Osijek, Grad Bjelovar i Gradsko društvo Crvenog križa Zagreba. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije