Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEM S NESTAŠICOM

U Hrvatskoj nedostaje popularnih lijekova, razlog iznenadio i farmaceute

Lijekovi
Foto: FREEPIK
1/2
27.02.2024.
u 07:19

Jadran Gelenski labaratorij izvijestio je o nestašici lijeka Temelor, dok je Sandoz prijavio nestašicu Sanvala.

Najveća domaća farmaceutska kompanija prijavila je nestašicu poznatog lijeka za smirenje, i to zbog "neočekivano povećane potrošnje".

Kako navode u riječkoj tvrtki Jadran galenski laboratorij, došlo je do nestašice lijeka Temelor 2,5 mg tablete djelatne tvari lorazepam. Razlog – neočekivano povećana potražnja. Lijeka neće biti na tržištu do 25. ožujka, navode u JGL-u, piše Danica.

Lorazepam je lijek koji ublažava tjeskobu i koristi se za kratkotrajno ublažavanje tjeskobe koja uzrokuje izniman stres te za liječenje poteškoća sa spavanjem uzrokovanih tjeskobom.

Nešto ranije i farmaceutski div Sandoz prijavio je nestašicu lijeka Sanval 10 mg filmom obložene tablete, 20 i 30 tableta tableta u blisteru, djelatna tvar zolpidemtartarat. Zbog problema u proizvodnji neće ih biti do kraja travnja. Sanval pripada skupini lijekova koji se zovu hipnotici. Djeluje na mozak i pomaže kod spavanja. Sanval se koristi za kratkoročno liječenje poteškoća sa spavanjem u odraslih.

VEZANI ČLANCI:

Kad je riječ o psihofarmacima, lijekovima koji djeluju na živčani sustav, najveću potrošnju imaju Vukovarsko-srijemska (270) i Koprivničko-križevačka županija (267 definiranih dnevnih doza na tisuću stanovnika). U vrhu su još virovitički (265) i bjelovarski kraj (239). Najmanje lijekova za živce troše u jadranskim županijama, prije svega istarskom, splitskom i dubrovačkom kraju.

VIDEO Beroš odgovorio liječnicima koji prijete štrajkom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije