'A CIJELU GODINU SMO ŠTEDJELI...'

Nezadovoljni turisti: Vozio sam se 16 sati od Njemačke do Hrvatske da ovo doživim

Cvjetanje mora na plažama u Puli
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/2
21.08.2024.
u 13:43

"Vozio sam se 16 sati od Njemačke do Hrvatske da ovo doživim", požalila se jedna osoba

Više puta ovog ljeta na istarskim plažama događalo se cvjetanje mora, koje je posebice izraženo bilo od lipnja. Uglavnom se zadržavalo u sjevernijim područjima, ali znalo se dogoditi da se spusti i do Pule, a viđeno je i na Kvarneru.  Ne radi se ni o čemu opasnom, niti predstavlja ugrozu za kupaće, no mnoge turiste je odvratilo od kupanja u moru, pa su se držali bazena ili kopna. Bilo je i onih koji su izrazili nezadovoljstvo na društvenim mrežama te su tvrdili kako im je ovaj prirodni fenomen pokvario godišnji.

@adnansmajic2 #poreč #poreč2024 #cvjetanjemora#croatia #croatia🇭🇷 #urlaub ♬ original sound - Smajki_Bišćanin 🇧🇦🇩🇪

"Cijelu godinu smo štedjeli za ovaj odmor, a evo što nas je dočekalo", bio je jedan od komentara na TikToku. Bilo je i komentara poput "Nikad više u Hrvatsku", ali i "Bili smo prije tjedan dana u Poreču, Novigradu i Umagu. Cvjetalo je zadnja dva do tri dana" i "Išla sam se kupati dok je cvjetalo more i sve mi je ostalo u kosi čak tri dana".

VEZANI ČLANCI:

@luddi78 Derzeit sind einige Strände von Kroatien mit der Meeresblüte befallen. Das baden ist somit bei uns in Porec nicht möglich und die Rückstände bleiben wie schmieriger Rotz an einem hängen.😛 mein Mann hat es gestern getestet und kam wie eine Ölsardine wieder raus. Er fand das echt ecklig 😅 #croatia #porec #istrien #meeresblüte #meer #rotz ♬ Tropical Beats - FASSounds

"Vozio sam se 16 sati od Njemačke do Hrvatske da ovo doživim", požalila se jedna osoba, a jeda kupačica je napisao i "Mnoge hrvatske plaže prekrivene su algama pa se ovdje u Poreču nismo mogli kupati. Moj muž je jučer pokušao i plivao, ali je izašao iz vode kao sardina natopljena uljem. Baš neugodno."

@cookalinka #kroatien #croatia #meer #Rotz #schleim #Algen #Adria #sea #Urlaub #travel #fy #fyp #Kanal #tiktok #Page #travel #Reisen #urlaub #schwimmen ♬ Originalton - olga_lein

Cvjetanje mora je prirodna pojava, a proizvodi sluzavu nakupinu koja na prvi pogled izgleda kao otpad. Na ovim područjima to je vrlo česta i normalna pojava, ali intenzitet s kojim se ove godine događa je veći nego inače. Prvi zapisi cvjetanja mora na Jadranu potječu još iz 18. stoljeća, a intenzivnija istraživanja započela su 1988. godine.

@anton_rung #foryou #fypシ #fy #fyyyyyyyyyyyyyyyy #fypシ゚viral #viral #tiktok #trending #porec #kroatien #funny #vacation #foryoupage #fypp ♬ Sad Music - Max-Music

Njemački mediji već su upozoravali svoje državljane na neugodan fenomen na hrvatskim plažama. Opisivali su "smeđu sluz" koja se širi hrvatskim plažama te objašnjavali kako je prirodni fenomen, ali je i neugodan za ljudsku kožu. "Morski šmrkalj" ili na njemačkom "Meeresrotz", kupaće vrlo često sprječava u kupanju u tirkiznoj vodi.

GALERIJA Cvjetanje mora na plažama u Puli

Cvjetanje mora na plažama u Puli
1/29

 

Komentara 10

LE
Lexi6969
06:39 22.08.2024.

Za tu pojavu su ponajviše krivi upravo turisti koji su trošili silne količine deterdženata...direktno,ili indirektno.

V0
Vlaskoulicanec3.0
17:14 21.08.2024.

Da, i? To je priroda!!!

XX
XXXL
02:35 22.08.2024.

Ako ga cvjetanje mora toliko smeta, neka drugi puta onda rađe ode uživati u fekalijama i meduzama Španjolske, Italije ili Francuske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije