Zbrinjavanje otpada na Kaštijunu

U Istri će raskidati ugovore s komunalcima koji i dalje ne odvajaju biotpad

Pula: Županijski centar za gospodarenje otpadom "Kastijun"
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
30.08.2024.
u 12:45

Nakon niza upozorenja gradovima i općinama, na prijedlog Istarske županije dogovoreno da se da još jedna šansa lokalnim sredinama, ali da će se, ukoliko se ne dogode promjene, sa neodgovornim gradovima i općinama raskinuti ugovori s Kaštijunom 12. rujna

Problemi oko zbrinjavanja otpada ovog su ljeta kulminirali u Istri; kako s općinama i gradovima na čijim se područjima ne odjava otpad u dovoljnoj mjeri pa Kaštijun zatrpavaju tonama miješanog komunalnog otpada koje Centar ne može odakvatno zbrinuti, pa do problema vezanih za ponašanje neodgovornih ugostitelja u Puli koji noću, umjesto u vlastite spremnike, otpad iz svojih restorana ostavljaju pored tuđih spremnika ili na javim površinama, pa tako izbjegavaju plaćanje usluge zbrinjavanja otpada.

Obzirom da su lokacije pokrivene kamerama, neodgovorni su ugostitelji ubrzo locirani. Njima je Grad uveo drastične kazne kako bi ih spriječili u tome, uz pohvalu većini koja poštuje zakonske propise i odgovorno zbrinjava otpad. No, u Istri su odlučni riješiti i probleme kojeg, posebno ljeti kada broj stanovnika poraste i nekoliko puta, pa tako i količina mahom nerazvrstanog otpada, imaju s dovozom u centar Kaštijun. Nakon niza upozorenja gradovima i općinama, na prijedlog Istarske županije dogovoreno da se da još jedna šansa lokalnim sredinama, ali da će se, ukoliko se ne dogode promjene, sa neodgovornim gradovima i općinama raskinuti ugovori s Kaštijunom 12. rujna. Novi će ugovori biti znatno stroži i s puno većim kaznama.

- Odvajanje otpada se gotovo nikako nije popravilo. Na to smo upozoravali desetke puta i zadnji put u srpnju, kada sam pisao gradovima i njihovim komunalnim poduzećima i upozoravao na probleme koje rade. Rovinj je jedini malo poboljšao stanje, a ostali nikako. Šalju nam kamione pune vode i vlage i tome treba stati na kraj. Ovakav Kaštijun onda nema smisla - smatra Filip Zoričić, gradonačelnik Pule. Dodaje da su prihvatili produljenje roka isključivo kako bi komunalnim društvima dali još jednu mogućnost prihvaćanja uvjeta koje nudi Kaštijun.

- Stav je Grada Pule da se sva komunalna društva moraju usuglasiti s prijedlogom drastičnog smanjenja biootpada, količina miješanog komunalnog otpada te modela obračuna cijene. Ukoliko takvo što ne prihvate jednoglasno, ugovori se zasigurno otkazuju na idućoj skupštini 12.rujna. Nadam se da će to sve probuditi da više odvajaju i brinu o interesirana svih nas - dodao je F. Zoričić.

Župan Boris Miletić kazao je da su Istarska županija i Grad Pula suglasno odgodili donošenje odluke o davanju naloga Upravi za otkaz ugovora na rok od 15 dana. U tom roku će svim komunalnim trgovačkim društvima koja obavljaju uslugu prikupljanja miješanog komunalnog otpada u Istarskoj županiji ponuditi novi ugovori koji će na kvalitetan i pravičan način definirati prava i obveze, kako za spomenuta trgovačka društva, tako i za Kaštijun d.o.o. i to u pogledu sastava, količine i cijene obrade miješanog komunalnog otpada. O ovim su problemima upozorili i nadležno Ministarstvo zaštite okoliša, obzirom da određene poteškoće oko zbrinjavanja otpada u kaštijunu ne mogu riješiti bez pomoći države.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije