tako se to radi

U igri za veliki posao konzultanta HEP-a bivša firma člana uprave

\'lalic_130412_lnnn_unu\'
Foto: HEP
1/3
14.04.2012.
u 10:00

Sukob interesa: Rodoljub Lalić je donedavno bio suvlasnik i direktor Projektnog biroa Split.

Tvrtka Projektni biro Split (PBS), čiji je direktor i suvlasnik donedavno bio član uprave Hrvatske elektroprivrede Rodoljub Lalić, jedan je od kandidata za dobivanje posla konzultantskih usluga za pripremu i provedbu natječaja za gradnju hidroelektrane Ombla nedaleko od Dubrovnika, vrijednog 2,2 milijuna eura.

Po proceduri EBRD-a

PBS se za taj posao natječe s belgijskom tvrtkom Tractabel, s kojom je već za Europsku banku za obnovu i razvoj radio dubinsko snimanje projekta HE Ombla. Postupak izbora konzultanta za Omblu je pak počeo u svibnju 2011. godine. Tad je na HEP-ov poziv na pretkvalifikaciju za taj posao pristiglo 17 ponuda, a njih pet ušlo je u uži krug, među njima i ponuda Tractabela i PBS-a.

U HEP-u kažu da se izbor konzultanta za Omblu radi po proceduri EBRD-a, s obzirom na to da ta banka daje zajam za gradnju te hidroelektrane.

U HEP-u navode da će uskoro biti upućen poziv petorici kandidata za dostavu ponuda. Na pitanje kako će se odnositi prema ponudi PBS-a i partnera za Obmlu s obzirom na mogući sukob interesa člana uprave Lalića, u HEP-u kažu da je postupak nabave usluga konzultanta potpuno određen pravilima i pod kontrolom je EBRD-a, pa tako i eventualno pitanje sukoba interesa vezano uz bilo kojeg stranog izvođača i njihovih eventualnih lokalnih podizvođača.

"Konačni izbor konzultanta mora verificirati EBRD, pri čemu EBRD zna za status gospodina Lalića, odnosno činjenicu da je Lalić, prije nego što je imenovan članom uprave HEP-a, bio jedan od suvlasnika PBS–a, ali je svoje udjele prodao prije imenovanja u upravu" službeni je stav HEP-a.

Lalić nam je pak kazao da je prodao svoj udio u PBS-u i da oko njegova mogućeg sukoba interesa ne bi trebalo stvarati veliku famu.

Prodao tvrtku

"Zar bi 50 ljudi koji rade u PBS-u trebali ostati bez posla zato što sam nekad radio i bio suvlasnik te tvrtke?", pita se Lalić. Dodaje da je PBS respektabilna tvrtka koja je gradila više hidroelektrana u Hrvatskoj i prije nego što je on došao u HEP. Stoga je, tvrdi, kako bi izbjegao bilo kakvo prozivanje zbog sukoba interesa radi PBS-a, prodao svoj suvlasnički udio u toj tvrtki.

Komentara 4

SN
snovakor
10:45 14.04.2012.

Kako da se pošteni poduzetnik uopće bori na ovakvo korumpiranom terenu ??? To što pričaju oni koji su uspijeli (čast izuzecima, a jako ih je malo !!) ... to su sve priće za malu djecu, jer svi su oni uspijeli po podobnim \"kombinacijama\" u suradnji sa strankama, politikom i Vladom koja sve to lijepo samo gleda ! I prijašnja i sadašnja ! I dalje se u džavni sektor sigurno zapošljavaju po vezama ljudi, samo se to sazna puno kasnije ! ...sigurno se to dešava, samo oni koji to znaju se boje reći, da ne izgube svoje vlastito mjesto !

Avatar docCL
docCL
11:06 14.04.2012.

Nomen est omen-ime je znak. Samo naprijed ni tebi ni caci nije to Domovina.

JO
johndoe2
11:26 14.04.2012.

već godinama predlažem turističkoj zajednici slogan : Welcome to Croatia ...small country for a big crime

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije